Kako je vlast Sremskih Karlovaca trošila novac: Ko šiša siromašne

Opština Sremski Karlovci prošle godine je potrošila gotovo 450 miliona dinara, a prihodovala blizu 550 miliona.
Kako je vlast Sremskih Karlovaca trošila novac: Ko šiša siromašne
Foto: 021.rs
Na kraju 2023. godine ostvaren je suficit u budžetu od 93,7 miliona dinara. Uz dodatna korigovanja, odnosno raspoređivanja neutrošenih sredstava, krajnji suficit iznosi 120,5 miliona.
 
Kako se navodi u Predlogu odluke o završnom računu za 2023. godinu, koji će se naći pred odbornicima Skupštine opštine, najviše (31 odsto) prihoda opština ostvaruje od poreza na dohodak. 
 
Veliki udeo u strukturi prihoda čine transferi od drugih nivoa vlasti, odnosno od Pokrajine i Republike. 
Sledi porez na imovinu, pa porez na komunalne takse, i slično. 
 
Opština je tokom prošle godine potrošila 74 odsto planiranih sredstava. To se pre svega odnosi na plate, troškove putovanja, popravke, električnu energiju, i slično. Na putovanja su opštinski službenici potrošili 775.332 dinara.
 
Za subvencije je Opština izdvojila oko 6,6 miliona dinara, a za tekuće popravke i održavanje zgrada, objekata i opreme 12,8 miliona. 
Opština je davala novac i za osnovnu školu, Karlovačku gimnaziju, ali i za Centar za socijalni rad.
 
Crvenom krstu, sportskim savezima, političkim strankama i udruženjima građana, Opština je tokom prošle godine dala ukupno 20,1 milion dinara. 
 
Čak šest miliona Sremski Karlovci su isplatili na ime naknade štete građanima za povrede, padove i ugrize pasa lutalica.
 
Potrošeno je i više od 80 miliona za projektovanje zgrada i drugih objekata, revitalizaciju puteva, izgradnju vodovodne mreže, i slično. 
 
Kada je reč o odnosu planiranih i realizovanih troškova, veliki deo onog što je nameravano Opština je uspela da ostvari, i to u obimu između 80 i 100 odsto. 
 
Međutim, neki planovi su potpuno pali u vodu ili je u njih uloženo mnogo manje nego što je nameravano, jer nisu bili na listi prioriteta.
 
Za razliku od, na primer, obnove ulične fasade na Trgu Branka Radičevića i održavanja javnih zelenih površina u koje je uloženo oko 90 odsto planiranih sredstava, merenja buke u Opštini uopšte nisu sprovođena.
 
Mnogo manje nego što je planirano, odnosno 42 odsto od planiranih sredstava, uloženo je u održavanje saobraćajne signalizacije, ali i u sanaciju puteva.
 
Za održavanje broda za koji se ne zna gde se nalazi, ni šta se sa njim dešava, Opština je umesto planiranih 512.000 dinara uložila 150.000.
U osnovno obrazovanje Sremski Karlovci su uložili 33 odsto planiranih sredstava, a u srednje 95 odsto. 
 
Opština nije trošila novac za unapređenje zaštite siromašnih, odnosno u ekonomsko osnaživanje izbeglica. Ništa nije utrošeno ni na funkcionisanje ustanova primarne zdravstvene zaštite, a ni u omladinsku politiku. 
 
Uz Predlog odluke o završnom računu za 2023. godinu, odbornici Skupštine opštine će večeras, 20. juna, razmatrati i Izveštaj o reviziji konsolidovanog finansijskog izveštaja Opštine Sremski Karlovci.
 
Revizija koju je radila privatna agencija "EuroAudit" dala je pozitivno mišljenje finansijskom poslovanju Sremskih Karlovaca. 
  • Kolega

    21.06.2024 23:42
    Boze Boze nit manjeg mests noti većeg lopovluka pa se ni time ne zadovolji pa onda u čistoći piše sebi preko vremenu rad i službenim kolima ide po Bosni i na more na račun firme i on i lasica isto
  • Vlada

    21.06.2024 20:02
    Gospođo Seko Vama od svega što ne valja u Karlovcima smetaju kamioni čiji vlasnici uredno plaćaju sve obaveze pa čak i namet JKP Belila za fantomsko odnošenje smeća?
  • Neko ko sve zna

    21.06.2024 14:57
    Prepodobni sveci Petković i Lasica čudom se čude kako se sve saznalo E pa tek će da se čuje i šta radite i kad dolazite na poso i šta radite po firmi a prvo da vratite službena kola koja ste na ime funkcija dobili pa onda da vas vaš direktor nagradi da bacate kante do kraja leta jer ste viljuskom sebi povlačilo crte za prekovremene sate sramvas bilo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti