Vodič kroz izbore u Novom Sadu: Šta sve treba da znate?

Novosađani će na izborima u nedelju, 2. juna, moći da glasaju za neku od 14 lista.
Vodič kroz izbore u Novom Sadu: Šta sve treba da znate?
Foto: 021.rs
Tokom nešto više od mesec dana kampanje, predstavnici nekih od ovih lista davali su predloge za razvoj grada, planove za "dan posle", ali i optuživali jedni druge za razne stvari - od ranijeg učestvovanja u vlasti Srpske napredne stranke do toga da su na ovim izborima "sateliti SNS".
 
Pre izborne tišine, a kako biste se pripremili za glasanje u nedelju, donosimo vam pregled "ponude" u Novom Sadu.
 
 
1. "Aleksandar Vučić-Novi Sad sutra"
 
Kao i u svim gradovima i opštinama na kojima se u Srbiji održavaju lokalni izbori, koalicija predvođena Srpskom naprednom strankom uspela je da osigura prvu poziciju na glasačkom listiću.
Koaliciju "Aleksandar Vučić - Novi Sad sutra" čine Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije, Socijaldemokratska partija Srbije, Partija ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije, Zdrava Srbija, Srpska radikalna stranka, Pokret socijalista i Srpska stranka Zavetnici. Na listi je najviše kandidata Srpske napredne stranke - 58 od 78. 
 
Prva na listi je bivša načelnica Infektivne klinike i državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja dr Vesna Turkulov. Drugi je gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić. Visoku, 10. poziciju, zauzima i Đurađ Jakšić iz Srpske radikalne stranke, koji se proteklih godina hvalio da je SRS jedina prava opozicija naprednjačkoj vlasti u gradu.
 
 
Naprednjaci su tokom kampanje usmerili dosta energije u glavni grad Vojvodine, pa su se tokom ovih mesec dana njihovi štandovi mogli videti svuda, a organizovane su čak dve stranačke konvencije. Gradonačelnik je tokom kampanje utrostručio svoje aktivnosti. Kroz svoju kampanju SNS je podsećao na sve urađeno u gradu i obećavao nove projekte i radove.
 
2. Savez vojvođanskih Mađara
 
Savez vojvođanskih Mađara samostalno izlazi na novosadske izbore kao manjinska stranka sa 30 kandidata.
 
Prvi na listi je Đula Kiš, profesor u Poljoprivrednoj školi u Futogu. SVM je bio relativno tih tokom kampanje. Najviše su se oglašavali na društvenim mrežama, gde su isticali svoje rezultate u Novom Sadu, kao što su obnova zgrade "Mađar soa", rekonstrukcija kulturnog centra "Petefi Šandor" i "stabilnu podršku Novosadskom pozorištu iz budžeta grada".
3. "Ruska stranka - Srbi i Rusi braća zauvek!"
 
Pod rednim brojem tri na lokalnim izborima se kandiduje Ruska stranka, predvođena Ivanom Macak. 
 
Iako je bila na njihovoj listi za pokrajinske izbore prošle godine, njeno ime postalo je u Novom Sadu poznato tek proteklih nekoliko meseci, zbog učešća u organizaciji blokade Filozofskog fakulteta. 
 
Na listi Ruske stranke za Skupštinu Novog Sada kandidati su uglavnom nepoznati. Među 22 kandidata najviše je studenata, a ima i učenika. 
 
 
Tokom kampanje za lokalne izbore ova stranka je imala bizarne predloge, poput otvaranja srpsko-ruske vojne baze u Vojvodini. Lista se zalaže i za ulazak Srbije u BRIKS, prekid evropskih integracija, tužbu protiv NATO-a, ali i zabranu rada "antisrpskih nevladinih organizacija". 
 
4. "Istina - Avadiera - Ivana Vujasin"
 
Istina na novosadske izbore izlazi sa 25 potencijalnih odbornika, i to kao manjinska stranka vlaške nacionalne manjine.
 
Predvodi ih Ivana Vujasin, koja je već učestvovala u radu gradske skupštine.
 
Istina se često oglašavala tokom ove kampanje, uglavnom se zalažući za stvari kao što su legalizacija marihuane i prostitucije, bolovanje za vlasnike kućnih ljubimaca, i slično. Takođe su osuđivali usvajanje pojedinih urbanističkih planova u gradu. 
 
 
5. "Sasvim druga priča - Grad građanima"
 
Grupa građana Sasvim druga priča takođe na izbore izlazi sa 25 kandidata. Prvi na ovoj listi je Svetozar Dunđerski, elektro-instalater iz Novog Sada. 
 
Sasvim druga priča je bila vrlo aktivna tokom ove kampanje i pokretali su brojne incijative. Između ostalog, predložili su zabranu imenovanja funkcionera sa privatnim fakultetom, kao i za zabranu rada kladionica u centru grada. Osim toga, više puta su optuživali Mišu Bačulova, nosioca liste "Heroji" da je SNS projekat. 
 
Sasvim druga priča pokušala je i 2020. godine da uđe u lokalni parlament, ali su ipak ostali ispod cenzusa.
 

Foto: Sasvim druga priča
 
6. "Gari - Građanska akcija za razvoj i inovacije"
 
Nova pojava na političkoj sceni novog sada je Grupa građana Gari. Oni su predali listu sa 23 kandidata i kandidatkinje. Prvi na listi je Miloš Jovović.
 
Kampanja ove grupe građana uglavnom se svodila na zaštitu životne sredine u Novom Sadu, na ravnomeran održivi razvoj i racionalizaciju trošenja budžetskih sredstava. Organizovali su više tribina tokom kampanje. 

Kandidati Branimira Nestorovića pozivali su se na Gari i listu Aleksandra Odžića, kao liste koje je Gradska izborna komisija prihvatila iako nisu imale dovoljan broj kandidatkinja, dok je njih iz istog razloga odbila.
 
7. "Novi Sad glavni grad Vojvodine - pokret Autonomija - Aleksandar Odžić" 
 
Aleksandar Odžić više puta je bio kandidat na lokalnim i drugim izborima, a bio je i u koaliciji sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine. 
 
Odžić se godinama javno i aktivno zalaže za prepoznavanje vojvođanske nacije, koja, kako kaže, već postoji. U kampanji se zalagao za otvaranje međunarodnog areodroma "Maršal Tito" na Čeneju, izgradnju šetališta i plaže sa sremske strane grada i uvođenje novosadskih opština.
 
 
8. "Dr Savo Manojlović - I ja sam Novi Sad - Kreni-promeni" 
 
Pokret Kreni-Promeni po prvi put se kandiduje na izborima u Novom Sadu. Njihov kandidat za gradonačelnika Novog Sada je advokat Danilo Babić.
 
Na njihovoj listi nalazi se 27 kandidata i kandidatkinja za gradski parlament. 
 
Tokom kampanje, Babić je više puta rekao da će, ako postane gradonačelnik, zaustaviti "štetan projekat Novi Sad na vodi". Obećao je veći broj zelenih površina, jednaka davanja za decu u privatnim i državnim vrtićima, suzbijanje korupcije, uvođenje moratorijuma za seču šuma Fruške gore, uvođenje konkursa za zapošljavanje u gradskim javnim i komunalnim preduzećima i gradskoj upravi.
 
9. "Volim Novi Sad - Srpski pokret Dveri, Ivana Stojanović - Narodna stranka, Aleksandar Maksimović - Pokret Živim za Srbiju, dr Jovana Stojković"
 
Posle neuspeha na parlamentarnim izborima i odvajanja dela Narodne stranke u Narodni pokret Srbije, Narodna stranka se na lokalnim izborima u nekoliko opština i gradova ujedinjuje sa Dverima. Osim njih, tu je i Jovana Stojković, predsednica pokreta Živim za Srbiju koja javno zastupa stavove o navodnoj štetnosti MMR vakcine. 
 
Prva na ovoj listi je Ivana Stojanović. Tokom kampanje, oni su insistirali na tome da nikad nisu bili na vlasti. Tražili su da se Ulica Narodnog fronta preimenuje u Ulicu Solunskog fronta, ali i da se u Novom Sadu osnuje Informacioni centar BRIKS-a. 
 
Pozvali su na glasanje za njih "iz inata", jer su "jedina ideološka" i desna opozicija u gradu.
 
 
10. "Slovačka demokratska liga - Slovenská demokratická liga - Želimira Privizer"
 
Nakon više slovačkih stranaka u Vojvodini koje su se tokom godina "utopile" u SNS ili priklonile istom, kao što je stranka Slovaci napred, čiji je predvodnik Pavel Surovi nedavno pozvao da se glasa za Srpsku naprednu stranku, sada se na izborima u Novom Sadu kandiduje manjinska lista Slovačke demokratske lige.
 
Ovu listu predvodi Želmira Privizer, a za gradski parlament predložili su samo pet kandidata. 
 
Ovo je najmlađa politička stranka u Srbiji, jer su osnovani 24. aprila sa sedištem u Selenči i upisani u spisak političkih partija 8. maja.
 
11. "Udruženi za slobodan Novi Sad"
 
Ovu listu čine Srpska koalicija NADA (Novi DSS i POKS), sve stranke sa prethodne liste "Srbija protiv nasilja" (Stranka slobode i pravde, Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Srbija centar - SRCE, Pokret slobodnih građana, Zeleno-levi front, Ekološki ustanak - Ćuta, Pokret za preokret), kao i Građanski pokret BRAVO i Liga socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani. Na njihovoj listi je 78 kandidata.
 
Nosioci liste su prim. dr Vladimir Vrsajkov i Borislav Novaković, a prvi na listi je Miloš Tubić. Primetno je da su se stranke koje su u proteklom periodu bile u koaliciji sa SNS-om potrudile da ne kandiduju ljude koji su u tom periodu imali značajnije funkcije. 
 
Za sada nema dogovora ko bi mogao da bude istaknut kao kandidat za gradonačelnika i to bi mogla da bude tema pregovora unutar koalicije tek nakon izbora 2. juna, u slučaju pobede.
 
 
Na listi su i članovi Pokreta Bravo, koji su prethodnih godina bili aktivni u gotovo svim protestima protiv uništavanja zelenila, nasilja, i slično. 
 
Tokom kampanje zalagali su se za uvođenje šinskog javnog prevoza, vraćanje dostojanstva gradu i građanima i otvaranje Gradske bolnice. Umesto "Novog Sada na vodi" žele da naprave centralni gradski park.
 
12. "Budi Heroj-Miša Bačulov"
 
Lista Miše Bačulova od samog proglašenja izaziva brojne kontroverze. Bila je predmet napada i Srpske napredne stranke, ali i nekih opozicionih lista, poput Sasvim druge priče. 
 
Tako je, u sredu, 29. maja, Miloš Vučević rekao da je Bačulov nekad sakupljao kapilarne glasove za SNS. Bačulov je, s druge strane, podneo krivičnu prijavu protiv nekoliko lica koja su, navodno, kupovala glasove za naprednjake.
 
Nosioca liste mediji predstavljaju kao "prvog novosadskog influensera u politici". On je osnivač kluba borilačkih sportova, a bavi se i humanitarnim radom. Ovo mu nije prvi izlet u politiku. Bio je član predsedništva pokreta Evropski put bivšeg ministra privrede Radeta Baste. U programu pokreta navodi da zastupa model upravljanja u kojem su građani maksimalno uključeni u rad lokalne samouprave. 
 
Na njegovoj izbornoj listi je 47 kandidata, kao 47 ronina.
 
 
13. "Ćale ovo je za tebe"
 
Lista Grupe građana "Ćale ovo je za tebe" proglašena je kao 13. sa 15 kandidata. 
 
Ovaj pokret se po prvi put pojavljuje na izborima u Novom Sadu i Srbiji. 
 
Osnivač ovog pokreta Petar Đurić postao je poznat javnosti tokom televizijskog prenosa sa protesta protiv zatvaranja za vreme kovida u julu 2020. godine, kada je u kameru rekao "Ćale, ovo je za tebe, koji si umro jer nije bilo respiratora". Od tada se više puta pojavljivao na raznim protestima.
 
Prvi na listi u Novom Sadu je Slađan Mirjanić, diplomirani pravnik.
 
Ova grupa građana bila je praktično nevidljiva tokom predizborne kampanje, te je nepoznato kakav je njihov plan i program za Novi Sad.
 
14. "Saša Radulović - Dosta je bilo (DJB) - Rešenje za promenu"
 
Ponovo se na novosadskim izborima pojavljuje Dosta je bilo, stranka koja je na pretprošlim gradskim izborima dobro prošla, odnosno bila je najjača opoziciona organizacija u Novom Sadu.
 
Na prošlim lokalnim izborima, 2020. godine, lista im je bila oborena zbog "tehničke greške". Oni su naveli da je cilj obrazovanja grupe građana predlaganje kandidata za odbornike u "Skupštini opštine Novi Sad", dok se zapravo radi o Skupštini grada.
 
Dosta je bilo na izbore izlazi samostalno, jer, kako sami navode "nikom ne odgovaraju".
 
 
Nosilac liste je Aleksandar Bujić, koji je i ranije bio odbornik u gradskoj skupštini. 
 
Tokom kampanje zalagali su se za otvaranje Gradske bolnice, rešenje problema otpadnih voda, uređenje putne infrastrukture i gradnju novih vrtića.
  • @@Рале брале

    02.06.2024 23:59
    I? Jesi li spreman sutra da otvoriš novčanik?
  • Cirkus

    31.05.2024 07:28
    Artist
    Srbija i izbori ... hahaha
  • Dušan

    31.05.2024 06:44
    @pogodi ko je
    30.05.2024 • 22:43
    Rimljanima je trebalo 4 godine da shvate da je Kaligula idiot. A vi srbi se ne dozivate pameti 35 godina.

    Eh da je 35 godina. Več 79 godina. I dalje neko misli isto.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Na novosadski FTN upisano 2.173 brucoša

Na novosadskom Univerzitetu se polako završava prvi upisni rok a, kao i godinama unazad, najviše srednjoškolaca je bilo zainteresovano za Fakultet tehničkih nauka.