Uklanjanje Tita i narodnih heroja, podizanje spomenika Draži Mihailoviću: Ko je za, a ko protiv?

Ideja Aleksandra Šapića da ukloni narodne heroje sa Kalemegdana i Josipa Broza Tita iz Kuće cveća, ali i da izgradi spomenik Draži Mihailoviću, podelila je koalicione partnere naprednjaka.
Uklanjanje Tita i narodnih heroja, podizanje spomenika Draži Mihailoviću: Ko je za, a ko protiv?
Foto: Beta (Milan Ilić)
Odmah se postavilo pitanje da li bi levičarsko orijentisani koalicioni partneri podržali ove Šapićeve ideje, ali je gradonačelnik ova pitanja preduhitrio.
 
Šapić je prvenstveno u svom govoru spomenuo SPS čiji su prvaci i ranije odbijali da podrže ovakve gradonačelnikove namere. Gradonačelnik Beograda je rekao da ne vidi prepreku da socijalisti podrže ovu njegovu inicijativu, s obzirom da je njihov prvi predsednik Slobodan Milošević započeo preimovanje ulica koje su se zvale po Titu, kao i uklanjanje njegovih bisti. Zatim je rekao da očekuje da će socijalisti "i rukama i nogama" glasati za odluke vezane za "izmeštanje Josipa Broza iz srpskog društva".
No, sudeći po izjavama socijalista, izgleda da se preračunao.
 
Prvi je šansu da njegova stranka podrži ove ideje odbacio predsednik SPS Ivica Dačić koji je za Danas rekao da socijalisti sigurno neće podržati iseljenje Josipa Broza Tita iz Kuće sveća. On je poručio i da se istorija ne može izbrisati.
 
Takođe, odbornik SPS u beogradskoj Skupštini Toma Fila rekao je da će odbornici ove stranke biti protiv, ali i dodao da, "uostalom, od te Šapićeve ideje neće ništa biti".
Tokom sednice Skupštine Beograda o Šapićevoj ideji govorio je i odbornik SPS Aleksandar Antić, koji je napomenuo da ovi Šapićevi stavovi nisu platforma sa kojom su SPS i SNS zajedno izašli na izbore, niti dogovorena zajednička politika, već samo njegov lični stav.
 
Od dela govora u kom je podsetio da ideja jugoslovenstva nema veze sa idejom komunizma, zanimljiviji je onaj u kom je istakao da ne može da govori u ime čitavog SPS, već samo u svoje lično ime, jer ove reči mogu da ukažu na određenu podelu koja unutar socijalista postoji.
 
Naime, predsednik Izvršnog odbora SPS Vladan Zagrađanin nakon odbraćanja gradonačelnika objavio je na svom Instagram profilu spot omladine socijalista, i napisao da ova stranka baštini politiku koju simbolizuje Tito, kao pravni sledbenici Saveza komunista, te da shodno tome neće dozvoliti nakaradnu reviziju istorije.
 
"Kuću cveća godišnje poseti preko 120.000 ljudi i to je jedan od turističkih simbola Beograda", poručio je u objavi.
 
Spot je napravljen na akciji Socijalističke omladine Srbije 25. maja povodom Dana mladosti, i tom prilikom su položili venac na grob Tita, navodi za Danas glavni akter spota predsednik Socijalističke omladine Srbije Filip Bukilić.
 
Dodaje da je spot i izjava koju je tada dao reakcija na sulude ideje o prekrajanju istorije, te da su tada poslali jasnu i nedvosmislenu poruku da će čuvati tradiciju i sećanje na antifašističku borbu i pale borce koji su doneli slobodu.
 
I Bukilić je podelio ovaj spot, napisavši pritom da socijalsiti nikada nisu "menjali dres". Upitan kome je ta poruka upućena, kaže da poruka konkretno nije bila upućena nikome, ali da veruje da će se prepoznati onaj ko treba.
 
Iako je spot bio jasna poruka Šapiću, u političkim krugovima se smatra da je određena poruka poslata i Nikoli Nikodijeviću, koji je predsednik Skupštine Beograda. Naime, utisak je da Nikodijević nije jasno odbranio partijsku politiku, jer je tokom sednice, na povike opozicije kako se socijalisti osećaju povodom izmeštanja Tita, samo dao "prijateljski savet" opozicionarima.
 
"Daću vam jedan prijateljski savet. Vodite računa o svojoj politici, a manje o SPS, jer SPS vas je sve preživeo i dalje preživljava", poručio je Nikodijević i napustio salu.
 
Miroslav Marinović, odbornik Pokreta socijalista, stranke Aleksandra Vulina koja je nastala odvajanjem od SPS, kaže da je stav njegove stranke po pitanju uklanjanja Grobnice narodnih heroja i Josipa Broza Tita poznat i da se neće mešati.
 
"Ako dođe do glasanja za ovo pitanje, glasaćemo sigurno protiv", naveo je on.
 
Marinović, upitan za izgradnju spomenika vođi ravnogorskog pokreta, odgovara da na stranačkim organima o tome još nisu razgovarali, te da komentar na to pitanje sada nema.
 
Odmah nakon što je Šapić izneo svoje ideje oglasila se i Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS) Rasima Ljajića, koja je poručila da neće podržati inicijativu za podizanje spomenika Draži Mihailoviću u Beogradu, kao i slične incijative koje imaju za cilj, kako smatraju, prekrajanje istorije Srbije.
 
Najavili su i da će Ljajić o ovim pitanjima razgovarati i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i sa predsednikom SNS i premijerom Milošem Vučevićem.
 
"Kao prvo, protiv smo revizije prošlosti, jer kao stranka leve orijentacije baštinimo antifašistčku tradiciju i doprinos koji smo kao zemlja dali u pobedi tokom Drugog svetskog rata. Ovakvim inicijativama mi kao da sami prelazimo iz pobedničkog u gubitnički tabor", naveli su iz SDPS u saopštenju.
Ko onda podržava?
 
Odbornik Srpske stranke Zavetnici Marko Breković podržava izgradnju spomenika vođi ravnogoraca.
 
"Došlo je vreme da se ispravi istorijska nepravda počinjena nad Dražom Mihailovićem, pokretačem prvog antifašističkog pokreta u porobljenoj Evropi. Za nas podizanje spomenika nije bilo kakav revanšizam, osveta, ili rivalitet sa drugim antifašističkom pokretom, već potreba da kao nacija sagledamo istoriju sa dovoljne distance i na pravi način razumemo borbu naših predaka i prilike toga doba. Naravno, ne da bismo se danas ponovo delili, već da bismo konačno utrli put nacionalnom jedinstvu", navodi on za Danas.
 
Podseća da je nedavno na Voždovcu otkriven spomenik Milunki Savić, koja je, napominje, uprkos velikom doprinosu u borbi za slobodu otadžbine, bila ponižena nebrigom i nemarom tadašnjeg sistema.
 
"Treba da stavimo tačku na ideološka prepucavanja i da pokažemo odgovornost prema prošlosti, kako nam se sve istorijske tragedije ne bi ponavljale u budućnosti", ukazuje Breković.
 
Ideju Aleksandra Šapića podržao je predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, koji je izjavio da radikali podržavaju i izgradnju spomenika Draži Mihailoviću, kao i izmeštanje grobova Tita i narodnih heroja na Kalemegdanu. 
  • Tito

    19.09.2024 20:06
    Tito
    Tito je legenda jednog vremena. Sramota. Svako vreme, ima svoje vreme. Kako god bilo, za vreme Tita je bilo lepooooo.
  • Boki A

    19.09.2024 19:39
    Šapiću ostavka
    Sramno i bizarno, pobedniku i heroju rušimo a izdajicama podižemo. Šapiću daj ostavku nisi ti ni za mahalu a kamoli za Beograd. Stidite se svi koji tako besramno pljujete, do juče ste nepismeni bili. Srbi trebaju da čuvaju svoje ali ne fašiste, saradnike okupatora i sl samo zato što su Srbi. Tito je jedan e sad što je bilo tako kako jeste pa to su ulice kao i Šapić u sadašnje vreme. Smrt fašizmu....

  • NS

    19.09.2024 15:38
    TITO
    Sramota da sramota veca ne moz biti. Cime se bavi aktuelna vlast. Od litijuma skocismo na proslost Tita i spomenike.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija