Narodna stranka: Ovo su tri inicijative koje bi promenile život Novosađana

Narodna stranka u Novom Sadu kandiduje tri inicijative iz oblasti saobraćaja koje bi, kako navode, mogle u budućnosti promeniti način života Novosađana.
Narodna stranka: Ovo su tri inicijative koje bi promenile život Novosađana
Foto: 021.rs
Ova stranka na predstojeće lokalne izbore izlazi u koaliciji sa Srpskim pokretom "Dveri" i sa Pokretom "Živim za Srbiju" - dr Jovana Stojković.
 
Kako navode, ove tri inicijative bi mogle biti od velikog uticaja i na ostale društvene delatnosti u Novom Sadu.
Prva inicijativa se odnosi na strateško opredeljenje grada Novog Sada da razvija savremeni način putničkog prevoza u gradu, na način da taj prevoz bude ekološki prihvatljiv, energetski održiv, brz, jeftin i efikasan. 
 
Radi se o "PRT" rešenjima kao što su Metrino ili NASA-in Sky Tran.
 
"Postoje i druga slična rešenja koja se polako implementiraju u velikim metropolama. Naizgled futuristički pristup, ali pristup koji garantuje jeftin, brz i efikasan sistem prevoza u gradskim gužvama, koji podrazumeva nezavisnu infrastrukturu koja se ne ukršta se sa drugim vrstama saobraćaja, što obezbeđuje putovanje od početne do krajnje destinacije bez zaustavljanja", navode iz Narodne stranke.
Ovaj projekat, dodaju, mogao uključiti i Univerzitet u Novom Sadu, domaću privredu i domaći kapital, ali i iskoristiti sve mogućnosti sveobuhvatne saradnje sa Republikom Kinom prilikom projektovanja i izgradnje ovakvih saobraćajnih rešenja.
 
Druga inicijativa je izmena Prostornog plana Republike Srbije, tako da se na području od Kovilja prema severoistoku opredeli prostor za izgradnju kargo aerodroma.
 
"Ovaj aerodrom bi obezbeđivao i putnički saobraćaj niskog intenziteta, a što bi bilo veoma važno kod izgradnje NTČ (Novosadskog Transportnog Čvora) na istom tom prostoru, koji bi obuhvatio i projekat slobodne carinske zone. NTČ na navedenoj lokaciji je pogodan iz razloga što se na malom prostoru stiču ključni drumski, železnički i rečni koridori, pa uz jedan kargo aerodrom privreda Novog Sada i slobodne carinske zone, može imati na raspolaganju sve vidove saobraćaja i njihovu najekonomičniju kombinaciju", ističu oni. 
 
Dodaju da "svi veliki investitori razvijaju pogone tamo gde postoje razvijeni saobraćajni uslovi".
 
"Iz tih razloga se može očekivati da slobodna carinska zona bude veoma interesantna za velike globalne kompanije i na taj način otvoriti veliki broj novih radnih mesta za građane Novog Sada i okoline. Šta sve to znači za ukupnu konjunkturu privrede u Novom Sadu nije potrebno posebno isticati", ističu iz Narodne stranke. 
I ovaj projekat, dodaju, interesantan je za partnerstvo sa Republikom Kinom i njihovom inicijativom "Pojas i put".
 
Treća inicijativa je izgradnja biciklističko-pešačkog mosta preko Dunava na stubovima starog železničkog mosta, koji bi polazio sa Beogradskog keja, kao produžetak Bulevara cara Lazara i završio se na Petrovaradinskoj tvrđavi.
 
"Tako da bi turisti i građani na lakši način mogli da dođu i odu sa tvrđave. Pored toga, taj most bi bio namenjen i za povezivanje Novog Sada sa Petrovaradinom, Ribnjakom i Sremskom Kamenicom budućim PRT sistemom gradskog javnog prevoza", dodaju oni. 
 
Jedan krak biciklističko-pešačke staze, dodaju, odvajao bi se na Petrovaradinskoj strani prema Ribnjaku i jednoj marini za čamce i jahte koja bi se izgradila u podgrađu Petrovaradinske tvrđave od navedenog mosta prema Ribnjaku. 
 
"To bi bila i svojevrsna turistička atrakcija i jedno od obeležja Novog Sada, jer bi to bio prvi most preko Dunava sa tom specifičnom namenom", smatraju iz Narodne stranke.
  • Sava

    17.05.2024 08:24
    Pa ovo dobro zvuči...
  • Cl

    15.05.2024 20:21
    Cl
    Covek moze kvalitetno ziveti samo ako ima pristojna primanja i penzije! Ovo se podrazumeva u 21 Veku. Jos nikoga nisam čuo da garantuje resenje o primanjima i iskorjenjivanju siromaštva u Srbiji u koje nas je AV uvukao za ovih 12 godina!
  • Bora solun

    15.05.2024 18:15
    Narodna stranka
    I ja cu ove godine glasati za Narodnu stranku zato što sam Vukovu sliku na prozoru kod Trčike prelepio sa Mikijevom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".