021 otkriva: Ko su kandidati za članove Gradskog veća, biće dosta promena

Skupština grada Novog Sada će sutra imenovati Milana Đurića za gradonačelnika. Portal 021.rs otkriva ko su potencijalni kandidati za članove Gradskog veća.
021 otkriva: Ko su kandidati za članove Gradskog veća, biće dosta promena
Foto: 021.rs
Đurić je na mestu gradonačelnika zamenio Miloša Vučevića u oktobru 2022. godine, nakon što je bivši prvi čovek grada postao ministar odbrane.
 
Samim tim, članovi Gradskog veća su iz Vučevićevog perioda.
Po svemu sudeći, biće dosta promena u Gradskom veću u odnosu na sastav koji je Đurića dočekao kada je preuzeo "gradonačelničku štafetu" od Vučevića.
 
Aktuelna gradska vlast nije izlazila sa imenima kandidata, a 021.rs saznaje da za nove članove "gradske vlade" figurira nekoliko imena.
Dejan Šijak je kandidat za člana Gradskog veća za komunalne poslove, umesto Zdravka Jelušića.
 
Neko vreme nije se mnogo pričalo o bivšem načelniku novosadske inspekcijske uprave, koji je na to mesto bio nezakonito postavljen, da bi potom bio umešan u slučaj nezakonitog premeštanja uzbunjivačice koja je ukazala da se "privilegovanim" građanima opraštaju kazne za nepropisno parkiranje na zelenim površinama. 
 
U međuvremenu, iako sklonjen od očiju novosadske javnosti, Šijak je ostao "u sistemu". Tokom 2023. godine nekoliko meseci je bio izvršni direktor u "Pošti Srbije", a potom je imenovan za v.d. pomoćnika ministra za rad. 
 
Nakon godinu dana u ministarstvu Šijak je postavljen za pomoćnika gradonačelnika Novog Sada u maju ove godine, a za taj posao prima platu od 150.000 dinara. Između ostalog, kao predsednik Nadzornog odbora JKP "Čistoća" Šijak dobija još 25.000 dinara mesečno na svoj račun.
 
Doktorka Aleksandra Ilić pominje se kao buduća članica Gradskog veća zadužena za zdravstvo. Na tom mestu bi trebalo da zameni Dragana Stajića koji će dobiti novu funkciju u zdravstvenom sistemu.
 
Ilić je zaposlena na Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine.
 
Akademsko obrazovanje i karijera su joj vezani za Medicinski fakultet u Novom Sadu, a usavršavala se u Nemačkoj, Engleskoj, Francuskoj i Italiji. 
 
Autorka i koautorka je brojnih naučnih radova, a počasna je članica Evropskog udruženja za srčanu insuficijenciju i Internacionalnog udruženja za hipertenziju u trudnoći "ISSHP". 
 
Dr Aleksandra Ilić do sada nije imala neku političku funkciju.
 
Prema nezvaničnim saznanjima, direktor Istorijskog arhiva Novog Sada Petar Đurđev viđen je za člana Gradskog veća zaduženog za obrazovanje.
 
Međutim, Đurđev je kratko za 021.rs rekao da je on "u Arhivu i da to tako ostaje". 
 
Na mestu člana Gradskog veća za obrazovanje do sada je bila Dina Vučinić, koja je preuzela funkciju predsednice Skupštine Novog Sada.
 
  
 
Đurđev je rođen 1978. godine u Novom Sadu, gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu. 
 
Radio je kao nastavnik istorije, a kao istraživač-istoričar bavio se temama iz lokalne istorije Novog Sada i šajkaškog kraja. 
 
Đurđev je, između ostalog, i član Upravnog odbora Fudbalskog kluba Vojvodina. 
 
Sonja Radaković bi u narednom mandatu trebalo da bude zadužena za socijalnu zaštitu i brigu o porodici i deci. 
 
Ovaj resor u Gradskom veću poslednjih godinu i po dana vodila je Danijela Kostić. 
 
O Sonji Radaković nema mnogo informacija, zna se da je dugogodišnja odbornica Srpske napredne stranke u Skupštini grada. 
 
Rođena je u Doboju, a obrazovala se u Novom Sadu, gde je pohađala Pravni fakultet. Politički je aktivna već od svog punoletstva, te je članica SNS-a od 2008. godine. Osim toga, predsednica je Mesnog odbora SNS Vidovdansko naselje.
 
U intervjuu za Dnevnik iz 2017. godine istakla je da joj je najveći uzor Miloš Vučević "jer ga smatra odgovornim, energičnim i sposobnim čovekom tokom čijeg mandata je naš grad poneo dve prestižne titule - Evropska prestonica kulture 2021 i Omladinska prestonica Evrope 2019".
 
Vanja Petković, predsednica udruženja "Čepom do osmeha", kandidatkinja je za članicu Gradskog veća za imovinu i imovinsko-pravne odnose, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost.
 
Petković bi na ovoj funkciji trebalo da zameni Miru Radenović.
 
Osnivačica poznatog udruženja "Čepom do osmeha" visoko obrazovanje stekla je na Prirodno-matematičkom fakultetu. 
 
"Čepom do osmeha" je organizovao niz akcija koje su za cilj imale prikupljanje čepova od ambalaža, koji se potom recikliraju, nakon čega se pomoć usmeravala za kupovinu pomagala dece sa invaliditetom. 
 
Dejan Mandić će potencijalno zameniti Adrijanu Mesarović na mestu člana Gradskog veća zaduženog za finansije. 
 
Mandić je već bio član Gradskog veća zadužen za finansije u mandatu Miloša Vučevića, ali je sada ovo mesto upražnjeno. Mesarović je postala ministarka privrede nakon što je Vučević izabran za premijera.
 
  
 
Mandić bi na novu funkciju došao sa mesta v.d. načelnika Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije.
 
Tijana Delić će biti članica Gradskog veća zadužena za kulturu.
 
Delić je nestranačka ličnost, bivša direktorka Pozorišta mladih. Bila je i savetnica za kulturu gradonačelnika Miloša Vučevića, a poslednjih 10 godina radi u Gradskoj upravi za kulturu.
 
Delić je diplomirala srpsku književnost i jezik u Novom Sadu, nakon čega je završila specijalističke studije iz multikulturalnosti, kao i iz komparativne književnosti. Laureat je Matice srpske, osvojila je Brankovu nagradu.
 
Master rad je stekla uz pomoć kraljevske stipendije Kraljevine Norveške, iz oblasti studija kulture. Radno iskustvo je počela da stiče od 2003. godine, najpre kroz festival INFANT, a potom u Pozorištu mladih. 
 
Ime Tatjane Medved se pominje kada se govori o novoj članici Gradskog veća za sport i omladinu.
 
Proslavljena rukometašica bi na ovom mestu trebalo da zameni Ognjena Cvjetićanina. 
 
 
 Foto: Screenshot (YouTube/ Spens Novi Sad)
 
Medved je bila kapitenka reprezentacije Jugoslavije, a najveće uspehe sa nacionalnim timom je ostvarila na Svetskom prvenstvu 2001. godine, osvojivši bronzanu medalju.
 
Igrala je na poziciji levog beka, a karijeru je završila 2010. godine.
 
Bila je i poslanica u Skupštini Srbije, u poslaničkoj grupi Srpske napredne stranke. 
 
Predsednica je Gradskog rukometnog saveza Novi Sad.
Iz starog Gradskog veća ostaće, po svemu sudeći, tri imena.
 
Milovan Amidžić će i dalje biti zadužen za upravu i propise. Amidžić se školovao u Novom Sadu, a diplomirao je na Pravnom fakultetu. 
 
Radio je u "Agrokopu", "Fertilu", a od dolaska naprednjaka na vlast u Novom Sadu imao je više funckija. Bio je zamenik načelnika u Gradskoj upravi za opšte i pravne poslove, predsednik Nadzornog odbora u "Zoohigijeni", šef Službe za zajedničke poslove, v.d. direktor "Stana" i direktor JGSP "Novi Sad". 
 
  
 
Aleksandar Bulajić bi trebalo da ostane zadužen za resor saobraćaja.
 
Bulajić se školovao u Vojnoj gimnaziji u Beogradu i na Vojnoj akademiji, nakon čega je upisao postdiplomske studije na Departmanu za saobraćaj Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Na FTN-u je i doktorirao. 
 
Kao oficir Vojske Srbije je 13 godina sticao radno iskustvo na komandnim dužnostima i poslovima logistike i održavanja. Od 2015. radi u Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija u Novom Sadu kao rukovodilac studijskog programa drumski saobraćaj, a 2017. dobija izbor u zvanje profesora. Objavio je više desetina naučnih radova kao autor ili koautor u oblasti bezbednosti saobraćaja. 
 
Milorad Radojević bi trebalo da ostane član Gradskog veća za privredu.
 
Radojević je završio Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, a od 2006. bio je zaposlen u Regionalnoj privrednoj komori Novi Sad, a 2012. je postao direktor. 
 
Član je Gradskog veća za privredu od 2016. godine. 

Komentari 65

  • Brosman

    30.08.2024 13:49
    Peca Đurđev treba da je gradonačelnik. Ljudina i sjajan lik.
  • Trta

    29.08.2024 17:45
    logicno
    Ako su ovi kadrovi za lokal, znaci da su predhodni zglajzali ili u diplomatiji. Silna je to vojska intelektulaca sposobnih za sve.
  • Tuga

    29.08.2024 17:10
    Kandidati za grad. veće.
    Tresla se gora rodio se mis ništa novo samo su izmešali kuglice. A sta je s onim što su danonoćno išli od vrata do vrata i radili za ove foteljaše i ako su možda i školovaniji i zaslužniji . Ali to je ona izreka ruka ruku mije. Nisu samo oni ispali najvni i verovali mladi su nego i ja vec preko 30god. za njih ima vremena .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti