Požar na deponiji u Beočinu lokalizovan: Znaju li se posledice po životnu sredinu i javno zdravlje?

Požar koji se u sredu, 14. avgusta, razbuktao na deponiji Tancoš u Beočinu istog dana je stavljen pod kontrolu, javljaju lokalne vlasti.
Požar na deponiji u Beočinu lokalizovan: Znaju li se posledice po životnu sredinu i javno zdravlje?
Foto: 021.rs
Kako su objavili, nastavlja se dogašivanje i nasipanje terena u cilju potpune sanacije ovog područja. 
 
Čitaoci portala 021.rs iz Beočina javljaju da se dim sa deponije i dalje vidi i oseća.
 
"Ceo Beočin je i narednog dana bio pod dimom, što se videlo čak iz Sremske Kamenice. Neprijatni mirisi osećali su se tokom noći i tokom dana.  Mi smo primorani da držimo zatvorene prozore i upaljene klime, a ukoliko izađemo napolje sledi nam hitno kupanje i pranje veša, a veš smo u nemogućnosti da sušimo napolju. To je samo deo problema sa kojima se suočavamo, takođe imamo intezivne glavobolje, grlobolje i bolove u plućima, dvorište nam je puno pepela i sagorenih toksičnih materija", kaže za 021.rs jedna Beočinka.
Ona dodaje da je "najtužnije od svega" što se ovaj problem ponavlja godinama.
 
Meštanin Šakotinca, naselja koje je najbliže deponiji, kaže za 021.rs da je požar lokalizovan u sredu, ali da se žarište i dalje nalazi u dubinama deponije.
 
"Treba uzeti u obzir da se sa drugih strana deponije ka Beočin Selu takođe nalazi rastinje kao i da je Nacionalni Park Fruška gora u relativnoj blizini tako da uzimajući u obzir trenutne visoke temperature, opasnost još uvek postoji", navodi on.
 
Dodaje da je u noći između srede i četvrtka vetar odneo neprijatne mirise iz Šakotinca ka Beočinu, a da je dim do kasno u noć bio prisutan.
"Nadam se da će određene lekcije i promene proisteći iz ovako strašnih prizora, stresa, ugrožavanja zdravlja naroda i životne sredine, kao i ugrožavanja života članova vatrogasnih službi i da će nastupiti promene ka stručnim, pravovremenim i dobronamernim odlukama koje će zaštititi narod od dalje štete i zagađenja", zaključuje ovaj meštanin.
 
Iz Opštine nisu izdali upozorenje za građane u vezi sa ponašanjem kada je u pitanju otvaranje prozora ili boravak na otvorenom, kao što je to, na primer, urađeno u Kraljevu, gde takođe prethodnih dana gori deponija. Na pitanje 021.rs zašto to nije učinjeno i da li će biti učinjeno iz Opštine nisu odgovorili. 
 
Opštinske vlasti održale su sastanak u četvrtak, 15. avgusta, kom su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave, članovi Štaba za vanredne situacije i Vatrogasno-spasilačkih jedinica. Na sastanku je dogovoreno da  Opština Beočin, u cilju brže i efikasnije sanacije terena, obezbedi dodatnu mehanizaciju i da se nastavi sa nasipanjem deponije kako bi se požar u potpunosti ugasio.
 
U koordinaciji sa kompanijama "Lafarž" i "Karin komerc" dopremljeno je još 50 kamiona zemlje, a angažovana je i beger mašina koja zemlju nanosi po površini deponije. 
 
Prema podacima novosadskog Sektora za vanredne situacije, na terenu je tokom dana anagažovano jedno vatrogasno vozilo sa dva vatrogasca iz Vatrogasno-spasilačkog odeljenja Beočin kao i jedno vatrogasno vozilo i dva vatrogasca iz Vatrogasno-spasilačkog bataljona Novi Sad.
 
Dežurne ekipe beočinske Hitne pomoći, Policije i Crvenog krsta obilaze "Tancoš" kao i radnici JKP "Beočin" koji su kao ispomoć vatrogascima na raspolaganju 24 časa.
 
Podsetimo, prema procenama vatrogasnih ekipa, površina deponije koja je zahvaćena požarom iznosi oko 200 ari a intervencija i nasipanje terena biće nastavljeni dok se deponija u potpunosti ne obezbedi.
 
Iz beočinske službe Hitne medicinske pomoći poručuju da su pored ekipe koja je na terenu, u Domu zdravlja “Dr Dušan Savić Doda” takođe obezbeđena dežurstva lekara koji su na raspolaganju građanima koji se, ukoliko osete tegobe, mogu javiti putem broja telefona 021 2970 124.
Inače, deponija "Tancoš" nalazi se iznad cementare "Lafarž", a od Beočina je udaljena manje od kilometra vazdušnom linijom. Za održavanje deponije zaduženo je lokalno komunalno preduzeće "Beočin". Održavanje košta milione, a Državna revizorska institucija je prošle godine utvrdila da je ovo preduzeće zaključilo ugovor za održavanje deponije vredan tri miliona bez sprovedenog tendera. 
 
Zbog učestalih požara na ovoj deponiji jedan Beočinac je nedavno uputio pismo vlastima u koje je 021.rs imao uvid, a u kom navodi da je u vrelim letnjim noćima nemoguće otvoriti prozore kako bi se prostorije rashladile jer se "svaki drugi dan oseti nepodnošljiv smrad i isparenja".
 
U pismu je skrenuo pažnju i na vrstu otpada koja se baca na ovu deponiju, a koji uključuje i animalni otpad, gumu, plastiku, i slično.
 
Iz Opštine nisu, do objavljivanja teksta, odgovorili koje su moguće posledice na životnu sredinu i javno zdravlje, kao i kako će im pristupiti. 
  • Sanjar

    16.08.2024 21:22
    Drugovi Novosađani
    Nije da mi je drago, ali je korisno da malo nanese vetar i na vaši stranu, pa se možda osvestite šta se dešava godinama na manje od 20km od vas, iako do sada možda niste osetili...pa zamislite samo koji je to intenzitet nama na 100m od deponije...pa možda kada bi udružili snage u protestima bi se nešto i promenilo na bolje.....
  • SR

    16.08.2024 19:56
    Nije ovo prvi put i u cementare se lozi otpad
    A gospodin stanko da objasni sta je to istina preduzela u vezi smeća
  • Sekundarac

    16.08.2024 16:56
    Cementara?
    BFC ima ugovor sa EPS o otkupu otpadnog ulja za transformttore koje spaljuju kad peku lapor. To traje godinama, a filtriranje te dimčine je "ultrtra ekološko"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti