Prva međunarodna konferencija pozorišta za decu i mlade u novembru u Novom Sadu

Svetska konferencija pozorišta za decu i mlade "Prekretnica" održaće se po prvi put od 13. do 25. novembra u Srbiji, a učestvovaće više od 500 pozorišnih umetnika i stručnjaka.
Prva međunarodna konferencija pozorišta za decu i mlade u novembru u Novom Sadu
Foto: 021.rs
Veliki međunarodni skup održaće se na više od 10 lokacija u Beogradu i Novom Sadu i to prvi put u ovom delu Evrope od 1965. godine, kada je osnovana Svetska organizacija pozorišta za decu i mlade.
Očekuje se nekoliko stotina najvažnijih profesionalaca koji rade u pozorištima za decu i mlade u svim krajevima sveta da bi razmenili znanja i iskustva, podržali mlade umetnike, gledali najkvalitetnije predstave za decu i mlade iz Srbije i regiona, povezali se i napravili dogovore i planove za dalji rad i saradnju.
Srbija je izabrana za zemlju domaćina ove manifestacije pre tri godine na Kongresu Svetske mreže pozorišta za decu i mlade, takoreći jednoglasno, čime je ovdašnjoj sceni ukazana velika čast, ali i odgovornost, navedeno je u saopštenju.
 
Program koji priprema Nacionalni savez pozorišta za decu i mlade Srbije, obuhvatiće 20 najboljh pozorišnih predstava za decu i mlade iz Srbije i regiona i konferenciju "Pravo dece i mladih na kulturu: 10 godina posle".
 
Biće organizovani i skup o scenskom dizajnu i novim tehnologijama pozorištu za decu i mlade, rezidencijalni program za 20 mladih umetnika posebno odabranih na konkursu, radionice, izložbe, predavanja.
 
"Ove godine naš savez obeležava jubilej - 20 godina od osnivanja, i ne postoji bolji način da se ovaj važan datum obeleži nego ovako velikim događajem kao što će biti 'Prekretnica'", izjavila je Milena Depolo, dramaturškinja pozorišta "Boško Buha" i članica Programskog odbora "Prekretnice".
Nacionalni savez pozorišta za decu i mlade Srbije čine pozorišta "Boško Buha", "Duško Radović", "Pinokio" iz Beograda, Pozorište mladih Novi Sad, Pozorište lutaka Niš, ali i festivali poput Zvezdarišta, BITEF Polifonije, Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade u Bačkoj Palanci, Međunarodni festival pozorišta za decu i mlade u Subotici i istaknuti umetnici u oblasti pozorišta za decu i mlade.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".