Novosadska opozicija: Tužilaštvo da utvrdi ima li krivične odgovornosti za nematode u vodovodu

Novosadska opozicija zatražila je od Višeg javnog tužilaštva da utvrdi da li postoji eventualna krivična odgovornost za pojavu nematoda u gradskom vodovodu.
Novosadska opozicija: Tužilaštvo da utvrdi ima li krivične odgovornosti za nematode u vodovodu
Foto: 021.rs
Obaveštenje tužilaštvu se oslanja na prepisku od 8. ili 9. avgusta preko Vibera između rukovodilaca JKP "Vodovod i kanalizacija" o pojavi valjkastih crva u vodi za piće. Takođe, opozicija ukazuje na to da građani nisu obavešteni o prisustvu nematoda u vodi, već je to potvrđeno tek saopštenjem Instituta za javno zdravlje Vojvodine 20. avgusta, nakon što je Pokret obnove Kraljevine Srbije objavio prepisku iz Vibera. 
 
Odbornik grupe "Budi heroj" i advokat Milan Alanović, podsetio je na dešavanja proteklih dana i na to da još uvek nema nalaza koji potvrđuju da je voda ispravna.
 
U međuvremenu, u JKP "Vodovod i kanalizacija" ukazuju da je voda u Novom Sadu bezbedna za piće.
Istakao je da opozicija želi da prepusti tužilaštvu da utvrdi da li postoji nečija eventualna krivična odgovornost.
 
"Dakle, u konkretnom slučaju imamo nematode, koji, po važećem pravilniku, ne smeju biti prisutni u vodi za piće. Takva voda se ne može smatrati pijaćom, odnosno, ukoliko se ne preduzmu odgovarajuće mere, može biti pogodna samo za tehničku upotrebu. Problem je što nismo dobili validne podatke o tome preko informativne službe 'Vodovoda'. Ono što me kao građanina, a ne samo kao odbornika, posebno zabrinjava, jeste to što iz sadržine Viber prepiske proizilazi da su rukovodioci znali za problem i da je moguće da nisu obavestili ni svoje nadređene, a posebno ne osnivača Grada Novi Sad", kaže Alanović.
On se nada da će službena lica prikupljanjem potrebnih informacija razjasniti situaciju u vezi sa vodom i o tome obavestiti javnosti. 
 
Predstavnici novosadske opozicije saopštili su i da će pokušati da na zakazanoj sednici Skupštine grada za sredu, na kojoj bi trebalo da se bira novi gradonačelnik i Gradsko veće, kao dopunu dnevnog reda uvrste raspravu o prisustvu nematoda u vodi.
 
Dodaju i da ne odustaju od zahteva za smenom nadležnih. Kako su objasnili, još nije istekao rok u kojem predsednica Skupštine Dina Vučinić može da zakaže vanrednu sednicu po tom pitanju, a ukoliko to ne uradi, opozicija će sama sazvati zasedanje, na šta ima pravo jer ima trećinu mesta u gradskom parlamentu.
Podsetimo, JKP "Vodovod i kanalizacija" je u ponedeljak saopštio da je voda u Novom Sadu bezbedna za piće. 
 
Kako je navedeno u saopštenju, prema redovnim analizama, voda je mikrobiološki, fizičko-hemijski i virusološki u kontinuitetu ispravna.
 
Istakli su i da zaposleni u ovom preduzeću neprekidno preduzimaju sve tehničko-tehnološke i bezbednosne mere kako bi osigurali kvalitet i sigurnost vode koja se distribuira.
  • МК

    27.08.2024 17:55
    Provera
    @ Mile
    Jao, Mile, kad već pišete koješta o neispravnoj vodi, bar proverite ono što svi svaki dan vidimo. Rafovi s vodom nisu prazni, ima svih vrsta flaširane vode, kao i obično. E, sad, iz toga se može štošta zaključiti. Prvo, da Vi ne idete u samousluge, ne kupujete flaširanu vodu, što znači da ni sami ni verujete u ove priče. Godinama pijem vodu iz česme, a koliko smo mogli da proćitamo, bilo je toga i ranije, a ne pamti se da se neko od toga razboleo. Znai. nije baš smrtonosna ala u pitanju!
    Dalje, kad bi to bila istina, valjda ne mislite da odmah ne bi bilo preduzeto da se reši. Drugim rečima, da je bilo, što ne verujem, sada sigurno nema! Zato je potpuno besmisleno proveravati. Mnogo teška filozofija, ali, prvo, treba pisati istinu, bar o onome što svi vide i znaju i svaku dan provere, tj da rafovi s vodom nisu prazni, a i malo promisliti.
  • Mićo

    27.08.2024 16:28
    @Сремац
    Pa ako je tako, ti onda slobodno pij vodu iz Dunava.
  • Vidoviti Limanac

    27.08.2024 16:18
    RO
    Čitam sve ovo ovih dana i zahvaljujem sam sebi kada sam odlučio da nam u stan ugradim šestostepeni RO filter.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti