Plan za kompleks Novosadskog sajma: U jednom delu soliteri do deset spratova, ruši se hotel

Grad u urbanističkom planu za Novosadski sajam predviđa da se na delu sadašnjeg kompleksa izgrade objekti visine i do deset spratova, saznaje 021.rs.
Samo dva meseca nakon ranog javnog uvida u konceptualni plan, pred Novosađanima se na javnom uvidu našao Plan generalne regulacije Novosadskog sajma, kojim će delovi kompleksa potpuno izgubiti ulogu koju su imali decenijama unazad.

Portal 021.rs nominovan je za najbolji informativni sajt u regionu. Za 021.rs možete da glasate na OVOM LINKU.

U predlogu se navodi da su tokom ranog javnog uvida stigle 22 primedbe, ali se na navodi koje, niti da li je neka od njih prihvaćena ili su sve odbačene. 
 
Glavna izmena je planirano rušenje hotela "Sajam" da bi se na njegovom mestu bila izgrađena desetospratnica, dok će prostor koji je najbliži Bulevaru Evrope biti iskorišćen za izgradnju osmospratnica. 
U predlogu odluke, u koju je 021.rs imao uvid, navodi se da plan pokriva površinu od 28,36 hektara, što je najvećim delom prostor sadašnjeg kompleksa Novosadskog sajma zajedno sa Reformatorsko-evangelističkim grobljem.
 
Među šturim objašnjenjima urbanista kazuje se i to da se izmene rade u skladu sa zakonom i "novim potrebama u okviru određenih prostornih celina".
Plan ovaj prostor deli na dve celine, severni i južni deo u odnosu na ulicu Novosadskog sajma. Severni deo, osim hotela "Sajam", ostaje u funkciji sajamski dešavanja. 
 
Gradski planeri za severni deo predviđaju da sajamske hale ostanu do visine jednog sprata, uz mogućnost rekonstrukcije ili izgradnje novih hala na slobodnim površinama ukoliko se za tim ukaže potreba. Predložena je da se postojeći montažni objekti u sklopu Sajmišta uklone. 
 
Nova gradnja za potrebe sajamske delatnosti se planira na mestu postojećih hala uz Novosadskog sajma, a ostavlja se mogućnost da ti objekti imaju i "sportski, kulturni, obrazovni i komercijalni sadržaj", što je već namena koju deo objekata ima na toj lokaciji. Ti objekti mogu da imaju podrumske garaže, maksimalnu visinu od 18 metara u delu ka ulici i minimalnu površinu od 1.200 kvadratnih metara.
 
Reformatorsko-evangelističko groblje ostaje u svojim granicama i bez ikakvih izmena kao deo zaštićene kulturno-istorijske lokacije. Pored groblja, na prostoru koji je deo sajma, predviđa se gradnja garaže sa više etaža do 550 parking mesta.
 
Kada je u pitanju hotel "Sajam", koji ima dva sprata i potkrovlje, on će se u potpunosti srušiti. Na njegovom mestu će biti izgrađen desetospratni objekat namene "opštegradskog i linijskog centra i poslovnog centra". 
 
"Opštegradski centar se sagledava kao prostor atraktivan za lociranje novih gradskih centralnih funkcija, odnosno poslovnih sadržaja, a sve u cilju ekonomske revitalizacije i unapređenja područja. Opštegradski centar se planira tako da svojim funkcijama, sadržajima i oblikovanjem značajno unapredi funkcionisanje urbane celine kojoj pripadaju, ali i grada u celini. Planiranom spratnošću, poslovni objekat preuzima ulogu repernog objekta u ovom delu grada. Spratnost objekta određuje maksimalni indeks zauzetosti od 50 odsto i maksimalni indeks izgrađenosti 5 za poslovne objekte/komplekse. Parkiranje vozila za planiranu namenu rešavaće se u okviru sopstvene parcele", navodi se u opisu koji su dali gradski planeri.
 
 
Za južni deo Novosadskog sajama, u delu površine kompleksa koji je orijentisan ka Bulevaru Evrope, predviđa se izgradnja višespratnica.
 
"Predviđa se gradnja novih objekata, kao i multifunkcionalnog objekta, spratnosti do osam spratova, koji treba da bude u funkciji izložbenog prostora za potrebe sajma, a mimo sajamskih manifestacija, objekat može biti u funkciji sporta, komercijalnih sadržaja, kulturnih i sličnih dešavanja", navode urbanisti.
 
Za ovaj prostor će se predvideti obaveza izrade posebnog urbanističkog projekta. Takođe, pored planiranog vijadukta, na uglu Bulevara Evrope i Branka Bajića, ostavljena je mogućnost da se umesto parkinga sagradi trospratna garaža sa podzemnom etažom.
 
Deo namenjen za konjičke sportove biće nadograđen i natkriven kako bi događaji mogli da se organizuju tokom cele godine. 
 
 
U nacrtu plana navodi se da se u okviru Novosadskog sajma predviđa zadržavanje postojećeg zelenila, ali nema informacija kolikoj površini je reč.
 
Prema Generalnom urbanističkom planu grada do 2030. godine planira se probijanje ulice Novosadskog sajma u pravcu prema Bulevaru Evrope i to bi se uradilo gradnjom vijadukta iznad prostora Sajma, u dužini od oko 300 metara. Vijadukt će imati kolovoz širom 12 metara sa četiri saobraćajne trake, obostranim trotoarima i biciklističkim stazama.
Javni uvid u Plan generalne regulacije kompleksa Novosadskog sajma traje do 21. decembra. 
 
Plan se može pogledati u prostorijama Mesne zajednice "Detelinara, u Braće Popović 4, u prostorijama "Urbanizma", te na sajtovima Grada Novog Sada i Urbanizma
 
Primedbe i sugestije se šalju do isteka javnog uvida Upravi za urbanizam i građevinske poslove ili elektronskom poštom na planiranje@uprava.novisad.rs.
 
Komisija za planove će razmatrati primedbe pristigle na plan na sednici 28. decembra u Plavoj sali Skupštine grada, sa početkom u 9 časova.
  • Deda Joca

    30.11.2023 08:07
    Nije dobro, menjaj!
    Neće porušiti ceo Sajam?!? Nemoguće! Pa Vučić je porušio Sava malu i podigao Beograd na vodi, njegova bratija je porušila Šodroš da napravi Novi Sad u vodi, Vučić ruši Beogradski sajam i premešta ga u surčinski atar ili koju već nedođiju, a Novosadski sajam ostaje?!? Neee, treba to sve porušiti, izgraditi kompleks zgrada "Novi Sad bez vode", a Sajam, ako baš neko žudi za njim, preseliti na Čenejski aerodrum, jer taj i tako ničemu ne služi...
  • Gavra

    29.11.2023 23:32
    Sunce ti žareno
    Jel’ to Sajam sprema neki Sajam stanova?
  • Ode sve

    29.11.2023 17:39
    Neka se spremi Futoski park. Malo ce drpiti Hotel, malo decja bolnica, a ostatak ode...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti