Novosadski đaci i problemi sa držanjem tela: Čak 60 odsto ima neku vrstu deformiteta

Oko 60 procenata novosadskih đaka između četvrtog i sedmog razreda ima neku vrstu problema sa lošem držanjem tela i posturom, pokazuju najnoviji rezultati Scolio Centra.
Fizioterapeuti Scolio Centra su nedavno uz pomoć studenata Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja sproveli skrining u školi "Ivo Lola Ribar" u Novom Sadu. Testiranje posture đaka između četvrtog i sedmog razreda rađeno je vizuelno i pomoću instrumenta koji meri rotacija trupa.
 
Kako kaže Scroth instruktor i osnivač Scolio Centra Nikola Jevtić za 021.rs, ovaj uzrast izabran je jer je taj period odrastanja najkritičniji za pojavu problema kičmenog stuba i posturalnog statusa. 
Princip i protokol testiranja odrađen je po uzoru na onaj koji dr Teodoros Grivas sprovodi poslednjih 30 godina u Grčkoj i postoji veliki broj objavljenih naučnih radova na ovu temu koji govori o važnosti ovog vida testiranja. 
 
"Cilj testiranja bio je rano uočavanje problema ukoliko on postoji, nakon čega savetujemo roditelje da se jave svom porodičnom lekaru, ortopedu ili fizijatru ako utvrdimo neke promene. Nakon toga lekar treba da odredi da li je nekome potreban određeni tretman, korektivne vežbe ili rendgenski snimak kako bi se utvrdile sve okolnosti. Rana detekcija jedna je od najboljih vidova prevencije", objašnjava on.
Ovaj pilot projekat odrađen je na uzorku od 150 učenika i učenica uzrasta između četvrtog i sedmog razreda osnovne škole, a rezultati istraživanja stručnjacima pokazali su i u brojkama ono što su ranije znali - stanje je zabrinjavajuće. 
 
Nedavno su objavljena dva naučna rada u saradnji Scolio Centra, Instituta za Rehabilotaciju i Hirurgiju "Miroslav Zotović" iz Banja Luke i dr Grivasa upravo na temu problema i rotacije grudnog koša i koliko je važno utvrditi na vreme te promene jer, kako kažu, nakon promena na grudnom košu kreću problem sa kičmenim stubom.
 
Foto: Scolio Centar
 
Kako je izgledao skrining?
 
Kako objašnjava Nikola Jevtić za 021.rs, ovo je pilot projekat koji je za sada urađen samo u OŠ "Ivo Lola Ribar" u Novom Sadu, na uzorku od 150 đaka.
 
Iako je Savetu roditelja za sve razrede koji su bili uključeni u testiranje podeljena saglasnost za testiranje, ipak je manji broj njih prihvatio da se njihovo dete testira, kako kaže Jevtić, "nepoverenje vlada među roditeljima, što moramo razumeti".
 
"Cilj ovog projekta jeste bio da se na malom uzorku vidi stanje posturalnog statusa dece i da predložimo na koji način bi se rano testiranje moglo raditi. Glavni zadatak ovakve vrste testiranja jeste otkrivanje neke vrste deformiteta u ranom periodu odrastanja i adekvatno tretiranje jer se na taj način prevenira dalje pogoršanje problema", kaže sagovornik 021.rs.
 
Dodatno, ističe Jevtić, na taj način se i zaustavlja krug konfuzije u kom se dobija previše različitih i kontradiktornih informacija.
 
"Naš zadatak nije bio da postavimo dijagnozu već da utvrdimo da postoji problem, a potom roditelja deteta sa uočenim deformitetom usmerimo da se obrati lekaru, svakako su zabeleženi rezultati u vidu brojeva, a na osnovu toga i iznesene sumnje na postojeći problem", ističe Jevtić.
 
  
Foto: Scolio Centar
 
Kakvi su rezultati?
 
Nedugo nakon završenog kruga testiranja i obrade podataka, stigli su statistički rezultati ovog testiranja.
 
Kako navodi Jevtić, prema rezultatima, čak oko 80 odsto testiranih đaka ima neku vrstu problema sa stopalima i, kako kaže, to je najčešći problem.
 
Dodatno, veliki procenat dece ima neku vrstu lošeg držanja tela i posture, u šta spadaju kiforično, skoliotično i lordotično držanje.
 
"Od tog broja je bilo između tri i četiri odsto dece kod kojih smo pri testiranju uočili ozbiljnije promene na trupu i savetovali da se urgentno jave svom lekaru, koji bi nakon dodatnih testiranja odlučio da li je detetu potrebna terapija u vidu bavljenja nekim sportom ili treba da ide na korektivne vežbe ili rendgenski snimak na dodatne analize", objašnjava Nikola Jevtić.
 
Ističe da su ovakvi rezultati bili očekivani i da poslednjih godina sve više dece ima slične probleme.
 
"Za sada ne možemo reći šta je uzrok, ali možemo da pretpostavimo da je do smanjenog kretanja, koje je samo tim uzrok svih zdravstvenih problema, a ne samo posture", objašnjava sagovornik 021.rs.
Kakva je budućnost projekta?
 
Sagovornik 021.rs vidi budućnost ovog projekta u tome da se njegove kolege i lekari umreže kako bi razvili ovakav vid testiranja dece u ranijem uzrastu.
 
"Na taj način mi bismo razvili jedan tim koji bi u budućnosti mogao da radi ovakva testiranja kako na teritoriji Novog Sada, pa i šire", kaže Jevtić.
 
Kako ističe, benefiti koji bi proistekli iz ovakvog projekta su višestuki.
 
"Na prvom mestu je humanost, zdravlje dece, ali i finansijski benefit državi jer je uvek jeftinije sprečiti nego lečiti”, ističe Jevtić.
 
Za kraj naglašava i da je bitno da roditelji uvide važnost rane prevencije i pregleda, kako bi dalji razvoj deteta bio donekle olakšan na vreme.
 
Tim Scolio Centra je sastavljen od stručnih i profesionalnih ljudi koji već nekoliko godina edukuju fizioterapeute i kineziterapeute sa ciljem da ih obuče kako da sprovode tretmane na najefikasniji način sa decom koja imaju neki od deformiteta.
 
O njihovoj stručnosti govori i činjenica da Nikola Jevtić, koji je i osnivač ovog centra i lider tima, ove godine drži predavanje u Hong Kongu kao pozivni predavač na ovu temu i da je do sada držao edukacije u više od 20 zemalja širom sveta.
 
Tim Scolio Centra je dao veliki doprinos širenju svesti o ovom problemu u svetu, a kako kažu najsrećniji su kada mogu da pomognu deci iz našeg grada i samim tim daju doprinos svom okruženju.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.