Naprednjaci odbili da se na sednici raspravlja o Komisiji za vodu u Novom Sadu

Odbornici vladajuće koalicije odbili su predlog opozicije da se na današnjoj sednici raspravlja o formiranju komisije u vezi sa utvrđivanjem stanja vode u Novom Sadu.
Novosadska opozicija predložila je da se na današnjoj sednici Skupštine grada raspravlja o formiranju Komisije za utvrđivanje činjeničnog stanja u vezi vodosnabdevanja u Novom Sadu i vanredni nadzor nad mikrobiološkim ispitivanjem vode za piće. 
 
O tome se, međutim, neće uopšte raspravljati na sednici, jer je većina odbornika glasala protiv ovog predloga za dopunu dnevnog reda. 
Protiv predlog je bilo 45 odbornika, odnosno svi odbornici vladajuće koalicije, dok je za ovaj predlog bilo 29 odbornika.
 
Nakon izglasavanja, odnosno odbijanja predloga, čuo se aplauz. 
Opozicija je tražila da se formira Komisija koja će obavljati vanredni nadzor nad postupcima mikrobiološkog ispitivanja vode za piće u Novom Sadu, a u cilju obezbeđenja maksimalne zaštite zdravlja stanovništva i formira se na period od dva meseca. 
 
Komisiju bi činilo 13 članova koji se imenuju iz redova odbornika, stručnjaka iz oblasti mikrobiologije, javnog zdravlja, vodoprivrede i drugih relevantnih oblasti, "pri čemu svaka odbornička grupa može da predloži člana iz reda odbornika, a koji će se utvrditi u narednih tri dana od dana ove odluke po hitnom postupku". 
 
Komisija bi prikupljala i analizirala podatke o trenutnim postupcima ispitivanja mikrobiološke ispravnosti vode za piće, proverala usklađenost sprovođenja mikrobioloških ispitivanja sa važećim propisima, predlagala mere za unapređenje i poboljšanje sistema kontrole kvaliteta vode za piće, sačinjavala izveštaje sa preporukama i predlagala odgovarajuće mere Skupštini grada.
"Novosađani su u velikoj konfuziji, jer pravilnik isključuje mogućnost prisustva neamtoda u vodi, a preduzeće govori da je voda bezbedna za pića. Građani su zbunjeni i rafovi sa vodom su prazni. Važno je da Skupština raspravlja o ovome, jer je to u interesu svih građana Novog Sada", rekao je odbornik Dragan Miličević. 
 
Osim toga, zahtev opozicije za vanrednom sednicom Skupštine grada u vezi sa situacijom sa vodom u Novom Sadu je takođe odbijen.
 
Kako je objasnila predsednica Skupštine Dina Vučinić, zahtev koji je podnela opozicije nije bio pravno ispravan. Ona je objasnila i da se tražila smena gradonačelnika Milana Đurića, iako je on konstitutivne sednice novog saziva Skupštine grada bio u tehničkom mandata, zbog čega to nije bilo izvodljivo. 
  • Klik

    28.08.2024 12:24
    Aplauz sve oprao
    Politicari odlucili da se ne kontrolise ispravnost vode. Sta je sledece. Hoce li politicari odluciti da se ne kontrolise kvalitet hrane ili ce mozda odluciti da nam nije potrebna kanalizacija. Mozda ce politicari odluciti da se prestanu vrsiti hirurske intervencije i tako zapecate sudbinu svima. Sta ce jos politicari odluciti?! Nema institucija, vec samo politicke odluke i diktatura. Za kraj aplauz i to onda znaci da je to bas tako u redu.
  • Сима Симура

    28.08.2024 12:01
    Чим Макрон реши проблем са струјом прелазимо на воду рецимо са Рамом ,и овако је низак водостај Дунава нисмо решили ни проблем рибљег фонда а пецароши плаћају дозволе и лепо ти онда извучеш Ваљкастог Сома као филет из маркета
  • Sremac

    28.08.2024 12:01
    SNS roditelji
    Kako kuci objasnite svojoj deci da im ne zelite ispravnu vodu za pice?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti