Dan nezavisnosti Ukrajine obeležen u Novom Sadu: "Verujem da je srpski narod za našu slobodu"

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač zahvalio se u Novom Sadu svima koji podržavaju Ukrajinu u borbi protiv Rusije.
Ambasada Ukrajine u Srbiji danas je, povodom 33. godišnjice nezavisnosti te države, zajedno sa ukrajinskom zajednicom u Srbiji organizovala skup u Novom Sadu, kod spomenika pesniku Tarasu Ševčenku.
 
Tolkač je ocenio da Ukrajinci "svojom krvlju i krvlju svoje dece" plaćaju cenu za celu Evropsku uniju.
 
"Veoma smo zahvalni za vašu podršku, humanitarnu i vojnu, koju nam pružate. Bez te pomoći Ukrajina ne bi mogla da odbrani svoju teritoriju ni našu slobodu, već to može i radi zajedno sa vama sa Evropskom unjom i drugim zapadnim zemljama, SAD, Kanadom i svim našim prijateljima", istakao je Tolkač.
Ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žofre je ocenio da su i Ukrajina i Srbija izabrale isti put odbrane slobode, prospariteta i sigurnosti svojih građana i budu deo Evropske unije.
 
Rekao je i da je zadovoljan time što Srbija obezbeđuje pomoć za Ukrajinu, i to ne samo braneći principe teritorijalnog integriteta i suvereniteta, već i druge vrste konkretne pomoći i ohrabrio Srbiju da nastavi tim putem.
"Radujemo se da i Srbija i Ukrajina postanu članice EU", rekao je Žofre.
 
Na početku skupa, ambasador Tolkač je izrazio saučešće poginulima u preksinoćnoj tragediji u Novom Sadu i zatražio minut ćutanja, kao i za dosadašnje nevine žrtve koje su pale za slobodu Ukrajine.
 
"Mi verujemo da je srpski narod za našu slobodu. Bili bismo srećni da se zajedno sa Srbijom priključimo Evropskoj uniji i budemo zajedno sa vama u budućnosti", naveo je ambasador.
 
Podsetio je da je od početka ruske agresije oko šest miliona Ukrajinaca napustilo svoju domovinu, a da ih je oko četiri miliona našlo utočište u EU.
 
I ambasador Žofre je takođe na početku svog obraćanja, u ime Evropske unije, izrazio saučešće porodicama stradalih u preksinoćnjem požaru, zbog kojeg je danas u Novom Sadu počela trodnevna žalost.
 
Povodom praznika nezavisnosti Ukrajine, Žofre je odao počast žrtvama, naporima i odlučnosti koju ukrajinski građani pokazuju u borbi za svoju slobodu, prosparitet i demokratiju.
"Siguran sam da će Ukrajina pobediti, između ostalog, i zbog toga što nije sama. Evropska unija je odlučna da ostane uz Ukrajinu koliko god da je to potrebno", naveo je Žofre.
 
Podsetio je da je EU opredelila 100 milijardi pomoći iz budžeta EU i obezbedila podršku Ukrajini za mir koji mora biti održiv i pravedan.
  • Mbm

    26.08.2024 14:36
    Nema slobode u Srbiji
    Podrzano, ali je u nuklearno rudarskoj koliniji Brisela u Srbiji nema nizakoga.
  • Tommy gun

    26.08.2024 06:44
    @Paaaaa
    To i jeste zvaničan stav UKR, a RUS se poziva na Kosovski presedan kada govori o aneksiji UKR teritorija. Zašto bi UKR ambasador osuđivao poteze Prištine i Kurtija kad pedsednik i premijer SRB to ne rade. Naprotiv, oni su im i omogućili da zatru sve srpske institucije i tragove državnosti na KosMet-u.
  • Drug Brežnjev

    25.08.2024 23:46
    Milina
    "Svoj opanak dereš a tuđu brigu vodiš"
    Loš posao

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti