Ni korisnici Doma za stare nemaju klimu, uprava najavljuje ugradnju

Pojedini korisnici novosadskog Gerontološkog centra na Novom naselju tokom aktivnog toplotnog talasa nemaju mogućnost rashlađivanja prostorija u kojima borave.
Ni korisnici Doma za stare nemaju klimu, uprava najavljuje ugradnju
Foto: 021.rs
Novosađanin čija je majka korisnica tog Doma za stare javio se portalu 021.rs sa tim problemom, navodeći da stan koji koristi njegova majka koja je nepokretna nije adekvatno klimatizovan, odnosno da ne postoje klime ili drugi rashladni uređaji.
 
Kako je naveo, na dan kada je maksimalna dnevna temperatura u Novom Sadu bila 40 stepeni, njegova majka bila je malaksala. Kako tvrdi, uzrok je vrućina u njenoj sobi.
"Oni uopšte nemaju postavljene klime u svojim sobama. One sobe koje su apartmani i gornji spratovi zbog blizine krova imaju klime, a tu gde je moja majka smeštena nema", rekao je on.
 
Kako dodaje, nabavio je ventilator koji ne može skroz da rashladi sobu, a termometar na njemu je u jednom momentu prikazivao 37 stepeni, a u drugom 32 stepena.
Iako se zbog ovog problema već obraćao upravi Gerontološkog centra u Novom Sadu, odgovore koje je dobijao, kako kaže, ne predstavljaju trenutno rešenje problema.
 
"Govoreno mi je da je uprava obaveštena i da čekaju odgovor. Vreme prolazi, uprava je obaveštena, a ništa se ne događa. Drugi odgovor koji sam dobijao jeste da se planira renoviranje zgrade sa centralnom klimom. Do tad, ko živ ko mrtav", kaže ovaj Novosađanin.
 
Do tada, sagovornik 021.rs kaže da ne zna šta još može da uradi za svoju majku kako bi njoj bilo bolje i pita upravu kada će problem biti rešen.
 
Iz uprave Gerontološkog centra Novi Sad za 021.rs kažu da su upoznati sa stanjem u ovoj ustanovi i potvrđuju da deo soba u objektu na Novom naselju nije klimatizovan.
 
"Problem rashlađivanja soba nastaje jer deo korisnika insisistira na otvaranju vrata i prozora, na isključivanju klima uređaja i eventualnom korišćenju sobnih, stonih ventilatora", ističu oni.
 
Dodaju da je o problemima sa rashlađivanjem soba upoznat i Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.
 
"U narednim danima očekujemo donaciju klima uređaja koji bi bili ugrađeni u najkraćem roku", zaključili su oni za 021.rs.
Podsetimo, ovih dana mediji pišu o problemima sa klimatizacijom u različitim zdravstvenim ustanovama.
 
Pacijenti koji dolaze na preglede u Polikliniku KCV žalili su se na isključene klime, a za Dnevnik je u ovoj zdravstvenoj ustanovi rečeno da je uređaj u kvaru i da čekaju da stigne deo kako bi bio popravljen.
 
Roditeljski portal Bebac je ukazao na to da pojedina porodilišta nemaju klima uređaje, pa trudnice, porodilje i bebe borave u nehumanim uslovima.
 
Isto tako, nedavno renovirani Dom zdravlja u Rači ima samo dva klima-uređaja, u tehničkim prostorijama, a direktor tvrdi da je to dovoljno.
  • Ns time

    20.07.2024 10:02
    Bit konjica u naletu
    Botovi sns ovde hoce da nas ubede kako vidimo klime na Domu u Novom naselju.Klime imaju oni kojima su sinkvi i kcerke doneli i platili ugradnju.
    Ludi nismo.
    Glupi nismo.
    O hrani u domovima se jos nije pricalo.O higijeni.O zdravstvenim uslugama.Pa nije zdravstvo ako mrtvacka kola brzo dodju pred dom.
    Ili na primer: znate li sta radi medicinska sestra u pratnji korisnice doma kada ide u postu koja je u domu?Da li znate?
    Ja znam.
    Vidim redovno.Gotovo svakog dana.
  • Nana

    20.07.2024 08:52
    @Www
    Odvajali su i mnogi drugi pa nemaju mogućnost da dobiju dom! Ne patetišite i ne morališite, u te domove po NS se smešta tak što se stavite na listu čekanja pa onda vijate vezu. Ni u onom ni u ovim sistemu nema "nevinih" i jadnih građana koji su eto samo radili svoj posao. Očgledno je da za sve što nam se dešava zasluženo, pa tako i njima.
  • Apsurdistan

    20.07.2024 08:51
    "Ni korisnici Doma za stare nemaju klimu, uprava najavljuje ugradnju"

    Sada više ni ne kriju! Otvoreno kažu da se ugrađuju!?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".