Novosadska opozicija traži vanrednu sednicu Skupštine grada zbog situacije sa vodom

Sve opozicione odborničke grupe u Skupštini Novog Sada zatražile su zakazivanje vanredne sednice lokalnog parlamenta nakon što je ustanovljeno prisustvo nematoda u vodi za piće.
Opozicioni odbornici traže i ostavke gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića i direktora "Vodovoda i kanalizacije" Uroša Lončara. 
 
Opozicija navodi da bi, prema Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće Republike Srbije, voda morala da bude tehničkom, odnosno da nije za piće.
"Prema zvaničnom nalazu Instituta za javno zdravlje Vojvodine, nematode su pronađene u rezervoaru, odnosno u vodi koja se nalazi i u mreži i slavinama svih Novosađana u manjim količinama koje kako navode nisu štetne po zdravlje, ali bez obzira na to, prema pomenutom pravilniku na strani 11. Lista 1, Mikrobiološke osobine vode za piće, u stavci 2, jasno stoji da nematode kao crevni helminti ne smeju da budu prisutni uopšte, odnosno da takva voda mora biti proglašena tehničkom", navodi se u saopštenju sedam odborničkih grupa, odnosno svi odbornici opozicije u lokalnom parlamentu.
U saopštenju se navodi i da je u dogradnju "Fabrike vode" uloženo 14 miliona evra za postrojenje za ozonizaciju i GAU filtere sa aktivnim ugljem, "koje, između ostalog, treba da služe i za uništavanje nematoda". 
 
Zahtevaju ostavku Milana Đurića na mesto gradonačelnika zbog kadrovskih rešenja i toga da je umesto stručnosti presudna partijska knjižica prilikom zapošljavanja.
Prema Statututu Grada Novog Sada, predsednik lokalnog parlamenta je dužan da sednicu zakaže na zahtev gradonačelnika, Gradskog veća ili jedne trećine odbornika, u roku od sedam dana od dana podnošenja zahteva, tako da dan održavanje sednice bude najkasnije u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva. 
 
U situacijama koje opravdavaju hitnost u sazivanju sednice, predsednik Skupštine može da je zakaže u roku koji nije kraći od 24 časa od prijema zahteva. 
 
Ukoliko predsednik Skupštine ne zakaže sednicu u roku koji je određen statutom, sednicu može zakazati podnosilac zahteva, a predsedava odbornik koga odredi podnosilac zahteva.
 
Opozicione grupe koje su pozvale na vanredno zasedanje Skupštine grada imaju više od trećine odbornika potrebnih za podnošenja zahteva za zasedanje lokalnog parlamenta.
  • Marta

    22.08.2024 07:20
    Koji vrstu sankcije je dobija osoba koja je spornu poruku pustila u viber grupu? Da li je otpušten? Ozbiljno je narušio ugled vodovoda u celom gradu. Ponizio je direktora i gradonačelnika…uznemirio javnost. Ako ima obraza nadam se da je sam dao otkaz.
  • Isti i istiji

    21.08.2024 17:44
    Svi su isti
    Ko još veruje da će ovi koji su na vlasti ili ovi koji su sada kao opozicija bilo šta pomoći običnim neučlanjenim građanima grdno se vara.



  • ?

    21.08.2024 17:29
    Ko je opozicija u NS?
    Ko je tačno opozicija u Novom Sadu?

    Otprilike zavisi kako se ko s kim dogovori a niko ne radi u interesu građana. Niko. Svi oni se sve brzo i lako dogovore kad je njihov interes u pitanju.
    Dojadili i Bogu i svetu.

    Ponadaju se ljudi da će svaka nova gradska vlast nešto dobro raditi, pomoći građanima koji imaju i prijavljuju probleme ali ne. Samo laganje u prazno a sa bitnim investitorima se sve dogovara i završava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti