FOTO: Požar u Beočinu zahvatio oko 200 ari, meštani zabrinuti i ogorčeni

Deponija Tancoš iznad cementare "Lafarž" u Beočinu problem je već duže vreme, tvrdi meštanin koji se obratio portalu 021.rs.
Kako za 021.rs kaže meštanin A. B. požar koji je danas eskalirao traje od marta ove godine, a reaguje se da se suzbije tek kad izbije na površinu. Još jedna veća intervencija bila je u julu ove godine.
 
"Mi smo zvali policiju i vatrogasce čim smo videli požar. Lokalne službe nisu mogle da ga suzbiju, a vatra se proširila prema naselju jer je vetar duvao snažno u tom smeru. Moj otac je nazvao Novi Sad još jednom i upozorio na rakete protivgradnog sistema, i tek nakon toga i nakon saznanja da je solarna elektrana ugrožena, poslate su jedinice iz Novog Sada", tvrdi ovaj meštanin.
 
Kako navodi Aleksandar B. za naš portal, on je evakuisao porodicu i najbitnije stvari iz kuće. 
"Više puta smo nosili kolima vodu u balonima, mineralnu vodu i mleko vatrogascima jer je bilo užasno stanje koje se ne mmože opisati. Vatra se spuštala bregom prema naselju i bilo je veoma neizvesno da li će biti kompletna evakuacija ili ne, svi su bili u pripravnosti ukoliko vatra pređe put koji je delio naselje od brega", tvrdi stanovnik naselja Šakotinac koje se nalazi u blizini deponije.
 
U pismu koje je uputio Opštinskoj upravi, a u koje je 021.rs imao uvid, Beočinac navodi da je u vrelim letnjim noćima nemoguće otvoriti prozore kako bi se prostorije rashladile jer se "svaki drugi dan oseti nepodnošljiv smrad i isparenja".
 
"Napravili smo grešku i jedne noći kada su temperature bile nepodnošljive ostavili prozore otvorene na kući, noći kada se već postojeći požar koji traje mesecima proširio a vazdušna struja usmerila dim i ka Šakotincu. Probudio sam se od gušenja i brzo zatvorio prozor u prostoriji u kojoj sam bio ali je soba već bila napunjena dimom", piše u ovom dopisu.
On navodi da bi ovoj situaciji trebalo da se pristupi hitno i ozbiljno, te da se angažuje stručni kadar koji bi mogao pravilno da pristupi problemu, a da se ne izazove još veća šteta po javno zdravlje i životnu sredinu.
 
Foto: A. B.
 
Skreće pažnju i na vrstu otpada koja se baca na ovu deponiju, a koji uključuje i animalni otpad, gumu, plastiku, i slično.
 
"Od vatrogasnih službi koje bi trebalo da znaju par stvari o vatri, sam dobio informaciju da se žarište specifično na deponiji Tancoš nalazi u dubinama, 10,20 ili više metara unutar deponije, i da je to ozbiljan problem, koji se ne može sanirati tako lako", piše u dopisu ovog meštanina.
 
Foto: A. B.
 
Kako je 021.rs izvestio, požar na ovoj deponiji izbio je, odnosno eskalirao, danas u poslepodnevnim časovima.
 
Meštanka Beočina rekla je za 021.rs da ova deponija gori već ko zna koji put ove godine.
 
"Čak i kada ne gori, ona tinja, a toksične materije se neprestano šire vazduhom u naselja Gornji Šakotinac, Čerević i Beočin", kaže ona za 021.rs.
 
Kako dodaje ova meštanka, život je postao nepodnošljiv.
 
"Ne može se disati od smrada, čekamo dan kada ćemo se porazboljevati, a zdravlje bi trebalo da nam je ustavom zagarantovano, no ovde to nije slučaj. Takođe strahujemo da će se požar proširiti i zapaliti nama ili komšijama imanja i kuće jer je zemlja suva, a deli nas oko 100 metara vazdušne linije od goreće deponije", navodi ona.
 
Foto: A. B.
 
Zahvaćeno 200 ari, na terenu sve službe
 
Opština Beočin je u saopštenju za javnost napisala da je požar izbio danas u 14.20h.
 
Sve nadležne službe, na čelu sa beočinskom vatrogasnom brigadom su na terenu kao i policija, hitna pomoć i zaposleni iz JKP "Beočin" koji pomažu u gašenju požara.
 
Prema prvim procenama vatrogasne ekipe, površina koja je zahvaćena požarom je oko 200 ari.
 
"Zbog obima požara, na ispomoć su posredstvom i brzom intervencijom Sektora za vanredne situacije iz Novog Sada u Beočin upućeni: jedno vatrogasno vozilo iz Bačkog Petrovca, četiri vatrogasca-spasioca sa jednim vozilom iz Novog Sada, jedna cisterna JKP 'Beočin', dva vatrogasca iz DVD "Bukovac" koji su na terenu sa jednim vozilom i još dve cisterne sa vodom koje su upućene iz komunalnih preduzeća grada Novog Sada", piše u saopštenju Opštine.
 
Tokom intervencije, usled visokih temperatura, jednom vatrogascu-spasiocu je pozlilo i pružena mu je lekarska pomoć beočinske Hitne medicinske pomoći.
Povređenih nema a požar je uprkos visokim temperaturama i vetru, u ovom trenutku lokalizovan i pod kontrolom vatrogasnih ekipa.
 
Na licu mesta je i predsednica opštine Beočin Biljana Janković koja je istakla da je Opština Beočin u koordinaciji sa kompanijama "Lafarž" i "Karin Komerc" obezbedila zemlju koja pristiže u kamionima i koja je u ovom trenutku od ključnog značaja za sanaciju terena i dogašavanje požarom zahvaćenog područja.
 
Iz beočinske službe Hitne medicinske pomoći poručuju da su pored ekipe koja je na terenu, u Domu zdravlja "Dr Dušan Savić Doda" takođe obezbeđena dežurstva lekara koji su na raspolaganju građanima koji se, ukoliko osete tegobe, mogu javiti putem broja telefona 021 2970 124.
  • 15.08.2024 11:01
    Реално
    Господине, приоритет су шумски пожари према томе хеликоптери,канадери иду у Грчку,БИХ,ЦГ.

  • Liman 2

    15.08.2024 08:30
    Hahaha
    Volim kad ove SNS selendre kubure sa svim i svačim..birali ste ih ,sada uživajte.
  • Srba

    15.08.2024 07:46
    Liman
    Na ulazu u Beočin, a i u mnoga sela okolo, bilbord na kome se zaklinju na vernost i ljubav Vučiću. Karma, šta li je?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika