Cena jeftinih kvadrata za bezbednjake skočila 150 odsto, novosadski policajac: "To je sramota"

Poslednji kontigent jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti konačno je spreman da primi nove stanare iako su zgrade završene pre skoro godinu dana.
Cena jeftinih kvadrata za bezbednjake skočila 150 odsto, novosadski policajac: "To je sramota"
Foto: 021.rs
Ova informacija se, pre nekoliko dana, pojavila na sajtu MUP-a, gde se obaveštavaju oni koji su predali dokumentaciju potrebnu za konkurisanje da će privredno društvo zaduženo za prodaju ovih stanova 29. jula objaviti Javni poziv za prodaju 198 stanova u Novom Sadu u naselju "Jugovićevo 2", prenosi Danas.
 
Međutim, pripadnike snaga bezbednosti, koji već par godina čekaju ove stanove dočekalo je neprijatno iznenađenje. Umesto 500 evra po kvadratu, koliko su koštali prethodno izgrađeni stanovi, ovi će koštati čak 1250 evra, što je za 150 odsto veća cena.
Za ovoliki rast cene kvadrata stanova za bezbednjake postoje dva razloga.
 
Prvi je zakonski.
 
Do nedavno je u Zakonu o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti postojao član u kome je bilo navedeno da cena kvadrata ovih stanova ne sme da prelazi cenu od 500 evra po kvadratnom metru bez PDV-a.
 
Međutim, u međuvremenu je izmenom i dopunom zakona ovaj član izbrisan, a umesto njega je u zakon stavljeno da će cenu kvadrata za svaku lokaciju posebno utvrđivati Komisija koju obrazuje Vlada.
Ovo je ujedno i bio problem zbog čega već završene zgrade sa 198 stanova čekaju nove stanare.
 
Postoji još jedna razlika u odnosu na prve zgrade gde su zidani stanovi koji su prodati po 500 evra. Nove zgrade u prizemlju imaju poslovne prostore koji su još 2022. rasprodati na javnoj licitaciji sa početnom cenom od 2.000 evra za kvadratni metar, što je za samo 750 manje u odnosu na stanove koji se nalaze iznad njih. Te lokale su kupila fizička lica i pravna lica koja nemaju veze sa snagama bezbednosti, piše Danas.
 
Drugi razlog povećanja cene kvadratnog metra je navodni veliki rast cena samog materijala i građevinskih usluga. Zbog čega je izmenjen član koji nije dozvoljavao da se stanovi prodaju za 500 evra po kvadratiu. Kako je i na koji način Vladina komisija odlučila da iznos bude 1250 evra za sad niko ne zna. Treba napomenuti i da je ovo cena bez PDV-a, pa kada se uračuna PDV cena kvadrata za nove stanove će iznositi 1375 evra po kvadratnom metru.
 
Ostaje nejasno kako je sadašnja cena "jeftinih" stanova skočila za neverovatnih 150 odsto, a cena kvadrata u Novom Sadu je praktično ista kao i 2021. godine kada je bezbednjacima stan prodavan za 500 evra za kvadratni metar, piše Danas.
 
Dva policijska službenika, čija su imena poznata redakciji Danasa, za ovaj list su istakli da su veoma razočarani zbog ove cene i da strahuju da neće moći da dobiju kredit za ovoliku cenu stana.
 
"Šta da vam kažem… ja sam za ovaj stan konkurisao još 2021. godine, jer nisam dobio stan u prvom krugu. Em čekam tri godine, em sad ova cena. Ispada da smo mi policajci drugog reda. Nije moja krivica što nisam uspeo da dobijem stan u prvom krugu, jer se lista pravila na osnovu principa 'brzi prsti'. Pa nije to kviz, već rešavanje stambenog pitanja. Očekivao sam nešto višu cenu, o tome se odavno priča, ali spominjala se cifra od nekih 700 evra, što nije pošteno u odnosu na druge, ali je bilo nekako prihvatljivo, ali ovolika cena je sramota", kaže novosadski policajac.
Njegov kolega potpuno isto razmišlja, ističući da obični policajci na ovoliku cenu kvadrata neće od banke moći ni da dobiju kredit.
 
"Policajac pozornik ima platu nešto višu od 75.000 dinara. Pri tom, ogroman broj mojih kolega je već u nekim kreditima jer sa tako malim platama je nemoguće ne uzeti kredit za neke 'krupnije' stvari. Koja banka će da odobri sada tom policajcu kredit gde će rata da mu prevazilazi više od dve trećine plate, a i da mu odobri kako sa tim patrljkom od plate da živi. Pri tom su sada krediti skuplji nego pre tri godine kada su kolege kupovale stanove za 500 evra. Ove stanove će moći sebi da priušte samo starešine i visoki oficiri MUP-a koji sada imaju duplo veće plate od običnog policajca na terenu, što nije bio slučaj ranije", ogorčen je policajac iz Novog Sada.
 
Podsetimo da je još jedna novina nedavno uvedena, a odnosi se na zabranu rentiranja stanova kupljenih po povoljnim cenama. Ova zabrana primenjivaće se i retroaktivno. 

Komentari 111

  • Komšija

    24.07.2024 13:39
    Nečiji su tate imame kupili stan za 100 DM, pa ih izdavaju po 1000-1500 evra, tad se niko nije bunio
  • Mili

    13.07.2024 17:07
    Samo radi istine...
    Dodjite gospodinu Vojsku, ima mesta koliko želite. Verovatno zato što je lepo. Bićete posle nekog vremena i na spisku za stan. Samo da se podsetimo, SNS je izgubio na Jugovićevu. Gde je još u gradu izgubio? Prema tome, more....
  • Crni

    13.07.2024 12:04
    Sramo je ta su90% njih kupili stanove za male pare i sada ga izdaju zavelike pare.Bravo,ko se setio da nesmuje da izdaju stanove ,jer to su stanovi za bezbednjake koji su kao ugrezeni.Ko izdaje stan i bude uhvacen dase idmah raskine ugovor i da plate stan po trzisnoj ceni ,ako nece dase stan vrati .Ja se nadam da nece to samo biti na recima,jer je sramota da sada ljubi placaju po tolikoj ceni a da neko uzme za tako malo cenu.Ali staocekivati od ove zemlje i ovog siatematakvo nam je sve .Kupivali stanove iz Krusevca,Kragujevca a pilicajci iz NS podstanari.Sada se kao setili da noze samo iz Vojvodine i sta ce onaj iz Rume da kzpije stan u NS ili onaj iz Subotice .Ovo nigde nema,ovo je da zaplaces na sav glas.Ko vodi MUP R S i sve gori od goreg .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".