Dodeljeno deset miliona dinara za kontrolu plodnosti obradivog zemljišta u Vojvodini

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu dodelio je danas ugovore za 13 korisnika koji su dobili sredstva za kontrolu plodnosti obradivog zemljišta u Vojvodini, za šta je izdvojeno 10 miliona dinara.
Cilj ove mere jeste da se poboljša kontrola i očuvanje plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta kako bi se unapredila poljoprivredna proizvodnja na području Vojvodine.
 
Ugovore je uručio pomoćnik pokrajinskog sekretara Petar Samolovac koji je podsetio da resorni sekretarijat ovu meru sprovodi godinama unazad.
"Od 2016. godine Sekretarijat je uložio preko 60 miliona dinara u uzorkovanje i analizu poljoprivrednog zemljišta. Preko 27.000 lokacija je uzorkovano", izjavio je Samolovac.
 
Dodao je da je planirana i nabavka specijalizovanog vozila kako bi se dolazilo do što većeg broja uzoraka i boljih rezultata.
On je istakao da prirodni uslovi, kao i uslovi na tržištu poljoprivrednih proizvoda nisu povoljni i da Sekretarijat ovom merom nastoji da smanji troškove.
 
"Ovo je pravo vreme da se urade ove analize kod skidanja useva“, rekao je Samolovac i dodao da će Sekretarijat nastaviti da opredeljuje sredstva za ovu namenu.
 
Ove godine su podržani programi Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i poljoprivrednih stručnih službi i stanica u Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Vršcu, Pančevu, Senti, Rumi, Sremskoj Mitrovici, Kikindi, Bačkoj Topoli, Vrbasu i Somboru.
  • Paor

    04.09.2024 07:39
    Koji su efekti od potrošenih 60 miliona i 27000 uzoraka?
    To je poklon svim tim firmama.
  • Garica

    03.09.2024 07:18
    Nalaz
    Ne kaže se ko će vršiti kontrolu, ali sigurno neko ko će, u zavisnosti od potreba Andrejevih investicija, zemljište na koje je bacio oko, proglasiti neplodnim.
  • Otišao iz Srbije

    02.09.2024 20:55
    A voda u Zrenjaninu
    ništa ?

    Samo tako za glup narod . Cepaj .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Bačka Topola: Pijani vozač sleteo s puta

U Bačkoj Topoli, pedesettrogodišnji vozač je, upravljajući "fordom" sa 2,19 promila alkohola u organizmu, sleteo sa puta, saopštila je Policijska uprava u Subotici.

Presušilo jezero Rusanda kod Melenaca

Jezero Rusanda kod Melenaca, jedinstveni biser banatske ravnice, predstavlja slano jezero, okruženo slatinskim staništima koji predstavljaju veliko prirodno bogatstvo za taj kraj.