Opozicija traži zakazivanje sednice Skupštine u roku od 48 sati zbog nematoda u vodi

Trećina odbornika Skupštine grada iz redova opozicije podnela je zahtev da se u roku od 48 sati, po hitnom postupku, sazove vanredna sednica zbog pojave valjkastih crva u vodi.
Opozicija traži zakazivanje sednice Skupštine u roku od 48 sati zbog nematoda u vodi
Foto: 021.rs
Osim toga, traži se i razrešivanje dužnosti gradonačelnika Milana Đurića i direktora "Vodovoda i kanalizacije" Uroša Lončara, jer, kako kažu, građanima nije pružena potpuna, pravovremena i tačna informacija o kvalitetu vode.
Odbornica Katarina Bačulov, iz grupe "Budi heroj", inače doktorka medicinskih nauka i stručnjakinja za molekularnu biologiju, objašnjava da nematode mogu da izazovu stomačne probleme, ali da u ovom slučaju nedostaje informacija o kojoj vrsti valjkastih crva je reč.
 
"Mi apelujemo na nadležne da nam hitno daju informaciju o kojoj vrsti nematoda se radi, što je jako važno, i takođe je važno da nam pokažu u kojoj količini se nematode nalaze u vodi, na koji način su one dospele u pijaću vodu, zašto ta voda odmah nije proglašena tehničkom vodom i neispravnom za piće, jer nečija deca još uvek piju takvu vodu, što je zaista nedopustivo. Na primer, ja sam majka troje dece i moje dve ćerke imaju stomačne probleme već nekoliko dana i mislim da je stvarno neozbiljno igrati se ovako sa zdravljem građana", poručuje odbornica Bačulov.
Prema rečima odbornika Borislava Novakovića iz Narodnog pokreta Srbije, građanima nije rečeno o kojim nematodama se radi, a na osnovu onoga što se vidi iz prepiski sa Vibera i kasnijih saopštenja, postoji bojazan da problem nije bio rešen još od 9. avgusta. 
 
"Interes Novosađana je da dobiju informaciju o tome da li je voda pitka, da dobiju odgovore na stručna pitanja. Dakle, ako je reč o nematodama, koja je vrsta nematoda, gde se dogodila kontaminacija, kako se dogodila kontaminacija i kako se dogodilo da problem još uvek nije otklonjen? Podsećam, iz Viber komunikacije koju je predočio POKS, vidi se da je to ustanovljeno još 9. avgusta, a potom i u vodi koja je uzorkovana 11 dana kasnije, 20. avgusta, takođe se nalaze nematode. To znači da oni do današnjeg dana nisu otklonili taj problem", navodi Novaković.
 
Odbornik Dragan Miličević iz Pokreta obnove Kraljevine Srbije, koji su prvi obavestili javnost o nematodama u vodi, kaže da je odgovornost na čelnicima i zbog toga što su jedan dan tvrdili da je voda u redu, a već sutradan je Institut za javno zdravlje Vojvodine potvrdio prisustvo valjkastih crva u vodi. 
 
"Uloženo je 14 miliona evra u sistem da nema nikakvih mikroorganizama, tako da ili su pokvarili taj sistem ili ne znaju da ga koriste. To je već dovoljno da snose odgovornost obojica", kaže Miličević.
 
 
Ovaj odbornik očekuje i da sednici prisustvuju predstavnici Instituta za javno zdravlje Vojvodine i "Vodovoda" kako bi razjasnili čitavu situaciju, ali i da kažu da li je voda sigurna ukoliko u pravilniku piše da treba da se proglasi tehnološkom. 
 
Povodom toga šta će preduzeti ukoliko se ne zakaže sednica na osnovu njihovog zahteva, saopšteno je da poslovnik predviđa da zasedanje mogu sami da zakažu i da će to i učiniti.
"Mi smo odbornici, u svakom trenutku imamo pravo da koristimo prostor i prostorije Skupštine. To nam ne može niko uskratiti. Na nama je da odlučimo kada ćemo i kako ćemo to uraditi", zaključuje Borislav Novaković.
 
Ukoliko vlast bude uspela da omete održavanje vanredne sednice u vezi sa vodom, insistiraće se na tome da se o ispravnosti vode priča na sednici na kojoj je zakazan izbor gradonačelnika Novog Sada. 
  • Petar

    24.08.2024 16:47
    Postavite barem osnovne filtere gradjani N. Sada kao i ja. 9000 dinara kostaju predfilter 5 microna, aktivni ugljen i na kraju jos fina filtracija sa kokosovim ugljem ili aragon. Menjajte ih svakih 3-4 meseca i mir.
  • Boba

    23.08.2024 01:44
    Nematode
    Nematode su valjkasti crvi , većina vidljiva golim okom . Imaju domaćina i prenosioca, a to uglavnom nije voda .
  • Bačulov 3

    22.08.2024 19:01
    Nepotizam
    Katarina Bačulov je Miši Bačulovu šta? Da li je bilo još iz porodice koji su mogli među odbornike? To je taj nepotizam protiv koga se bore? Ako ovako očigledno rade u Skupstini Grada šta bi tek radili u preduzećima? Zapošljavali do trećeg kolena.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti