VIDEO: Studenti koji blokiraju Rektorat i rektor Madić imali nove pregovore - opet bez rezultata

Studenti koji skoro dve nedelje blokraju Rektorat i rektor novosadskog Univerziteta Dejan Madić imali su danas nove pregovore, ali su oni završeni bez rezultata.
VIDEO: Studenti koji blokiraju Rektorat i rektor Madić imali nove pregovore - opet bez rezultata
Foto: 021.rs
Prethodno je Madić sa još dvadesetak zaposlenih u Rektoratu došao do blokirane zgrade kako bi pokušao da uđe. Madić i ostali su tom prilikom zahtevali da im studenti otvore, kako bi im se omogućio rad.
 
Madić je pozvao i policiju da im asistira u slučaju da im se ne omogući da uđu. Jedna patrola policije došla je sat i po vremena nakon poziva, i tražila je prisutnima lične karte. 
 
Međutim, kako su policajci naveli na licu mesta, postupanje u ovom slučaju nije u njihovoj nadležnosti. 
Nakon razgovora student Lazar Dinić je za 021.rs rekao da su od rektora čuli otprilike iste rečenice i da im je rekao da će ponovo zvati predsednicu Studentskog parlamenta Ivanu Macak na pregovore.
 
"Rektor, u suštini, za tih sat vremena je manje-više ponovio priču sa prošlog sastanka, ali ovoga puta je rekao da malo više razume celu situaciju i da će da pozove Ivanu Macak, predsednicu parlamenta, na dijalog sa nama i na razgovor. E, sada je rekao da će to biti ubrzo, ali mi smo ga pitali za koliko je to, jer to može da bude za 3, 5, 10 dana. On je rekao da će to učiniti danas ili sutra, zato što ima i drugih obaveza, tako da se nadamo da će do tog dijaloga sa njima doći," naglasio je Dinić.
 
Rektor Madić je nakon sastanka rekao samo da će pokušati da omogući da se pregovori studenata Filozofskog fakulteta sa Studentskim parlamentom uspostave kako bi se postigao dogovor.
 
"Ja mogu samo da probam malo da pitam da li možete da sednete zajedno i ako mogu da se dogovore, a kaži i izađi ako se dogovore. Znači, spremni su da razgovaraju. Na nama je da pokušamo da se oni slože i da to bude uvaženo potom, samo to. Oni su rekli i da ukoliko bude harmonizujućih tonova da već sutra mogu da izađu," kratko je naveo Madić.
 
On je dodao i da blokadom Rektorat gubi jako puno, posebno zbog izvršenja raznih projekata, jer sada administracija ne može time da se bavi.
 
On prethodno nije želeo da daje izjave za novinare kada je došao.
 
Nezvanično, iz uprave Univerziteta za 021.rs rečeno je da su zaposleni pokušali da se vrate, jer je narušeno redovno funkcionisanje ove ustanove, s obzirom da rade na projektima, izdavanju diploma, i slično.
 
Radnici obezbeđenja pocepali su neke od plakata koje su studenti širom zgrade polepili.
 
U prethodnim danima Madić je u nekoliko navrata tražio od obezbeđenja u Rektoratu da skine transparente, ali studenti to nisu dozvolili, nakon čega je dolazila i policija koja ih je legitimisala, ali bez skidanja natpisa.
Zgrada Rektorata blokirana je već 12 dana, a uprava Univerziteta i dalje ignoriše zahteve studenata da se obezbede regularni uslovi za izbore za Studentski parlament Filozofskog fakulteta.
 
 
Podsetimo da je blokada Rektorata počela jer je za prethodni ponedeljak bilo zakazano održavanje izbora za Studentski parlament Filozofskog fakulteta, što, kako su naveli iz STAV-a, nije legitimno jer Statut fakulteta i pravilnici podrazumevaju da se izbori mogu organizovati jedino u fakultetskoj zgradi.
 
Nakon jednog dana blokade, došao je rektor koji je imao oko dva sata razgovora sa studentima, i tada je s njegove strane bilo nagoveštaja da je spreman da posreduje u rešavanju spora oko izbora i da neće više biti pokušaja organizovanja glasanja u Rektoratu, ali je potom usledilo sedam dana tišine koja traje i dalje.
 
 
U međuvremenu, studenti su čuli od izvora sa Univerziteta da je rektor na sastanku sa dekanima najavio da će blokada biti prekinuta dovođenjem drugog obezbeđenja koje će ih isterati i da će učestvovati i policija, ali se to do sada nije dogodilo.
 
Studenti Filozofskog su do sada blokirali održavanje izbora dva puta u fakultetskoj zgradi, a ovo im je druga blokada izbora u zgradi Rektorata.
 
Studenti iz organizacije STAV podneli su do sada i disciplinske prijave protiv predsednice Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Ivane Macak i člana izborne komisije Aleksandra Gajića zbog fizičkog nasilja.
  • Elena i Ilije

    13.07.2024 12:32
    On se neće staviti na stranu studenata nikad zato što je trenutni studentski parlament SNS a on ne sme protiv SNS. Tako da sve što kaže ne vredi ni ko mastan papir od bureka.
  • Aršin

    12.07.2024 07:56
    Šima botovi?
    Indeks je predmet koji se kupi u skriptarnici. Može svako da ga "pokazuje" anonimno u masi i da ne bude student. Ovi studenti imaju ime i prezime i aktivan status studenta FF, znamo ko su. Kako su izbori ili pravilnik regularni ako može samo jedna lista? Koja ne mora da dovede 500 ljudi da izjave podršku? Šta je tu regularno i koga ti predstavljaju?
  • Shole

    12.07.2024 07:54
    @nečuveno
    Gospođo, dokle više sa takvim komentarima i pretnjama? Na svaku vest o UNS-u vi pišete komentare kao da je ovo mesto za raspravu da li imate asistenta ili ne. Obratite se dekanu vašeg fakulteta ili evo možete pitati rektora, možda vam on može pomoći oko dobijanja asistenta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Upoznajte sebe i uštedite

Leto je godišnje doba u kojem pravimo pauzu, ali istovremeno smišljamo planove za ostatak godine. Da bismo u tome bili uspešni, važno je da dobro poznajemo sebe i sve(t) oko sebe.