U Novom Sadu "pakleno", a kako je tek u autobusima: Da li se vozite u busu sa klimom?

Toplotni talas u Novom Sadu je u punom jeku, a kako visoke temperature dođu, građanima koji se voze autobusima GSP često nije svejedno.
U Novom Sadu "pakleno", a kako je tek u autobusima: Da li se vozite u busu sa klimom?
Foto: 021.rs
Novosađanka koja se obratila redakciji 021.rs kaže da se svake godine, čim temperatura bude iznad 30 stepeni Celzijusa, suočava sa istim problemom.
 
"Kako temperatura skoči preko 30 stepeni, tako postaje nepodnošljivo u našim starim busevima, koji su izgleda zaista velika većina od ukupnog voznog parka. Ovi busevi su bez klime i normalnih prozora da se napravi promaja", navodi ona.
Ističe da nju, kao građanku koja mesečno plaća kartu za autobuse, ovakva situacija zaista ljuti.
 
"Ja koristim autobus isključivo za prevoz do posla i sa posla do stana, a temperature u gradu su svake godine sve toplije", rekla je ona.
Broj autobusa sa klimom (ni)je porastao
 
Iz JGSP "Novi Sad" za 021.rs kažu da, zapravo, dve trećine voznog parka čine klimatizovani autobusi.
 
"Vozni park obuhvata 275 autobusa. Nabavkom novih vozila značajno se smanjila starost voznog parka i povećao broj klimatizovanih autobusa, tako da trenutno 172 vozila imaju ugrađenu klimu", navode oni.
 
Tvrde da je ovaj broj dovoljan da se građanima obezbedi kvalitetan prevoz u letnjim mesecima.
 
"Nažalost, kako su autobusi stalno u eksploataciji, dešavaju se kvarovi i u saobraćaj moraju da budu uključivana rezervna, starija vozila bez ugrađene klime", dodaju za 021.rs.
 
Ipak, treba podsetiti i na to da se 021.rs ovom temom bavio i julu 2022. godine. Iako u GSP sada kažu da se sa 172 klimatizovana autobusa njihov broj povećao, u julu 2022. iz GSP-a su naveli da u voznom parku imaju 173 vozila sa ugrađenom klimom. Dakle, za jedan više nego danas.
 
  
 
I tada su, kao i danas, navodili da je ovaj broj autobusa dovoljan za kvalitetan prevoz.
 
U GSP-u ističu i da stručne službe ovog preduzeća ulažu maksimalne napore da se tehnički problemi što brže otklone i da takvih izmena bude što manje, te da ulicama saobraća što više klimatizovanih autobusa.
 
"Zbog toga molimo građane za razumevanje i apelujemo na njih da se pridržavaju uputstava o ponašanju prilikom visokih temperatura, koje su izdale zvanične institucije", kažu iz JGSP "Novi Sad".
Proces rada u ovom preduzeću, dalje objašnjavaju, "predviđa dnevni raspored na linije u skladu sa prevoznim potrebama, kapacitetima i strukturama vozila, pa u skladu sa tim klimatizovani autobusi se raspoređuju na gradske, prigradske i međumesne linije".
 
U organizaciji prevoza koristi se "rotirajući" sistem, što znači da se autobus i vozač pomeraju svakih pet ili šest dana na drugu liniju, odnosno druge polaske.
 
"Klimatizovani autobusi imaju mogućnost otvaranja prozora, ali se apeluje na putnike da ih ne otvaraju dok klima radi", navode oni za 021.rs.
 
Ističu i da je programom poslovanja za 2024. godinu predviđena nabavka 15 novih zglobnih autobusa.
  • Pea

    22.06.2024 11:12
    Upravo izasao iz busa, linija 7. Kakvo iznenadjenje. Uesto onih duplih paklenih krntija, niskopodni sa klimom. Nastavite tako!
  • Futožanka

    22.06.2024 09:54
    Ovo zaista više nije normalno… Da li je moguće da JGSP ili Vozači autobusa nije ni bitno u prvim i poslednjim polascima na liniji 53,55,56 upale klime da hlade na najjace i bude hladno u autobusu da ljudi sede u duksevima,dok kada je najgora vrućina od 12 do 18h oni nemaju klimu ili je ne pale da bi je palili uvece u poslednjim polascima. Juče sam išla sa posla negde oko 16h ušla sam u autobus 55 u autobusu nije moglo da se opstane,sedišta i šipke su se usijala od toplote prozori na novim autobusima naravno da ne postoje. Ako je karta poskupela i ako su vam mesečne karte poskupele,onda za te pare i popravite klime.
  • Janko

    22.06.2024 09:23
    A u Beogradu...
    A u Beogradu busevi novi, prevoz besplatan za sve do 19 i preko 65.
    Trenutno nabavka novih tramvaja, gradi se metro...
    Skandal kako je Novi Sad skrajnut.
    A biće još gore

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti