Jedna država je na novčanicu stavila Tita, a nije Jugoslavija

U nekadašnjoj Jugoslaviji u opticaju je bila samo jedna novčanica s likom Josipa Broza Tita.
Jedna država je na novčanicu stavila Tita, a nije Jugoslavija
Foto: 021.rs
Reč je o novčanici od 5.000 dinara iz daleke 1985. godine. Oni malo stariji sećaju se toga, ali teško će znati da je osim SFRJ još jedna zemlja imala lik Tita na svojim novčanicama,piše Bizportal.rs.
 
Poseban kuriozitet jeste to da je ova država novčanicu s likom maršala imala u opticaju čak i pre nego što je SFR Jugoslavija počela da koristi lik Josipa Broza na apoenima od 5.000 dinara.
U pitanju je Republika Gvineja. Ova afrička država uvela je novu valutu 1971. godine i nazvala je sili. Ta reč na njihovom jeziku znači - slon.
 
"Na svoju najveću novčanicu od 500 silija 1980. godine centralna banka Republike Gvineje stavila je upravo lik Tita, maršala i doživotnog predsednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije", kazao je na svom Jutjub kanalu numizmatičar Zlatko Višćević.
Bila je u opticaju nekih pet godina, sve do 1985. Ova novčanica nije posebno značajna u svetu numizmatike, ali istorijski je zanimljivo da su u ovoj zapadnoafričkoj zemlji odlučili baš Tita da stave na državni novac.
 
"Kada se na novčanicama neke zemlje prikazuju osobe, onda su one u većini slučajeva značajne za nju i s njom imaju neku direktnu vezu. Jako je neobično to da se na njima prikazuje čelnik neke druge države. Još je neobičnije za jednu afričku državu, koja se tek 1958. godine oslobodila kolonijalne vlasti, da samo 23 godine nakon toga postavlja na svoju novčanicu Evropljanina i belca", objašnjava Višćević.
 
Osim Tita, na ostalim novčanicama iz ove serije prikazani su i drugi strani političari: marokanski kralj Mohamed V, bivši predsednik Gane Frensis Kvame Nkrumah, bivši premijer Demokratske Republike Kongo Patris Lumumba i drugi. 
 
"Tema ove serije novčanica, a kojoj pripada i ova na kojoj je lik Tita, jeste antikolonijalizam i antiimperijalizam. Svim tim ljudima zajednička je borba protiv kolonijalizma, za nezavisnost svojih naroda i zemalja. Tito je postavljen na ovu novčanicu u periodu u kom je Republika Gvineja bila deo Pokreta nesvrstanih, a baš Tito je bio jedan od glavnih lidera tog pokreta", objašnjava Viščević.
 
Osim što novcem plaćamo sve što nam je potrebno za život, on ima i političko-propagandnu ulogu, tako se novcem može poslati određena poruka javnosti.
"Obično su izdavači novca banke, iza kojih stoji država, tako da su na novčanicama prikazani oni motivi i sadržaji za koje država želi da ih vide njeni građani. Kada se na novac stavljaju ljudi, onda se po pravilu radi o vladarima te zemlje, značajnim osobama iz istorije, političarima, naučnicima, piscima, umetnicima i sl", objašnjava Višćević u svom prilogu.
 
SFRJ je tek krajem 1985. odlučila da na jednu novčanicu postavi lik Josipa Broza Tita, i to onu od 5.000 dinara, koja je u to vreme bila najvrednija. Na licu joj je bio lik Tita, a na naličju vizura Jajca. Ovi motivi su imali zadatak da pozovu na jedinstvo zemlje koja je već uveliko počela da puca po šavovima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti