Roditelji dece iz Ribnikara: Ostavljeni smo sami, da slušamo kako sistem nije zakazao

Nasilje u društvu je sveprisutno, ono se podstiče i promoviše, sankcija za nasilnike nema, a umesto da iz majskih tragedija srpsko društvo nešto nauči, ponovo je došlo do polarizacije.
To je rečeno na tribini u okviru ciklusa "Škola za sve nas" koju je iniciralo društvo "Koraci" sa roditeljima dece iz OŠ "Vladislav Ribnikar", a koja je organizovana u Sremskim Karlovcima.
 
"U našem društvu nasilje ima svoje kulturološke i istorijske preduslove, dok se u poslednjih 12 godina snažno generiše u političkoj sferi, potom se prenosi na celo društvo i institucije i utiče na sve segmente našeg svakodevnog života", rekao je Marko Oljača iz društva "Koraci".
Istakao je da ne samo što se nasilje ne sankcioniše, već se ono podstiče i promoviše, diskurs o nasilju se namerno banalizuje i relativizuje, te kreira atmosferu da je sve je moguće i dozvoljeno.
 
Suzana Stanković Čikić, majka Andrije Čikića, poručila je da ni u najgoroj noćnoj mori nije mogla zamisliti da joj dete bude ubijeno u školi.
Osvrnuvši se na odnos društva i instutucija prema majskim tragedijama i porodicama ubijene dece, rekla je da može da razume greške koje su pravljene u prvih par nedelja, ali ne i sve ono što je usledilo posle toga.
 
"Nisam slutila da posle 3. maja možemo biti na različitim stranama. Ne bismo se smeli deliti. Tišina i nečinjenje nas je dovelo do eskalacije nasilja, pre svega u školama. U duši i sećanju mi je ostalo ono što se dešavalo u medijima koji su se loše postavili, koji su od maloletnog počinioca zločina napravili antiheroja. Vremenom smo mi roditelji prepušetni sebi, ostali smo sami", rekla je Stanković Čikić.
 
Dodala je da mnogo toga treba menjati, jer možda Ribnikar nije mogao da bude sprečen, ali su Dubona i Malo Orašje verovatno mogli, jer je mladić koji je počinio taj masakr već ranije pravio probleme, ali su ga poluge moći njegove porodice štitile od primene zakona.
 
Ivan Božović, tata ubijene Ane Božović, rekao je da je samo par nedelja nakon ubistva dece u Ribnikaru društvo požurilo da nastavi po starom.
 
"Strašno nam je bilo kad su se deca posle sedam dana vratila u školu. Posle tri nedelje svi mi roditelji smo se okupili i shvatili da nikog od nas niko, iz bilo koje institucije, nije kontaktirao. Niko ništa nije pokušao da organizuje. Sve smo radili sami, dok smo slušali kako sistem nije zakazao", rekao je Božović i dodao da se agresija sistematski propagira, od televizije do Skupštine.
 
Majka učenice "Vladislav Ribnikar" Ana Dimitrijević je podsetila na odlaganje dana žalosti, neprimerene konferencije za medije i objavljivanje spiska dece od strane policijskog funkcionera Veselina Milića.
"Nakon objavljivanja spiska, ta deca su dobijala pretnje iz celog sveta, uz poruku kako će neko završiti taj spisak. Podrška je izostala, sve smo morali sami. Počeli smo da branimo zgradu, koja više ne bi smela biti škola. Posle godinu dana, jasno je da ne možemo računati na pomoć institucija", rekla je ona na tribini u Sremskim Karlovcima.
 
I stručnjaci za bezbednost i psihoterapiju saglasni su da je srpsko društvo puno nasilja, da su zakonska rešenja loša, da škole nemaju autonomiju, resurse i kadrove da bi zaista mogle da sprovode uputstva koja im se daju, a nagomilano vršnjačko nasilje koje se ne kažnjava samo vodi daljem nasilju.
  • piskaralo

    21.06.2024 14:20
    saučesnici
    "Dubona i Malo Orašje verovatno mogli, jer je mladić koji je počinio taj masakr već ranije pravio probleme, ali su ga poluge moći njegove porodice štitile od primene zakona."
    i, da li je neko odgovarao u tom sistemu nečinjenja?
    Ko su te poluge, ko je učestvovao, koga štitite?
    Nosite svu tu decu na duši, saučesnici ste
  • vladaNS

    10.06.2024 12:04
    ?
    Naravno da je sistem zakazao, godinama se s mladima ne radi sistematski. Deca su prepuštena sama sebi, ne skidaju pogled s mobilnih telefona, ne edukuju se, malo njih se bavi nekim sportom, ne znaju šta je empatija, obrazovanje, kultura, većina njih u završnim razredima a i u starijem uzrastu sriču slova kada im date običan tekst da pročitaju. Ne znaju osnovne pojmeove iz gramatike, geografije istorije, nekim je i jednačina sa jednom nepoznatom nerešiv problem. Ovo je drastičan primer kako državu nije briga za dešavanja u Ribnikaru i masovna ubistva nekolki dana kasnije. Nije je briga ni naplatnu rampu, nestanak male Danke i ko zna kliko još nestanaka za koje i ne znamo. Važno je promovisati jednu bolesnu, nakaradnu političku ideju koja je obesmislila celokupni pravni sustem u Srbiji. Roditeljima i najbližima iskreno saučešće s nadom da će se stvari posložiti kako Bog i civilizacijski Zakoni nalažu i da će pravda stići jednog po jednog. A botovi, vi ste saučesnici u svemu ovome, vi ste sramota i najgori mulj koji postoji u ovoj zemlji. Nije vam, dok jedete parizer, bar malo proradila savest. Karma je čudo, videćete. Pozdrav iz Vojvodine
  • Milan

    10.06.2024 11:17
    Najveću krivicu snose roditelji, vlasnik streljanje, ne manje od njih policija koja ima obavezu da kontroliše rad strljana, a policiju niko ne pominje, sramota.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti