Gradonačelnikov drug iz razreda postaje njegov zamenik: Đurađ Jakšić uz Đurića

Šef radikala u Novom Sadu Đurađ Jakšić novi je zamenik gradonačelnika Milana Đurića.
Gradonačelnikov drug iz razreda postaje njegov zamenik: Đurađ Jakšić uz Đurića
Foto: 021.rs
Jakšić na funkciju zamenika gradonačelnika dolazi umesto Igora Crnobarca.
 
Malo je verovatno da su Milan Đurić i Đurađ Jakšić, dok su zajedno išli u Isidorinu gimnaziju, zamišljali budućnost u kojoj je jedan gradonačelnik, a drugi njegov zamenik. 
No, čudni su putevi politički, pa se i to dešava. Nakon gimnazije, život je Đurića odveo ka pravu, a Jakšića ka istoriji, sada ih je, opet, spojila politika koja ih je i dugi niz godina, makar po stranačkom opredeljenju, razdvajala.
 
Tako je Đurađ Jakšić u oktobru 2022. godine, kada se glasalo o izboru Milana Đurića za gradonačelnika, najavio da će Srpska radikalna stranka, kao opoziciona partija, biti protiv predloga vlasti za gradonačelnika, njegovog zamenika i članove Gradskog veća.
Ipak, o Milanu Đuriću, Jakšić je imao reči hvale.
 
"Sticajem okolnosti, Milana Đurića, kandidata za gradonačelnika Novog Sada, poznajem bolje možda nego svi odbornici u Skupštini grada. Poznajem ga preko 30 godina, iz razloga što smo zajedno išli u školu, čak i u isti razred. Bez obzira na to što pripadamo različitim političkim partijama i što se, u ovom trenutku, u političkom smislu nalazimo na suprostavljenim stranama, on je čovek vlasti, ja opozicije, za Milana Đurića moram da kažem da je u pitanju obrazovan, staložen, stabilan i čestit čovek. Tu nema nikakve dileme", rekao je tada Jakšić.
 
I Milan Đurić je, nakon što je izabran za gradonačelnika, govorio o dugogodišnjem poznanstvu sa Jakšićem.
 
"Srednja škola - politički protivnik Đurađ Jakšić i ja smo zajedno išli u razred. Bili smo vrhunski drugari, išli smo po ekskurzijama, čak smo išli i po nekim fakultativnim našim zajedničkim ekskurzijama, družili se, izlazili zajedno...", ispričao je Đurić u jednom intervjuu.
 
Jakšić je, može se reći, napravio veliki skok od jednog od najaktivnijih opozicionara u Skupštini grada do bliskog saradnika prvog čoveka grada. 
Šef novosadskih radikala je prethodnih godina govorio da "izvršiteljska i građevinska mafija caruju Novim Sadom od kako je za gradonačelnika izabran Miloš Vučević". Vlast je opisivao kao "korumpiranu i pljačkašku". 
 
Još 2012. godine, kada su naprednjaci uspeli da prekomponuju gradsku vlast, Jakšić je poručio da radikali "ni u ludilu" neće sarađivati sa SNS.
 
Vremena se, naravno, menjaju. Tako je pred izbore, kao odgovor na ukrupnjavanje novosadske opozicije, došlo i do saradnje naprednjaka i radikala. Jakšić je bio deseti na listi koja je ponela ime Aleksandra Vučića. Nedugo zatim dobio je i zaposlenje u javnom sektoru. 
 
Jakšić je, inače, prekaljeni političar na novosadskoj i pokrajinskoj sceni. U više saziva je bio novosadski odbornik i pokrajinski poslanik. 
 
Već 20 godina je u Skupštini Novog Sada, a ranije je bio i kandidat radikala za gradonačelnika. 
  • Voja

    02.09.2024 07:51
    Redom
    Prvo kum za kuma, a onda drug za druga...
  • Zlateva

    29.08.2024 14:11
    Neradnici i lezilebovići. Na grbači naroda 30 god. Malo je biti 20 god. Treba 40,50 kao Jakšić, Vučević, Dačić, Vučić,... Mikad ništa radili. Samo palamudili.
  • Gagi

    29.08.2024 13:21
    Djuka ode i ti???E kad budeš morao biti ispod nekog naprednog fabusa,Bk, videćeš...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti