Ugašen požar na beočinskoj deponiji nakon skoro nedelju dana: Građani ne znaju šta su udisali

Požar koji je na deponiji u Beočinu goreo skoro nedelju dana, napokon je ugašen, saopštili su juče čelnici opštine.
Ugašen požar na beočinskoj deponiji nakon skoro nedelju dana: Građani ne znaju šta su udisali
Foto: 021.rs
Za potrebe sanacije upotrebljeno je oko 3.000 kubika zemlje, a angažovana je i dodatna mehanizacija. 
 
Predsednica opštine Beočin Biljana Janković zahvalila se svima koji su "shvatili ozbiljnost situacije i zajednički reagovali".
 
"U proteklim danima smo svakodnevno obilazili deponiju 'Tancoš' i iako je požar istog dana stavljen pod kontrolu, vatra je na par lokacija tinjala a dim kao posledica isparenja do danas je bio prisutan", rekla je Janković.
 
U gašenju su učestvovale vatrogasne ekipe iz Beočina, Novog Sada, Bačkog Petrovca i Bukovca, kao i radnici lokalnog preduzeća. Zahvaćena je površina od 200 ari.
 
Predsednica opštine je istakla da im vetar i visoke temperature nisu išli u prilog kada je reč o efikasnom i brzom gašenju.
 
"Iako je ovo problem sa kojim se mnogi gradovi u Srbiji suočavaju u letnjem periodu, mi moramo da nastavimo da pratimo situaciju i osiguramo koliko je moguće trajnija rešenja", istakla je Janković.
U Opštini Beočin održan je i radni sastanak predstavnika lokalne samouprave, JKP "Beočin" i beočinske vatrogasne jedinice gde su razmotreni dalji koraci i preporuke za efikasno skladištenje otpada i održavanje gradske deponije pod kontrolom.
 
Podsetimo, požar se razbuktao u sredu, 14. avgusta. Beočin je bio prekriven dimom danima, a građani su prijavljivali teškoće u disanju i otežanu vidljivost na putevima. Čitaoci koji su se obraćali 021.rs navodili su da se u vazduhu oseća plastika i kako ne može da se "diše od smrada".
 
Kako je meštanin Beočina A.B. ranije za 021.rs rekao, deponija iznad cementare "Lafarž" problem je već duže vreme.
 
Istakao je da je požar koji je u sredu eskalirao trajao od marta ove godine, a reaguje se da se suzbije tek kad izbije na površinu. Još jedna veća intervencija bila je u julu ove godine.
Iz Opštine nisu izdavali upozorenje za građane u vezi sa ponašanjem kada je u pitanju otvaranje prozora ili boravak na otvorenom, kao što je to, na primer, urađeno u Kraljevu, gde je takođe prethodnih dana gorela deponija.
 
Na pitanja 021.rs zašto to nije učinjeno i da li će biti učinjeno, kao i da li znaju kakav je kvalitet vazduha, iz Opštine nisu odgovorili, od četvrtka, 16. avgusta.
  • Laki

    26.08.2024 07:56
    lud j zbunjenog
    Da je moglo da se uradi više da ne dođe do zapaljenja moglo je, ali se prao novac preko tendera opštine Beočin. Prenaduvane svote za neizvedene radove.
    I sada još uvek za te iste radove koje su na kraju privatnici izveli kada im je preseo smrad opština pokušava da preuzme zasluge i medijsku pažnju.
    Došlo je do kritične tačke kršenja ustava, zakona i kriminalnih radnji, a oni koji su na vlasti krše, profitiraju i sude.
    I opet to je mrvica u poređenju sa mogućnosti da će vaši očevi, majke, sestre, braća, sinovi, ćerke sve više i više dobijati maligna oboljenja, rak, i kada se budete osvrnuli znaćete od čega, kako i zašto se to desilo.
    Uzrok svemu - korupcija i novac, i ne, to nije normalno, probudite se.
  • Upomoć

    25.08.2024 22:43
    Tinja ili gori deponoja u ns
    Već 4-5 dana tačnije noći nemoguće je disati na klisi. Budi nas smrad dima i guši. Da li je ovo moguće u 21 veku? Smrad je sa naše Nosadske deponije a ne sa Beočinske. Dođite na klisu kad padnen mrak i uverite se
  • Mario

    22.08.2024 10:05
    Nije ugaseno
    Sinoc smo se vracali iz Rakovca i ubrzo nakon sto smo se ukljucili na put ka ledincima usli smo u oblak dima koju je uzasno smrdeo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti