Nematode u vodi u Novom Sadu: "Nema razloga za paniku"

Institut za javno zdravlje Vojvodine utvrdio je prisustvo nematoda u kontrolisanom uzorku vode za piće uzetom 20. avgusta iz rezervoara JKP "Vodovod i kanalizacija".
Nematode u vodi u Novom Sadu: "Nema razloga za paniku"
Foto: Pixabay
Ističu da u kontrolisanom uzorku vode nije uočen veći broj nematoda, odnosno valjkastih crva, te ne postoji ni direktan uticaj na zdravlje ljudi.
 
Kako navode, nematode se u prečišćenoj vodi za piće mogu naći kao posledica tehničkih problema koji mogu nastati od izvorišta do rezervoara.
Objašnjavaju da, kada je uočen veći broj nematoda u vodi, to može da uzrokuje promenu izgleda, mirisa i ukusa vode, kada se ne preporučuje za piće.
 
"O rezultatima analize obavešteni su proizvođač i sve nadležne institucije i preporučeno je sprovođenje tehničko-tehnoloških mera. Dodatne mikrobiološke i fizičko-hemijske analize uzoraka vode uzetih u toku današnjeg dana su u toku, a kompletni rezultati će u najoptimalnijem roku biti dostavljeni svim nadležnim institucijama i zainteresovanoj javnosti", ističu iz Instituta za javno zdravlje.
Dodaju da će nastaviti sa redovnom kontrolom vode za piće iz mreže novosadskog vodovoda na 18 mernih mesta duž cele distributivne mreže JKP "Vodovod i kanalizacija". 
 
"U istim uzorcima će vanredno biti kontrolisana i biološka ispravnost vode za piće, do stabilizacije situacije. Poslednji završeni rezultati kontrole zdravstvene ispravnosti vode za piće za 18. avgust ukazuju na mikrobiološku ispravnost", navode u saopštenju.
 
Stručnjaci Instituta procenjuju da na osnovu utvrđenog prisustva nematoda u vodi za piće ne postoji razlog za paniku među potrošačima i da se svi rezultati analiza u najoptimalnijem roku dostavljaju svim nadležnim institucijama.
 
"Do sada nije utvrđen povećan broj obolelih od crevnih zaraznih bolesti u Gradu Novom Sadu, a Institut za javno zdravlje Vojvodine će u cilju obezbeđenja visokog nivoa zaštite života i zdravlja ljudi sprovoditi pojačan epidemiološki nadzor", navode u saopštenju.
JKP "Vodovod i kanalizacija" je juče izdala saopštenje da voda iz novosadskog vodovoda odgovara Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće.
 
"To znači da je zdravstveno bezbedna u pogledu mikrobiološke, biološke i fizičko-hemijske analize", ističu iz ovog preduzeća.
 
Dodaju da vodu dodatno svakodnevno kontroliše i Institut za javno zdravlje Vojvodine, dok se broj mesečnih uzoraka kreće od 530 do 570, a procentualna ispravnost iznosi blizu 99,5 odsto.
 
Ranije istog dana je gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić naložio hitno ispitivanje kvaliteta vode za piće iz gradskog vodovoda.
 
Reakcija gradonačelnika usledila je nakon što su mediji preneli saopštenje Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS) u kojem se tvrdi da voda nije bezbedna za piće.
 
POKS je objavio i navodnu prepisku iz Viber grupe rukovodilaca preduzeća, u kojem jedan član navodi da su u vodi pronađene nematode.
 
Podsetimo i da ovo nije prvi put da je u vodi u Novom Sadu utvrđeno prisustvo nematoda, odnosno valjkastih crva, te se isto desilo i 2010. godine.

Komentari 77

  • Dragan

    23.08.2024 16:40
    Pa lepo kaze naslov
    Ne ma to de u vodi. Cuti i pij.
  • Heavy fuel

    23.08.2024 15:38
    Evo rešenja...
    Ako se hemičari i lekari (struka) slažu, bilo bi fer da svakog meseca gradski vodovod, svakom domaćinstvu koje redovno izmiruje svoje komunalne obaveze, pokloni po litru rakije ... bilo koja, može i dudovača, i tratorija(crva) u organizmu više neće biti.
  • Ameša

    23.08.2024 10:34
    Voda smrdi na fekalije. Slobodno pijte, ako mozete..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti