Nakon sastanka sa rektorom, dogovorena promena pravilnika - blokada Rektorata do ispunjenja zahteva

Nakon sastanka koji je trajao skoro sat i po vremena, studenti koji blokiraju Rektorat i rektor Dejan Madić, postigli su načelni dogovor.
Nakon sastanka sa rektorom, dogovorena promena pravilnika - blokada Rektorata do ispunjenja zahteva
Foto: 021.rs

Kako saznaje 021.rs, dogovoren je novi sastanak kome će prisustvovati dekanica Filozofskog fakulteta Ivana Živančević Sekeruš, predsednica Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Ivana Macak, rektor i studenti iz organizacije "Stav" koji su organizovali blokadu.

Dogovoreno je i da se promeni pravilnik kojim bi se ispunili zahtevi studenata koji nedeljama unazad, na različite načine, protestuju protiv ovako organizovanih izbora.
 
Rektor je navodno rekao i da izbori više neće biti organizovani u zgradi Rektorata.
 
Studenti nastavljaju blokadu zgrade Rektorata dok se ne uvere da će njihovi zahtevi biti ispunjeni. 
 
Nova blokada Rektorata počela je u nedelju uveče. Na licu mesta više puta je bila i policija, a tokom noći je kod ove zgrade bačena šok bomba ili slična eksplozivna naprava. 
 
Detonacija je uzbunila studente koji od nedelje uveče blokiraju Rektorat, a došla je i policija čija je stanica samo nekoliko stotina metara dalje u Radničkoj ulici.
 
Grupa studenata provela je ponovo noć u Rektoratu, nastavljajući protest i tražeći da se omoguće fer izbori za studentski parlament Filozofskog fakulteta. Oni su prethodno po peti put sprečili glasanje. Osnovni zahtev je da se dozvoli da bude još kandidata, sem onih koje predlaže Savez studenata.
 
Oni su u Rektorat upali u nedelju oko 21 čas jer je u ponedeljak trebalo da se održi glasanje.
 
Pre oko tri nedelje već su blokadom sprečili pokušaj glasanja u Rektoratu. U protekla tri meseca bila su još tri pokušaja glasanja na fakultetu.
Studenti koji blokiraju Rektorat osporavaju i mesto gde se sada planiraju izbori, jer navode da Statut Filozofskog fakulteta predviđa da se može glasati samo u okviru objekta, a ne u drugom prostoru van fakulteta.
 
Iz Studentskog parlamenta, izborne komisije, Rektorata i Filozofskog fakulteta nema nikakvih zvaničnih izjava ili komunikacije sa ovim studentima, a ni sa medijima, tako da javnosti nisu dati odgovori zašto je glasanje premešteno, sem što je pomenuto da je to zbog bezbednosti.
 
Takođe, iz ovih ustanova i dalje ne daju objašnjenje zašto se uporno odbija pregovaranje sa pobunjenim studentima kako bi se promenili uslovi za glasanje na Filozofskom i tako dozvolilo da se i drugi kandiduju.
  • ...

    02.07.2024 18:38
    Filskuturni namesnik kartelske vlasti na intelektualnom tronu, tragikomedijalno
  • Iskreni

    02.07.2024 17:42
    Upućeni
    Deco, ne slušajte Iznoguda, čovek je od reči i samo pošteno postupa. Sa njim se sve možete dogovoriti, a oni koji ga ne poznaju dovoljno ili su ljubomorni na njegov rad i trud, mogu samo da besne i da sa svojom sujetom i zlobom žive.
  • Nepravda

    02.07.2024 17:30
    Rektor treba da se pozabavi i kršenjem Ustava i zakona na TFNS na kome se redovnom profesoru otima nastava i krše ljudska prava! A o tome da asistenta još uvek nisam dobila ne želim ni da pričam! O tome će odluku donositi upravni sud!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti