Na priključak za struju čeka se oko četiri meseca: Novi Sad među gradovima gde to ide najsporije

Na izdavanje lokacijskih uslova za priključenje na elektro-distributivnu mrežu čeka se u proseku 12 dana, a sami radovi elektrodistribucije i tehnička kontrola u proseku traju 89 dana.
Na priključak za struju čeka se oko četiri meseca: Novi Sad među gradovima gde to ide najsporije
Foto: 021.rs
Nakon toga slede inspekcija unutrašnjih instalacija, potpisivanje ugovora s EPS-om i instalacija brojila za šta je potrebno još 12 dana - tako da je za celokupni posao neophodno u proseku pričekati 125 dana, navodi se u saopštenju NALED-a, a prenosi Nova ekonomija.
 
Na priključenje nove kuće ili zgrade na energetsku mrežu potrebno je proći pet administrativnih koraka, a već na prvom u proseku se čeka 12 dana.
Ipak, to je značajno poboljšanje u odnosu na poslednji "Doing business" izveštaj Svetske banke za 2022. godine, kada je za dobijanje uslova za priključenje bilo neophodno 28 dana.
 
Nova analiza NALED-a, koja je obuhvatila 37 elektrodistribucija u Srbiji (u čijoj nadležnosti je izdavanje lokacijskih uslova za projektovanje i priključenje na elektro distributivnu mrežu), pokazala je da najuspešnije elektrodistribucije zahteve rešavaju za šest do osam dana (Loznica, Sombor i Kruševac), što je brže od zakonskog roka koji rešavanje zahteva ograničava na 15 dana.
S druge strane, na začelju su Kraljevo, Novi Sad i Mladenovac za čije je uslove potrebno sačekati od 24 do 32 dana.
 
"Problem sa obradom zahteva za priključenje nije nov, na njega smo ukazivali godinama. Nepoštovanje rokova i predugo čekanje, potreba da investitori pozovu službenike ponaosob da bi proverili status svog predmeta i nesaglasnost oko iznosa taksi koje je potrebno platiti, najčešći su izazovi. Kompleksan regulatorni okvir i predvidivost visine očekivanih troškova za priključenje uz pribavljanje potrebne dokumentacije gotovo je nemoguća misija za buduće korisnike, što utiče na efikasnost postupka i tu je potrebno napraviti pomake", kaže šefica Jedinice za imovinu i investicije u NALED-u Jasmina Radovanović.
Ona dodaje da su ranija istaživanja pokazala da čak 95 odsto ispitanika smatra da je trošak priključenja na struju nesrazmerno visok u poređenju sa uslugom.
 
U NALED-ovoj Sivoj knjizi 15, čak tri preporuke bave se ovom temom, a jedan od ključnih predloga je da imaoci javnih ovlašćenja (u ovom slučaju elektrodistribucije), ne naplaćuju naknadu za uslove za projektovanje i priključenje, što je nedavno i usvojeno kroz amandman na izmene Zakona o planiranju i izgradnji za objekte A i B kategorije.
 
Dugoročno rešenje bilo bi i uspostavljanje digitalne platforme za izradu planskih dokumenata, kako bi investitori i projektanti na jednom mestu, efikasno i transparentno, mogli sami da saznaju koji su uslovi za priključenje, što bi ubrzalo infrasturkturni razvoj i suzilo prostor za korupciju.
  • monter

    09.09.2024 00:02
    otiso
    bolje radite solare jer uskoro nece imati el.montera u epsu, pa kad neko udari u banderu ili isece dalekovod zajedno sa drvetom ili explodira trafo jer niko ne radi remonte vec 10 godina, cekace se uvoz indijanaca ko u gsb.
  • Bojan

    08.09.2024 17:51
    U prevodu u svakom selu ED radi bolje nego u Novom Sadu.
  • @sale

    08.09.2024 16:23
    Jos jedan strucnjak.
    Besplatan prikljucak ?
    Pa to ne postoji. Ne moze. Cenu prikljucka odredjuje AERS , i ne moze da se ne plati. Buduci potrosac mora da plati prikljucak. Ili prikljucka nema.
    Ti si strucnjak kao i onaj sa regulacionom linijom i covek koji zna coveka u EPS-u .

    Ebergeticar 24 godine

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti