FOTO: Završen skup protiv Rio Tinta u Novom Sadu, jer "Jadar" nije bio na dnevnom redu u Loznici

Novosađani koji su se nešto pre 10 časova okupili u Železničkom parku, razišli su se posle sat vremena.
FOTO: Završen skup protiv Rio Tinta u Novom Sadu, jer "Jadar" nije bio na dnevnom redu u Loznici
Foto: 021.rs
Stotinak Novosađana okupilo se zbog podrške građanima u Loznici, a protiv izgradnje rudnika litijuma kompanije Rio Tinto.
 
Kako je aktivistima javljeno iz Loznice, prostorni plan kojim bi bilo omogućena izgradnja rudnika litijuma nije uvršten u dnevni red Skupštine opštine Loznica. Zbog toga je građanima javljeno da mogu da se raziđu i da potencijalne najavljivane blokade neće biti.
 
Kako je ranije rekla ekološka aktivistkinja Biljana Gelić, građani su se okupili u parku i čekali su da li će potencijalno doći do blokade puteva.
Na sednicu u Loznici odbornici su išli nepripremljeni jer nije postojala nijedna tačka dnevnog reda, a građani vide potencijalnu opasnost od pokušaja da se usvoji prostorni plan kojim će se omogućiti izgradnja rudnika litijuma.
 
 
"Ovo nije protest već skup podrške i moguća blokada ukoliko se u Loznici na sednici uvede, vanredno ili redovno, predlog za prostorni plan. Mi smo ovde dok se sednica ne završi i od građana u Loznici i njihovih odbornika zavisi da li ćemo mi i ostali okupljeni u drugim gradovima blokirati ulice. Sve zavisi od sednice i od odbornika, da li će pristati ili ne, da li će prodati svoju čast ili ne", rekla je Gelić.
Veći protesti zakazani su ovih dana u Koceljevi, Negotinu, Šapcu, Valjevu, Aranđelovcu i u Rači.
 
 
U većini poziva za okupljanje građani se pozivaju da se suprotstave projektu Rio Tinta uz poruke "Srbija ne sme da se pretvori u deponiju sumporne jalovine", "Stop Rio Tintu", "Ne damo Šumadiju" i slično.
 
Udruženje građana "Ne damo Jadar" koje okuplja prvenstveno stanovnike Gornjih Nedeljica i okoline gde je planirana gradnja rudnika i koje je predvodnik svih protesta do sada, najavilo je da će u četvrtak, 25. jula, ukoliko Skupština opštine Loznice bude razmatrala prostorni plan kojim se dozvoljava gradnja rudnika, pozvati građane na momentalno okupljanje kod zgrade opštine.
 
 
Ovo udruženje za sada nije objavilo šta se dešava na sednici, ali su građani pre sednice sačekali odbornike i izviždali ih.
Takođe, građani su 10. avgusta pozvani na blokade i okupljanja ukoliko vlast do tada ne obustavi realizaciju projekta "Jadar".
 
Oni su ovaj rok od 40 dana dali krajem juna nakon protesta u Leskovcu, kada je zahtev za trajnu zabranu geoloških istraživanja i eksploataciju litijuma i bora u Srbiji predat zvanično u Beogradu.
 
Iz ovog udruženja su rekli da postoji mogućnost i da ranije pozovu građane na proteste.
  • Petrovic-Aleksic

    29.07.2024 22:34
    Ne Rio Tintu
    NE iskopavanje litiuma... NE RIO TINTU ili bilo kojoj drugoj kompaniji... Dosta nam zasada zagađena okolina..... Bor... Železara... Pančevo... itd...niko zakone ne primenjuje neće ni Rio Tinto... pa nisu nas turci pa ni prvi ni drugi svetcki rat ni NATO bombardovanje uništili.... izborili smo se... a sada hoćedu na prevaru i na luda EU obećanja da nam uništu vodu vazduh zemlju ... naš život ma kakav on bio... pa zar nismo se dosada uverili da njihova "reč, obećanja" ili te "papire, ugovore" što potpisujemo sa njima... aman nevrede ni za torlet...
  • Petar

    27.07.2024 21:47
    Skup podrška
    Lozničanima da se suprozstave kopanju litijuma.
  • NN

    27.07.2024 10:37
    Ne damo vam Srbiju
    Biće nas hiljadu puta više ako se nastavi nasilna i nezakonita rasprodaja i uništavanje naše zemlje. Znaju to svi, osećaju da nezadovoljstvo ključa u narodu i da će eksplodirati. Zato sada pokušavaju raznim trikovima, "referendumima", "komisijama", "odborima", kupljenim "stručnjacima" da zamažu oči narodu. Pokušavaju da nas podele i zavade. Neće im proći. Nećete nam uzeti zemlju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti