Istraživanje: Novosađani misle da se planovi donose u interesu investitora, ne žele NS na vodi

Gotovo 92 odsto Novosađana smatra da se urbanistički planovi donose u interesu privatnih investitora.
Istraživanje: Novosađani misle da se planovi donose u interesu investitora, ne žele NS na vodi
Foto: 021.rs
Čak 91 procenat njih ne želi da prostor uz Dunav bude namenjen stanogradnji, pokazalo je istraživanje Centra za razvoj demokratskog društva "Europolis".
 
Ipak, zabrinjava da 85 odsto anketiranih navodi da smatraju da nisu dovoljno informisani o procesu donošenja urbanističkih planova. Isto toliki procenat građana ocenjuje da urbanističke odluke gradskih vlasti utiču na kvalitet života, a tek nešto malo manje, oko 78,2 odsto, smatra da se poslednjih godina intenziviralo urbanističko preuređenje grada.
Anketirani građani su naveli da najveći uticaj na donošenje planova imaju gradski političari (45,5 odsto) i privatni investitori (48,8 odsto), a samo je tek nekoliko reklo da je najvažniji uticaj struke ili građana. 
 
Kako su građani pitani da daju ocene od jedan do pet o ovim pitanjima, primetno je bilo da su u ogromnoj većini davali jedinice i dvojke kada je reč o tome koliko su Novosađani uključeni u izradu planova.
 
Mišljenje anketiranih je i da je razlog malog učešća javnosti nedovoljno rada gradske vlasti da uključi građane u postupak donošenja odluka (51,8 odsto), dok 40,9 odsto misli da je razlog nezainteresovanost samih građana. Na pitanja o tome da li su imali informacije o postupku donošenja planova, kao što su obaveštenja o održavanju javnih uvida, načinu slanja primedbi i sugestija na plan ili saopštenja o održavanju sednica Komisije za planove, građani su uglavnom (preko 80 odsto ili 90 odsto) odgovarali da nisu ni videli te informacije niti dobili pozive da uzmu učešće u tim postupcima.
Europolis je građane pitao i da li su čuli za inicijative "Šodroš-Dunavac", "Za zeleno Novo naselje", "Telepsku inicijativu", "Sačuvajmo Liman od betona", i slično, kao i da li podržavaju aktivnosti ovih neformalnih grupa. 
 
Novosađani i Novosađanke su u velikom procentu rekli da su čuli za njih (90,7 odsto) i da ih podržavaju (81 odsto). Građani su u ogromnoj većini (92,4 odsto) rekli da se slažu da se građevinsko zemljište pretvara u parkove. Anketa je pokazala i da su građani uglavnom čuli da Grad priprema plan za preuređenje priobalja Dunava, tj. Ribarskog ostrva, Šodroša, Kameničke ade itd. 
 
Naveli su i da smatraju da priobalje trenutno nije dovoljno pristupačno.
 
Više nego očigledno je da građani vojvođanske prestonice ne žele da prostor uz Dunav bude namenjen stanogradnji jer se u anketi 91 odsto usprotivilo toj ideji, kao i da bi trebalo da se uredi tako da sadrži sadržaje koje mogu koristiti svi.

Anketirani Novosađani su posebno izdvojili parkovske površine, potom sportske i kombinovane, a skoro da nije bilo glasova da to bude kolektivno ili individualno stanovanje, odnosno stambeni ili stambeno-poslovni ili poslovni sadržaji.

  • Vlada

    02.06.2024 16:25
    @21.vek, konačno

    Svaka čast, kad ste došli pre 30-tak godina podigli ste kuće na divlje i od tada glasate za svaku hulju i lopova koji vam obeća da će da legalizuje taj bezobrazluk i bahatost i sprovede vam vodu i kanalizaciju, red je da vam se to ulizištvo konačno isplati.

    Samo nemojte posle da se čudite što vas Novosađani preziru, nije to neka misterija.
  • joki

    02.06.2024 14:17
    Pravoslavni hram umesto Novog Sada na vodi!
  • Vladan

    02.06.2024 14:00
    @21.vek, konačno

    Pa to je baš divno! Pre 30-tak godina ste došli i podigli kuće na divlje i od tada glasate za svaku hulju i lopova koji vam obeća da će legalizovati vaš bezobrazluk i bahatost i sprovesti vam vodu i kanlizaciju. Sad se vaše ulizištvo konačno isplatilo, a mi više nemamo nikakvih dilema zašto su vas prethodne komšije oterale.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".