Poznat rok za završetak "Kineskog mosta" u Novom Sadu: Zvanično počela gradnja

Gradnja mosta u nastavku Bulevara Evrope zvanično je počela nakon što su izdate građevinske dozvole i radovi prijavljeni, tako da je zvaničan rok za završetak 20. maj 2027. godine.
Poznat rok za završetak "Kineskog mosta" u Novom Sadu: Zvanično počela gradnja
Foto: 021.rs
Ipak, za sada nema građevinske dozvole za gradnju vijadukta od 1.387 metara, koji će se protezati iznad Bulevara Evrope i kretaće otprilike od ukrštanja ovog bulevara sa ulicom Tihomira Ostojića i Braće Lučić, te se protezati sve do kasarne mornarice. Zbog toga nije poznato ni kada će početi njegova zvanična gradnja. 
Kako se 021.rs uverio uvidom u građevinsku dozvolu, gradnja samog mosta dugog oko 880 metara procenjena je na 12.375.612.779 dinara bez PDV-a, što znači preko 105 miliona evra. Ukoliko se uračuna i PDV, cena je skoro 15 milijardi dinara, odnosno oko 125 miliona evra.
 
Pošto se zna da su svi radovi na gradnji takozvanog Kineskog mosta procenjeni na 175,5 miliona evra, kada od te sume oduzmemo cenu samog mosta i troškove pripremnih radova od 2,4 milijarde (20,3 miliona evra) iz ugovora koji je potpisan u januaru vidi se da za troškove gradnje vijadukta ostaje oko 30 miliona evra.
 
Dodajmo i da se Srbija u oktobru 2023. godine zadužila kod kineske "Export-Import" banke u vrednosti od 149.175.000 evra za pokrivanje troškova gradnje mosta, pri čemu će se ostatak do pune cene pokriti sredstvima iz budžeta.
Dodajmo i da je građevinska dozvola za gradnju mosta, koji će imati tri pilona visine od 30 metara, po dve saobraćajne trake u oba smera i pešačke i biciklističke staze, izdata 15. maja, i to tek iz drugog pokušaja. U prvom navratu tokom marta Koridorima Srbije građevinska dozvola nije izdata jer nije bilo rešeno pitanje vlasništva na svim građevinskim parcelama na trasi mosta.
 
Kada je u pitanju prijava radova, jedna dozvola je izdata za skoro celu trasu mosta i ima datum iz maja, i u njoj se kaže da je zvaničan početak radova 21. maj ove godine i da će trajati do 20. maja 2027. godine, dok je druga prijava radova izdata 19. juna, i to za samo jednu parcelu sa sremske strane, i u njoj se kaže da je rok za završetak radova 14. maj 2027. godine.
 
Da su radovi izgleda počeli, vidi se i na samom gradilištu, gde se radnici već danima uglavnom kreću oko tri kesona koji se nalaze pored ranije sagrađenog privremenog mosta i privremenih saobraćajnica koji će služiti za gradnju mosta.
 
Za sada još nema gradnje fabrike betona, koja treba da nikne u krugu obližnjeg Brodogradilišta, za šta još nije ni izdata građevinska dozvola, mada se vidi da su radnici kineske kompanije "China Road and Bridge Corporation" radili na pripremi terena. Nedavno je zavšena analiza uticaja na na životnu sredinu i tu je javni uvid završen 16. jula. 
Podsetimo, na prostoru Šodroša i Ribarskog ostrva radnici već mesecima obavljaju pripremne radove.
 
Za to su "Koridori Srbije" još ranije dobili dozvole, mada su prvobitno sve počeli bez dokumenata u junu 2022. godine, a radove su pratili i protesti građana koji su kulminirali sukobima s policijom koja je štitila seču oko 70 stabala.
 
Ekološki aktivisti i građani su pokušali da spreče da se poseče šuma jer sumnjaju da se to radi kako bi se pripremio teren za "Novi Sad na vodi", jer paralelno pored se u sklopu Brodogradilišta planira gradnja stambenih solitera visine i do 20 spratova. Oni su posebno sporili kako je izrađena studija o proceni uticaja na životnu sredinu mosta jer smatraju da će ugroziti Šodroš i okolinu kao jednu od poslednjih većih zelenih oaza u Novom Sadu. 
 
Sem drveća koje je posečeno marta prošle godine, u međuvremenu nije bilo dodatnih obaranja stabala i uglavnom je samo uklonjeno šiblje, ali se očekuje da će biti još seče na mestu gde treba da se gradi glavna konstrukcija mosta, u delu od sadašnjeg nasipa do dela koji je već očišćen od zelenila.
  • Bojan

    22.07.2024 12:06
    @Veternik

    A sigurno ima smisla da se ti iz obližnjeg sela izjašnjavaš u ime Novosađana kao da se nešto pitaš.
  • Stevo

    22.07.2024 09:06
    Filozofiranje
    Al mi imamo filozofa,cudo jedno.
  • Veternik

    20.07.2024 11:20
    Nema smisla buniti se protiv same gradnje mosta, jer je taj most, na tom mestu svakako potreban i bice vrlo koristan za Novosadjane, paznju treba usmeriti na cenu mosta, jer tu lezi korupcija, a ne u tome da li treba ili ne treba most i kakvo je gradjevinsko resenje, jer je to sve manje, vise bilo isplanirano jos u vreme Tita. Problem je sto ce taj most biti daleko preplacen, kao i vecina drugih slicnih investicija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".