Rekonstruisan muzejski prostor Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode

U Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode u Novom Sadu, u okviru prve faze radova, rekonstruisan je muzejski prostor u kome će biti smeštena nova izložbena postavka.
Za to je iz pokrajinskog budžeta uloženo 30 miliona dinara, a Pokrajinska vlada izdvojila je i dodatnih 12 miliona dinara za nabavku nove opreme.
 
Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković imala je sastanak sa rukovodstvom Zavoda na kom je razgovarano o daljim aktivnostima na uređenju prostora i unapređenju rada ove gotovo šest decenija stare institucije, koja obavlja poslove zaštite prirode i prirodnih dobara.

"Ovo prelepo zdanje, sa ukupnim fondom od 25.000 eksponata, od velike je važnosti za čitavo naše društvo. Podaci govore da ovdašnju postavku obiđe 30.000 posetilaca godišnje, mahom dece školskog uzrasta. Zbog toga je važno da sačuvamo njegovu edukativnu ulogu, ali i da iskoristimo turistički potencijal koji nesumnjivo ova ustanova pruža", kazala je Gojkovićeva, dodajući da su u svetu prirodnjački muzeji izuzetno posećeni.

Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg istakao je da ova značajna ustanova, sa impozantnom zbirkom, pored edukativne uloge, ima zadatak očuvanja svih prirodnih vrednosti biodiverziteta na području Vojvodine, te će Pokrajinska vlada i resorni sekretarijat i nadalje pružati svu neophodnu podršku u unapređenju rada.
 
Direktorka Zavoda Željka Jeličić Marinković navela je da ta ustanova upravlja nad 138 zaštićenih područja na teritoriji naše pokrajine. Dodala je da tim Zavoda sačinjavaju stručnjaci iz više različitih oblasti u vezi sa zaštitom životne sredine.
 
  • Ns time

    20.07.2024 09:53
    Strahota.Privid stvarnosti.
    Sve nam ovo treba .
    Ko nam prica o kulturi.
  • Karčika

    20.07.2024 09:11
    Praznina
    Nije Maja obišla nikakav rekonstruirani prostor biti je taj prostor rekonstruiran. Zvrji prazan, već dugo zatvoren. Nju su vodili izmedju praznih pregradnih zidova koje su tamo postavili uništivši odličan izložbeni prostor. U to su potrošili desetine miliona, i to zato što je nameštena podobna direktorica, ostali raniji direktori do sada nisu mogli da dobiju novac za taj prostor. Sadašnja direktorica je u dilu sa pokrajinskim sekretarom za životnu sredinu i nečinjenjem odnosno kršenjem zakona po SNS ukusima i klijenteli direktno utiče na uništavanje prirode u Vojvodini. U javnosti se ne oglašava,čak ni kada su u pitanju veliki problemi zaštite prirode sa velikim interesom javnosti. Što se zbirki tiče one su zanemarene pošto ova institucija nije muzej. Bukvalno propadaju nema ni jednog jedinog kustosa koji bi se za njih brinuo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".