Novi Sad plaća sedam milijardi zbog eksproprijacija, Đurić se nada da će se sudska praksa menjati

Grad Novi Sad očekuje da će ove godine platiti skoro sedam milijardi dinara za sudske presude na osnovu eksproprijacije zemljišta.
Novi Sad plaća sedam milijardi zbog eksproprijacija, Đurić se nada da će se sudska praksa menjati
Foto: 021.rs
Ovo je najavio gradonačelnik Milan Đurić dok je obrazlagao odluku da se Novi Sad zaduži 3,1 milijardu dinara kako bi platio ove troškove.
Odluka je na samoj sednici doneta bez skoro ijedne reči protiv jer opozicije nije bilo u sali, pošto je zasedao stari saziv formiran nakon bojkota izbora 2020. godine.
 
Opozicija koja je osvojila mandate na izborima čiji se konačni rezultati još čekaju, pre sednice je imala konferenciju za medije ispred Skupštine i tu su izrazili protest što o zaduživanju odlučuje stari saziv koji više nema legitimitet.
Gradonačelnik Milan Đurić je ,obrazlažući razloge za zaduživanje, naveo da Grad ove godine ima velike zahteve u pogledu izmirivanja obaveza pri pribavljanju građevinskog zemljišta i da ti troškovi nastaju na osnovu sudskih troškova, kao i u postupcima privremene naplate, a uz to postoji potreba za daljim pribavljanjem zemljišta.
 
"Kako grad raste i kako projekti koji su u toku ne bi bili obustavljeni ili usporeni, rešili smo da obezbedimo dodatna sredstva putem dugoročnog kredita. Obaveze o kojima se govori u prethodnom periodu beleže konstantan rast – u toku 2021. godine iznosile su milijardu i po dinara, 2022. godine 2,7 milijardi, 2023. godine više od četiri milijarde, a u ovoj godini samo do polovine godine blizu četiri milijarde i očekujemo da će biti dodatni rast do kraja godine i procenjuje se da će biti blizu sedam milijardi dinara. Neophodno je bilo da preduzmemo konkretne korake i sprečimo dalje gomilanje neizmirenih obaveza i obaveza koje će nam stizati povodom sudskih postupaka eksproprijacija. Sigurni smo da ćemo jakim budžetom uspeti bez poteškoća da izmirimo obaveze", naveo je Đurić.
 
On je pojasnio i da je plan da kredit ima grejs period od godinu dana i da traje šest godina.
 
Gradonačelnik je naglasio da će se boriti da ne mora da budu stopirane ili obustavljene ili usporene investicije. Đurić se nada da će se sudska praksa promeniti i da će se smanjiti broj presuda u korist tužilaca, jer Novi Sad trenutno ima postupke u vrednosti od 15,7 milijardi dinara.
 
"Što se tiče eksproprijacija i tužbi, ima više osnova ili više vrsta tužbi, tako da izgleda da se sada malo i praksa menja u korist lokalnih samouprava. Ovo je najcrnji scenario, a nadam se da neće biti tako. Treba verovati, treba se boriti, mi se svakako borimo, zato smo se odlučili na ovaj, u ovom trenutku, normalni potez da ne ugrozimo investicije, da odjednom preko noći vrtići ne budu besplatni u gradu Novom Sadu, da ne stanemo da gradimo i Toplanu koju gradimo od temelja od 1985. godine, da ne prestanemo da gradimo i Almoški kraj, da asfaltiramo puteve, da gradimo školu Miloš Crnjanski i sve ostale projekte koje radimo. Ne bih da to uradimo, mora grad da nastavi dalje da raste, da uređujemo Mišeluk, da radimo infrastrukturu i drugo. Mislim da građani Novog Sada to zaslužuju, da nastavimo dalje da radimo", kaže Đurić.
 
 
Na samoj sednici rasprave o zaduživanju gotovo i nije bilo jer nije bilo opozicionih odbornika i jedini koji je nešto rekao je bio Božidar Protić, koji je pre nekoliko sednica napustio SPS. On je ocenio da se iz ovog poteza može govoriti o problemu likvidnosti Novog Sada. Kako je objasnio, Novi Sad se do sada zaduživao samo za kapitalne radove, pre više od 12 godina za vreme demokratske vlasti za tri milijarde za gradnju Bulevara Evrope i gradnju kanalizacije, a sadašnje vlasti za kupovinu autobusa, gradnju bazena u Futogu i slično.
 
"U 2023. godini smo imali samo 53 odsto ostvareno od prodaje građevinskog zemljišta, a uz ostale manje prihode imamo rupu i pretpostavljam da imamo pitanje likvidnosti. Pre kredita trebalo bi da se radi prepozicioniranje stavki u sadašnjem budžetu, jer domaćin bi trebalo da prvo sagleda kakve izdatke ima i da li tu može nešto da sredi i tek onda ide u kredit. Razumem da je ovo potreba, ali treba da analiziramo kako je do ovoga došlo i šta je pogrešno urađeno. Mi se olako zadužujemo, jer i drugi projekti su krediti, kao što su mostovi ili prečistač. Dajte da sagledamo sve troškove i potrebe koje možemo da odložimo, da vidimo šta drugo da radimo umesto da uzmemo kredit i da budemo racionalni. Građani vam neće oprostiti neodgovornost", naveo je Protić.
Dodajmo i da je Skupština grada, osim odluke o zaduživanju, usvojila još pedesetak drugih odluka. Među njima je bila odluka o završnom računu budžeta za prošlu godinu, više regulacionih planova među kojima se izdvajaju plan Mišeluka sa Ribnjakom i plan Hotela Park koji se rekonstruiše i proširuje, ali i da se odustalo od kupovine novog autobusa.
 
Na sednici je doneto i više odluka o davanju imena većem broju ulica.
  • Aleksandra

    29.06.2024 17:14
    Sram vas bilo!
    Moj deda je za zemlju oduzetu za gradjenje Masinske skole mogao da kupi jutro na Ceneju 60tih godina i kravu. Majevica je na njegovoj zemlji koju ste oduzeli (koliko je tu cena gospodo?). Isto je i sa sahovskim na Naselju (koliko je tu kvadrat gradonacelnice). Covek je umro 68.g.kao poljoprivrednik bez penzije. Sram vas bilo. Jos bi da pljackate i oduzimate za dzabe.
  • Ljubica

    29.06.2024 13:37
    Da se promeni kako?
    Nejasno je na šta gradonačelnik misli kada kaže da se "nada da će se sudska praksa promeniti". Sigurno ne misli da će sud uskratiti ljudima naknadu za imovinu koju im je država oduzela. To bi samo lud čovek mogao da pomisli, a kamoli izgovori. Tito je umro.
  • Ops

    29.06.2024 08:59
    " strucnjaci" isplacuje se po tuzbama za parcele otkupljene 1970-1980tih,vlasnici trazili razliku do trzisne cene. Tuzbe krenule 2000tih a presude prve 2007 do 2010 stizale,do danas zalbe,izvrsenja...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti