Rusija, Kina, Banjska: Šta piše u izveštaju EK o Srbiji koji će biti predstavljen u sredu?

Odnosi Srbije sa Rusijom i Kinom, dijalog sa Kosovom, kao i prevremeni izbori, ključni su aspekti političkih poglavlja u ovogodišnjem izveštaju o napretku Srbije.
Rusija, Kina, Banjska: Šta piše u izveštaju EK o Srbiji koji će biti predstavljen u sredu?
Foto: 021.rs
Prema izvorima Radija Slobodna Evropa, koji su imali uvid u nacrt izveštaja, naglašena je zabrinutost zbog jačanja saradnje između Beograda i Moskve.
 
Zatraženi su konkretni koraci od nadležnih vlasti u vezi sa privođenjem pravdi odgovornih za napad u Banjskoj, navode izvori RSE i dodaju da je nedovoljan napredak u dijalogu posledica postupaka i Kosova i Srbije.
 
Izveštaj o napretku, koji Evropska komisija objavljuje jednom godišnje, najvažniji je dokument kojim se procenjuje napredak zemalja kandidata za članstvo u EU.
 
Ove godine, Komisija će izveštaj objaviti u sredu, 30. oktobra, a u njemu će se potvrditi da je Srbija ispunila kriterijume za otvaranje trećeg klastera, koji je tehnički spreman za otvaranje.
Zastoj u reformama zbog prevremenih izbora
 
Izvori RSE koji su upućeni u sadržaj dokumenta, navode da će u ovogodišnjem izveštaju biti naglašeno da su prevremeni izbori i posledični prekid u funkcionisanju vlade i parlamenta "usporili napredak reformi".
 
Kako navode, u izveštaju će biti istaknuto da je potrebna jaka politička volja, efikasno planiranje i koordinacija planova, kao i dovoljni ljudski i finansijski resursi za pristupanje EU u svim institucijama koje su uključene u proces pregovora, kako bi Srbija mogla da ubrza rad na ispunjavanju ciljeva za pregovore o pristupanju Uniji.
 
Od srpskih vlasti će se zatražiti da im prioritet bude proaktivna i objektivna komunikaciju procesa pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, kao i suzbijanje dezinformacija u nacionalnim medijima.
Odnosi sa Rusijom i Kinom
 
U izveštaju se navodi da se Srbija, nakon agresije Rusije na Ukrajinu, delimično uskladila sa stavovima Evropske unije u međunarodnim forumima, uključujući i generalnu Skupštinu Ujedinjenih nacija.
 
Navodi se da je Srbija nastavila da sarađuje sa EU u zaobilaženju sankcija i pružanju finansijske i humanitarne podrške Ukrajini.
 
Međutim, naglašava se da se Srbija nije uskladila ni sa jednom restriktivnom merom protiv Rusije, niti se uskladila sa većinom izjava visokog predstavnika o ovom pitanju.
 
Godišnji dokument upozorava da je Srbija održala visok nivo odnosa sa Ruskom Federacijom, te je intenzivirala odnose sa Kinom, što "postavlja pitanja o strateškom pravcu Srbije".
 
Evropska komisija će u izveštaju podsetiti da se od Srbije očekuje da postepeno usklađuje svoju politiku prema trećim zemljama sa politikama i stavovima koje je usvojila EU, uključujući sankcije protiv Rusije.
 
Banjska
 
Evropska komisija u izveštaju poručuje da će napredak Srbije ka Evropskoj uniji u mnogome zavisiti i od progresa u procesu normalizacije odnosa sa Kosovom.
 
U dokumentu se upozorava da je Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa, koji su lideri Srbije i Kosova postigli u februaru 2023. godine, te Aneks primene koji je usaglašen u martu iste godine u Ohridu, pravno obavezujući za sve strane.
 
U godišnjem izveštaju se navodi da Srbija i Kosovo moraju u potpunosti da primene sve prethodne sporazume o dijalogu.
 
Prema izvorima upućenim u sadržaj izveštaja, u dokumentu se navodi da na normalizaciju i dalje loše utiču nedovoljni koraci Srbije da obezbedi odgovornost za napad naoružanih kosovskih Srba na kosovsku policiju 24. septembra 2023. u Banjskoj.
 
Taj napad, kako se ocenjuje u izveštaju, predstavlja "najveću eskalaciju poslednjih godina".
 
Prema nacrtu dokumenta, EU očekuje da Srbija u potpunosti sarađuje i preduzme neophodne mere za hapšenje i brzo privođenje pravdi počinilaca napada na severu Kosova 2023. godine.
 
Takođe, smatra se da povlačenje kosovskih Srba iz kosovskih institucija u novembru 2022. godine i bojkot lokalnih izbora na severu Kosova u aprilu 2023. godine loše utiče na obaveze Srbije u dijalogu, te da predstavlja ozbiljno nazadovanje u poštovanju sporazuma iz 2013. i 2015. godine.
 
U izveštaju se kritikuju akcije kosovskih vlasti na severu zemlje, poput zabrane korišćenja ostalih valuta osim evra, zatvaranje Banke Poštanske štedionice Srbije na severu, kao i zatvaranje kancelarija institucija Srbije na Kosovu.
  • Particulare matter

    28.10.2024 19:06
    @Bipbip
    Vizna olakšica za USA vizu može biti samo ako si članica EU i zone Šengena. Sa Hrvatskim, Rumunskim ili Bugarskim pasošem se putuje u USA bez vize. Znači treba da postanemo članica EU i zone Šengena. Pravila se odavno znaju.
  • @Vuĺe

    28.10.2024 18:54
    nije svaka evropska zemlja imala kolonije, ali zato rusija jeste
  • Неко тамо

    28.10.2024 18:49
    А литијум ништа? То је "екологија"? Шта све лицемери неће да ураде само да би се окористили о туђу муку!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija