Prva operacija na srcu bez otvaranja grudnog koša izvedena u Sremskoj Kamenici

Prva minimalno invazivna bajpas operacija na srcu uspešno je izvedena na Institutu za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici.
Prva operacija na srcu bez otvaranja grudnog koša izvedena u Sremskoj Kamenici
Foto: 021.rs
Pacijentu od 76 godina kardiohirurzi su operisali srce dok je kucalo, bez otvaranja grudnog koša klasičnim rezom, a zahvat je izveden uz podršku kolega Klinike za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije u Beogradu.
 
"Pacijent kojeg smo operisali u petak, juče je napustio bolničko lečenje. Mi očekujemo njegov vrlo brz oporavak i za desetak dana da se vrati svojim svakodnevnim aktivnostima", rekao je za RTS kardiohirurg Klinike za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Danko Grujić.
Hirurzi iz Srbije su prvi takav zahvat izveli 10. juna 2022. godine, a kako je rekao Grujić, nedavno su obučavali hirurge u Bonu za upotrebu želudačne arterije u minimalno invazivnoj bajpas hirurgiji.
Grujić je dodao da ova metoda nije zaživela u punom obimu u svetu, i prema njegovoj oceni, "to je sjajna prilika da se kardiohirurgija u Srbiji izdigne na viši nivo, prepoznatljiv, da se srpska kardiohirurgija vrati na mesto koje joj pripada po tradiciji".
  • Perica

    28.08.2024 12:03
    Svaka čast momci!!!
  • znamo se odavno

    28.08.2024 11:52
    Super, lepo. Ali sta cemo sa rutinskim stvarima, koliko treba cekati na red?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti