Skupština grada dobija sistem za detekciju požara: Za ugradnju izdvojeno 20 miliona

Zgrada Skupštine Novog Sada uskoro bi trebalo da dobije sistem za detekciju i signalizaciju požara, a procenjeno je da će koštati oko 20 miliona dinara sa porezima.
Skupština grada dobija sistem za detekciju požara: Za ugradnju izdvojeno 20 miliona
Foto: 021.rs
Gradska uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove raspisala je tender za izvođača radova koji će ugraditi sistem automatske detekcije i signalizacije požara u zgradu Skupštine Novog Sada, u Žarka Zrenjanina 2.
 
Idejni projekat izradila je firma "RK Tehnika Projekt" iz Novog Sada, a ovim sistemom biće omogućeno otkrivanje požara u najranijoj fazi, nakon čega će biti poslat odgovarajući alarm i onda će se raditi na gašenju požara.
"Time se u znatnoj meri smanjuje opasnost od požara za prisutne posetioce, zaposleno osoblje, sam objekat i njegov sadržaj", navodi se u projektu.
 
Operativna konzola predviđeno je da bude postavljena u prostoriju u kojoj se nalazi dežurna osoba, koja bi u skladu sa porukom koju primi od sistema bila obučena da adekvatno reaguje.
Prema projektnoj dokumentaciji, sistem se sastoji od centralnog uređaja, automatskih i ručnih detektora, sirena, kablova, javljača.
 
"Predviđeno je da se suteren štiti klasičnim adresabilnim petljama, dok se na zahtev investitora prizemlje, prvi, drugi i treći sprat štite najsavremenijim bežičnim elementima", piše u ovom dokumentu.
 
Dodatno, tip detektora u pojedinim prostorima određen je na osnovu očekivanih ranih manifestacija požara.
 
"Pri izbijanju požara dolazi do pojave dima, povišenja temperature, kao i pojave karakterističnih infracrvenih i ultraljubičastih zračenja. U zavisnosti koji je od ovih propratnih efekata izražen, odabran je određen tip detektora. Izuzetak za postavljanje detektora su prostorije u kojima se ne nalaze zapaljive i/ili gorive materije, kao što su sanitarni čvorovi, hodnici malih površina i slično", navodi se u projektu.
 
  
 
Ističe se i da bi, kako bi se sprečilo lažno uzbunjivanje, bilo potrebno sa se u prostorijama uvede, između ostalog, zabrana pušenja.
 
Sistem funkcioniše po sistemu kada dođe do neke promene sistem automatski pošalje interni alarm operativnoj konzoli kod dežurne osobe.
 
Ukoliko dežurna osoba nije u prostoriji u roku od 30 sekundi dolazi do opšteg alarma u krugu objekta. Ukoliko jeste, on potvrđuje da je primio informaciju i kreće do mesta gde je alarm aktiviran, nakon čega kreće sa gašenjem požara, u zavisnosti od jačine istog.
 
Kako bi se ovakav sistem instalirao, potrebno je da kablovi budu instalirani unutar zgrade i zidova. Za ovo, prema modelu ugovora, biće potrebno da angažovani izvođači rade nakon radnog vremena zaposlenih u zgradi Skupštine, odnosno posle 16 časova radnim danima i vikendima.
Rok za prijavu potencijalnih ponuđača je 9. avgust, nakon čega će se znati ko je odabran za ovaj posao.
 
Zgrada Skupštine Novog Sada građena je u periodu između 1958. i 1960. godine, a projektovali su je bračni par Sibin i Milena Đorđević.
 
Ima više od 5.000 kvadrata na četiri sprata, s tim da jedan deo objekta ima sprat manje.
 
Ovaj objekat oduvek je bio sedište gradskog parlamenta i figurira kao jedna od dve glavne zgrade gradske vlasti, a prvobitno je bio centar sreza.
 
Zgrada ima tri ulaza, više od stotinu kancelarija, pet sala za sastanke, biblioteku, štampariju i restoran. Opširnije o ovoj zgradi čitajte OVDE.
  • Prevashodivoje

    06.08.2024 12:33
    "Ističe se i da bi, kako bi se sprečilo lažno uzbunjivanje, bilo potrebno sa se u prostorijama uvede, između ostalog, zabrana pušenja."

    Opšta zabrana pušenja u državnim organima je uvedena još 2010. godine. To što se ne sprovodi je zbog toga što smo država u pokušaju. Pre će ljudska noga hodati po Jupiterovim prirodnim satelitima nego što će srpski funkcioner(čić)i prestati da čade na poslu.

    "Sistem funkcioniše po sistemu kada dođe do neke promene sistem automatski pošalje interni alarm operativnoj konzoli kod dežurne osobe.

    Ukoliko dežurna osoba nije u prostoriji u roku od 30 sekundi dolazi do opšteg alarma u krugu objekta. Ukoliko jeste, on potvrđuje da je primio informaciju i kreće do mesta gde je alarm aktiviran, nakon čega kreće sa gašenjem požara, u zavisnosti od jačine istog."

    Znači, portirima je normirano pišanje na 30 sekundi, sa sve dolaskom i odlaskom do toaleta? Al će biti lažnih uzbuna i evakuacija....
  • Ал'Каза

    24.07.2024 13:20
    Канда им треба и детектор за алкохол ,прво прођеш кроз њега (Промилко) чисто да се неком јетра не запали пре него ли седну под ове уређаје

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".