Građanska Vojvodina: U Novom Sadu je pre 35 godina počelo razaranje Jugoslavije

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina podseća javnost da je na današnji dan, pre 35 godina, režim Slobodana Miloševića nasilnim putem, protivustavno srušio autonomiju Vojvodine.
Građanska Vojvodina: U Novom Sadu je pre 35 godina počelo razaranje Jugoslavije
Foto: 021.rs

"Posledica toga za Vojvodinu je da je potpuno materijalno i moralno uništena", navodi se u saopštenju Građanske Vojvodine.

Kako dodaje ova koalicija nevladinih organizacija, pokazalo se vrlo brzo da je Vojvodina tek prva žrtva velikodržavne politike memorandumske Srbije, jer je na toj "pokaznoj vežbi zadat ključni udarac Jugoslaviji". 

"Uz parolu 'Oj, Srbijo iz tri dela, ponovo ćeš biti cela', započet je zapravo udar na zajedničku državu. Slobodan Milošević je potpunim ukidanjem autonomije Vojvodine, a potom i autonomije Kosova, nastavio da nameće svoju volju i drugim republikama, što je dovelo do krvavog raspada Jugoslavije", ističe Građanska Vojvodina.

Građanska Vojvodina ocenjuje da je gaženje autonomije Vojvodine ozvaničeno Ustavom Srbije iz 1990. godine, jer od tada Vojvodina više nije imala niti jedno funkcionalno ovlašćenje. Ustav Srbije iz 1990. godine bio je, međutim, i prvi secesionistički ustav u Jugoslaviji, smatraju.
 
"Vojvodina, ali i dobar deo postjugoslovenskog prostora i danas živi posledice hegemonističke politike Srbije, koja je i dalje dominantna u javnoj sferi, što se ogleda i u odnosu prema Bosni i Herecegovini, Crnoj Gori i Kosovu, kao i posrbljavanju Vojvodine čija multikulturalnost nema nikakvu perspektivu u nacionalističkoj i centralizovanoj državi", piše Koalicija.
 
Aktuelnim Ustavom Srbije iz 2006. godine, koji su podržale i navodno proevropske i prodemokratske snage, Vojvodini je pripalo tek jedno izvorno ovlašćenje, a to je da odlučuje o sopstvenom znamenju, ocenjuju oni.
 
"Prvoborci jogurt revolucije su prvo opljačkali bogate vojvođanske fondove, zatim privredu, zdravstvo, školstvo, što je sve otišlo u džepove Miloševića i njegove kamarile ili na finansiranje ratova. Onako kako se inače postupa sa ratnim plenom, kao uostalom i 1918. godine", navodi se u saopštenju.
 
Koalicija nevladinih organizacija ocenjuje da je Vojvodina toliko osiromašena za proteklih 35 godina da više "ne samo da ne može da pomogne drugima, već ne može da pomogne ni samoj sebi". 
 
"Vojvođanski gradovi koji su nekada živeli punim životom danas su većinom mrtvi i zapušteni, a njihova privreda je uništena. Umesto ekonomskih i drugih benefita koje je donosila stvarna autonomija ustanovljena Ustavom Vojvodine iz 1974. godine, aktuelna autonomija služi tek kao poligon za iživljvanje nacionalističkih frustracija", objašnjavaju iz Građanske Vojvodine. 
 
Smatraju da mlađe generacije, nažalost, ne pamte kako se nekada živelo u Vojvodini, dok starije i srednje generacije pamte, ali žive u skladu sa kletvom "dabogda imao pa nemao", na šta ih opominju i ruine uništenih kombinata i nekadašnjih indsutrijskih giganata.
 
"Pod krinkom borbe protiv vojvođanskih 'foteljaša' i separatista građanima Vojvodine otete su ne samo materijalne vrednosti, već i sve one civilizacijske tekovine po kojima je Vojvodina bila prepoznatljiva", zaključuje se u saopštenju Građanske Vojvodine.

Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar i Centar građanskih vrednosti.

  • Saša

    06.10.2023 07:57
    Stoka
    Setio sam se vica kada čovek dodje sa žabom koja mu raste na glavi kod doktora! Pita doktor šta je sa vama, a u mesto čoveka progovara žaba:” Nešto mi izraslo na zadnjici! “
    Eto tako se mi vojvodjani osećamo sa instalacijom ove najnovije države od sedam država u kojima smo u zadnjih sto godina živeli a da se nismo pomerili ni pedalj!
  • k'o da su gubari

    05.10.2023 16:21
    Od jogurt revolucije, preko balvan revolucije, traktor revolucije, pa radikalne revolucije, hladnjača revolucije, napredne revolucije do konačnog uništenja svih prostora gde su "patriote" pokretale bilo kakve revolucije.
  • uzroci

    05.10.2023 14:49
    Razumem
    @Trt
    Razumem da ne razumeš.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".