Grad Novi Sad ne podržava, ali ni ne osuđuje skup koji slavi "oslobođenje" Srebrenice

Skup koji su za četvrtak, 11. jul u Novom Sadu najavili desničari prijavljen je Policijskoj upravi u Novom Sadu, saznaje 021.rs.
Grad Novi Sad ne podržava, ali ni ne osuđuje skup koji slavi "oslobođenje" Srebrenice
Foto: 021.rs
Na pitanje 021.rs da li će policija obezbeđivati ovaj skup, Policijska uprava navodi da, po prijavi ovog javnog skupa, kao i u drugim prijavama javnih okupljanja, policija postupa po Zakonu o javnim okupljanjima, te da će u skladu sa istim Zakonom preduzeti sve mere iz njihovih nadležnosti.
 
Plakati koji pozivaju na događaj koji su organizatori nazvali "godišnjica oslobođenja grada Srebrenice" pojavili su se proteklog vikenda širom Novog Sada.
 
Na njima se navodi vreme i mesto okupljanja, ali tu su i tri grba - grb udruženja "Srpski soko" koje organizuje ovaj događaj, grb Republike Srpske, ali i zvanični grb Grada Novog Sada. 
Budući da se u Statutu Novog Sada navodi da Grad daje saglasnost na upotrebu imena, grba i drugog obeležja grada, nadležne smo pitali da li su oni odobrili ovakvu upotrebu zvaničnog simbola grada, odnosno da li podržavaju ovaj skup.
 
"U skladu sa Statutom, nije data saglasnost na upotrebu Grba Novog Sada, a u vezi sa Odlukom o upotrebi naziva i amblema Grada, niti je Grad finansijski podržao održavanje ove manifestacije", naveli su kratko iz kabineta gradonačelnika za 021.rs.
 
Pitali smo nadležne i da li će se ograditi od ovog skupa, kao i da li ga podržavaju, ali na ta pitanja nam nisu odgovorili.
Marko Milosavljević iz Inicijative mladih za ljudska prava kaže za 021.rs da je za svaku osudu što su se ovi plakati uopšte pojavili na ulicama Novog Sada.
 
"Dodatno je problematično to što se na tim plakatima vide zvanični simboli Grada Novog Sada i predstavništva Republike Srpske u Srbiji. Upravo zbog toga i, po meni, izazivanja rasne i verske mržnje u ovom slučaju, gradonačelnik Novog Sada, ali i predstavništvo RS u Srbiji, moraju da objasne kako su se njihovi simboli našli na tom plakatu i da osude ovaj događaj. To je ono što bi bio jedan korak odgovornosti zvaničnih institucija Grada Novog Sada i RS. Dodatno, sa tim bi bilo dobro da tužilaštvo u Novom Sadu pokrene postupak utvrđivanja ko stoji iza ove organizacije koja poziva na ovakvu vrstu okupljanja koja po meni predstavlja normalizaciju i slavljenje zločina", objašnjava Milosavljević. 
 
Sramotno je, kaže sagovornik 021.rs, što se Grad i gradski predstavnici ne ograđuju od ovog događaja i što ga ne osuđuju. On ocenjuje da bi upravo na 11. jul oni trebalo da "iskažu određenu vrstu poštovanja prema žrtvama genocida".
 
"Čak je to u skladu sa sudskim presudama donetim u Srbiji koje nisu kvalifikovale zločine u Srebrenici kao genocid, ali svakako kao ratne zločine protiv civilnog stanovništva i te presude u slučaju nekoliko predmeta kao što je slučaj Škorpiona, slučaj Brane Gojkovića i Miomira Jasikovca koji je meštanin, odnosno boravio je u Novom Sadu dok je bio građanin Srbije, koji je pripadnik Zvorničke brigade, odnosno komandant vojne policije koja je učestvovala u operaciji. Te presude i ti predmeti obavezuju, ne samo najviše predstavnike kao što su ministri i Vlada Srbije, već i lokalne zvaničnike da osude takav čin. U suprotnom, poruka je jasna, a poruka bi značila da oni nemaju ništa protiv da se slavi pad jednog grada koji je bio uvod u masovna streljanja i proterivanje muslimanskog stanovništva", naglašava Milosavljević.
 
On smatra da zabrane nisu efikasna mera protiv ovakvih skupova.
 
"Mislim da je bitno da se policija i tužilaštvo u slučaju tog skupa koji će se očigledno desiti da drže slova zakona i da gledaju da li će biti poruka mržnje i u skladu sa tim reaguju. Ali mislim da je od zabrana mnogo efikasnija metoda procesuiranje za određena krivična dela kao što je to izazivanje rasne i verske mržnje", pojašnjava Milosavljević.
 
Naš sagovornik dodaje da se u Srbiji ne primenjuje Zakon o zabrani neonacističkih manifestacija i obeležja, a da se na ovakvim skupovima često mogu videti slavljenja ratnih zločinaca, ali i nacistička salutiranja i fašistička obeležja. 
 
"Mislim da bi efikasnije od bilo kakvih zabrana skupova bilo da se utvrdi pojedinačna odgovornost ljudi koji organizuju takav skup ukoliko do nekog poziva na nasilje ili nasilja dođe", zaključuje Milosavljević.
 
Povodom održavanja ovog skupa oglasio se i novosadski Antifašistički front "23. oktobar".
 
Oni su naveli da su poslali upit zvaničnim institucijama Grada, tražeći da se jasno odrede, odnosno potvrde ili poreknu svoje učešće u organizaciji "sramnog fašističkog skupa, koji se na Trgu slobode organizuje kako bi se zlikovci rugali ljudima pobijenim u Srebrenici". Ovo su od Grada tražili s obzirom na to da je na plakatima upotrebljen zvanični grb, a dobili su isti odgovor kao i 021.rs.
 
"Godinama nas gnjave terminologijom i semantikom u vezi sa ovom najvećom sramotom Srbije i srpskog naroda, pa nas zanima da li su vršioci gradske vlasti toliko pokvareni da dozvole da se u ime i pod simbolima grada-heroja fašistički pokolj u Srebrenici naziva oslobođenjem? Da li će dozvoliti veličanje zločina i zločinaca u centru Novog Sada? Mi nećemo", zaključuje "23. oktobar".
 
Iza organizacije ovog skupa, sudeći po objavama na društvenim mrežama, ali i potpisu na plakatu stoji "Omladinski pokret u duhu Sveslovenskog sokolstva Srpski soko".
 
Oni su ovaj događaj najavili i na svom Instagram profilu, ali i u Telegram grupi. Najavu za dogođaj prenele su i druge Telegram grupe, kao što su "Princip" i "Bunker". 
 
Ovaj "pokret" delio je i ranije fotografije iz Novog Sada, uključujući slike i snimke sa obeležavanja godišnjice bombardovanja, ali i one na kojima mladići zamućenih lica drže natpise poput "kraljevstvo Srba", "Srpski Vukovar" i slično.
 
Osim toga, nedavno su podelilli i fotografiju šest mladića čija su lica takođe zamagljena, a koji stoje kod Dorćol placa u Beogradu uz opis "Mirdita neće proći". Podsetimo, Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo je festival zbog, kako je navedeno "opasnosti od ugrožavanja bezbednosti". 
 
Uz to, ova organizacija delila je postove na kojima se nalaze simboli poput kolovrata. U jednoj objavi pisali su i o Ljotićevoj fašističkoj organizaciji "Zbor", pohvalno je opisujući kao "monarhistički pokret ispunjen svetosavskim nacionalizmom" i navodeći da "njihove ideje i danas trebaju našem narodu". 
Generalna skupština UN usvojila je u maju Rezoluciju kojom je 11. jul proglašen Međunarodnim danom promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici. 
 
Za usvajanje rezolucije kojom se osuđuju negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, glasale su 84 od 193 članice UN, protiv je bilo 19, a uzdržanih 68. 
 
Međunarodni sud pravde u Hagu doneo je 2007. godine presudu u kojoj se konstatuje da je jula 1995. godine u Srebrenici, koja je tada bila zaštićena zona UN, Vojska Republike Srpske (VRS) počinila genocid, odnosno ubila više od 8.000 ljudi.
 
Isti sud je Srbiju proglasio krivom za nesprečavanje genocida i da je prekršila obavezu kažnjavanja počinilaca genocida.
 
Pred različitim sudovima, do sada je za genocid i ratne zločine u Srebrenici osuđeno više od 50 osoba, na ukupno 700 godina zatvora.
 
Među njima su i bivši predsednik RS-a Radovan Karadžić i komandant bivše VRS Ratko Mladić, koji su u Hagu pravosnažno osuđeni na kaznu doživotnog zatvora.
  • Lazz Jazzmatazz

    10.07.2024 12:05
    @Arsen Lupin
    U normalnim okolnostima bih se složio sa tobom, ali za sve postoji granica. Promovisanje i veličanje ratnih zločina i zločinaca nije nešto što treba tolerisati - tolerancija nas je i dovela do ove tačke da takvi imbecili mogu slobodno maršrirati centrom grada. Novi Sad je nekad bio grad drugih vrednosti, verujem da većinom i dalje jeste, ali dok ta većina ćuti, ovakvi će stvarati krivu sliku o nama ostalima. Ja lično ovima što bi išli na skup želim mnogo goru sudbinu, ali ću to zadržati za sebe. Sportski pozdrav
  • Dejo

    09.07.2024 21:20
    Bravo
    Puna podrska skupu.
  • Bob Rock

    09.07.2024 20:48
    Sto za jednog
    Ako ga vec ne zabranjuje,vec ga i obezbegjuje,pa im jos i grb dali..onda ga rezim Vucica podrzava ,ovaj sramotni skup,moralna nula,nulte vrednosti..Ne zaboravite isti Vucic je zabranio skup knjizevnika u Kikindi,sto dovoljno govori o moralnoj vrednosti tog negativca..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti