VIDEO Kako je Branislav stvorio Novi Sad u video igri: Postanite vozač GSP-a i provozajte se gradom

Video igra kojom se simulira vožnja autobusa omogućuje vam da vozite i "plave" novosadske buseve kroz grad.
"Omnibus simulator 2" ili skraćeno "OMSI 2" je nastavak nemačke video igre i postoji još iz 2013. godine, a zahvaljujući jakoj zajednici igrača i editora, video igra postoji i deceniju kasnije.
 
Osnov same video igre predstavlja simulaciju vožnje autobusa gradskim ili prigradskim linijama (mapama), odnosno ulicama raznih gradova ponajviše Evrope, ali i širom sveta. Igra poseduje adaptacije i modifikacije za razna mesta, kako Beograda, tako i Novog Sada.
Novosadsku verziju je napravio Branislav Miljković koji kaže da kada je saznao za OMSI, u video igri nije bilo nijednog grada iz Srbije i okoline.
 
"Tada sam imao više vremena i volje da omogućim da se slavni 'ikarbusi' provozaju Bulevarom ili drugim ulicama našeg grada. Novi Sad sa realnim 3D prikazom se do tada nije se pojavljivao ni u jednoj drugoj video igri niti sličnoj aplikaciji, što mi je bio motiv više da ostvarim neki trag u prezentaciji ovih prostora na ovakav način", kaže Miljković za 021.rs.
Kako on ističe, dodataka za OMSI ima dosta, ali su retki oni koji realno prikazuju prave gradove, sa realnim modelima zgrada i ulica.
 
"Predstavljalo je pravi izazov napraviti modifikaciju sa gradskim linijama koje prolaze kroz sam centar. Kada je to završeno, Novi Sad je postao jedan od retkih gradova koji ima potpuno realan 3D prikaz svojih ulica, rame uz rame sa Berlinom, Londonom, Pragom, Hamburgom...", poručuje Miljković.
 
S obzirom na obim posla, pravljenje ove verzije je bio veliki poduhvat.
 
"Urađeno ukupno oko 15 gradskih i prigradskih linija, što je oko 80 kvadratnih kilometara s obzirom na to da je na mapi prikazan gotovo kompletan Novi Sad, ali su obuhvaćena i mesta Bački Jarak, Temerin, Gospođinci, Žabalj, Šangaj, Pejićevi Salaši, Sajlovo i mnogi druga mesta", navodi Miljković za 021.rs.
 
 
Realnost u video igri
 
Branislav kaže da je bilo neophodno da nauči 3D modelovanje, obradu fotografija, delom i skriptovanje, princip rada saobraćajne signalizacije, semaforskih ciklusa, prelaze, parkinge, te i kako da sve to spoji i podesi.
 
"Sve što postoji na nekoj ulici, što okružuje jednog učesnika u saobraćaju, moralo je biti napravljeno i postavljeno na svoje mesto. Od zgrada, drveća i drugog zelenila, do ivičnjaka, znakova, parkiranih vozila. Dosta mi je pomoglo snalaženje putem 'Google street view' aplikacije, ali s obzirom na to da je poslednji snimak još iz 2014. godine, grad se dosta promenio, te sam često morao da izađem i fotografišem ono što mi je trebalo, kako bi kasnije to preneo na 3D model", objašnjava sagovornik 021.rs.
 
Uz okruženje, trebalo je da se uklopi i samo funkcionisanje gradskog prevoza.
 
"Izazov je bio uklopiti red vožnje, to jest polaske sa realnim vremenom a sve prema turnusima JGSP, s obzirom na to da su turnusi na prigradskim linijama specifično postavljeni u odnosu na gradske. Dešavalo se često da zbog ubrzane urbanizacije ili izgradnje komunalne infrastructure grada, nakon sto završim određen deo ili ulicu, moram ponovo isto da pravim kroz svega par meseci, s obzirom na to da se na tom mestu proširila saobraćajnica ili sagradila zgrada", kaže Miljković.
 
Ipak, ističe kako mu je bilo zanimljivo da modeluje i edituje, te da na kraju dana ni ne igra, već samo testira da li sve radi kako treba.
 
Kako dodaje za portal 021.rs, igračima može biti zanimljiv trenutak kada prepoznaju svoju ulicu, kraj, zgradu ili čak vide prozor svoje sobe u video igri, dok pri tome voze liniju kojom svako jutro idu u školu ili na posao.
 
"Uz mapu se mogu naći i odgovarajući autobusi novosadskog voznog parka, koji se mogu zapravo sresti na ulicama, od električnih do nekih starijih vozila. Interesantno je i da putnici razgovaraju na srpskom jeziku, naplata autobuskih karata je u dinarima," dodaje Miljković.
 
On kaže da treba biti pažljiv, jer su u igri moguće gužve i kvarovi, a onda će putnici da negoduju ukoliko kasnite na polazak, ukoliko je previše toplo ili hladno u vozilu, a reagovaće i ako loše vozite.
 
Novosadski dodatak je drugačiji od "OMSI Beograd" na čijoj izradi je Branislav takođe učestvovao. On kaže da je potpuniji, uređeniji i lepši, te i da mu je "bio mnogo draži rad na poznatom terenu".
Kao omiljenu liniju gradskog prevoza izdvaja 11. 
 
"Lepa panoramska linija koja kruži po nekadašnjim obodima grada, na kojoj danas saobraćaju uglavnom moderni električni Solarisi", smatra autor novosadskog dodatka video igre.
 
 
Za svega nekoliko meseci bilo je 20.000 preuzimanja ove mape.
 
"Što znači da je manje-više isto toliko ljudi čulo i videlo Novi Sad, a siguran sam da će dobar broj zaljubljenika u javni saobraćaj, verovali ili ne ima ih baš puno, čekati prvu priliku da dođu ovde i provozaju se nekom od tih linija po gradu. Eto, to je neki moj neobičan način promocije ovog grada i nadam se da će nekom biti zanimljiv", zaključio je Miljković.
 
Ukoliko želite da se oprobate u vožni ikarbusa ili solarisa, preduslov za korišćenje ovog dodatka je da posedujete simulator "OMSI 2" koji se preuzima putem "Steam" programa.
 
Sam dodatak za Novi Sad je potpuno besplatan, a link možete naći na Diskord kanalu "OMSI Serbia", a i na youtube kanalu "gibanica87".
  • Марина

    27.07.2024 11:31
    #Радник комуналац
    Срам те било! Кад направиш бар нешто приближно, онда се јави
    А Браниславу свака част и хвала
  • ex chapman

    26.07.2024 09:10
    patriotizam
    e to je patriotizam: kad svoj rodjeni grad ovekovecis na neki nacin. pa eto i video igricom
    domovina se brani lepotom, a od skora i video igricama :D

    svaka cast
  • Daki

    25.07.2024 16:57
    I nije
    Nedostaju bahati vozači, biciklisti, taksisti, el. trotineti, pjesaci van pjesackog i naravno bjesna vozilanaauto uskim stajalištima

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".