Novac za "Grožđebal": Koliko koštaju nastupi Danice Crnogorčević, Dejana Petrovića i Garavog sokaka

Na ovogodišnjoj manifestaciji "Karlovačka berba grožđa" u Sremskim Karlovcima nastupiće, između ostalog, Danica Crnogorčević, Dejan Petrović i BIG bend i Garavi sokak.
Novac za "Grožđebal": Koliko koštaju nastupi Danice Crnogorčević, Dejana Petrovića i Garavog sokaka
Foto: 021.rs
Za ove izvođače na "Grožđebalu", koji će se održati od petka, 13. septembra do nedelje, 15. septembra, poznato je i koliko je karlovačku opštinu koštalo angažovanje.
 
Transparentnost plaćanja izvođača na karlovačkom "Grožđebalu", inače, skoro je nepostojeća poslednjih godina. Ipak, od ove godine se čini da se promenom uprave na čelu opštine i to menja.
 
Prema podacima sa Portala javnih nabavki koje je objavila Opština Sremski Karlovci, a po pregovaračkom postupku, bez objavljivanja javnog poziva, najviše će biti plaćen Dejan Petrović i BIG bend - nešto više od 1,5 miliona dinara. 
 
Nastup Danice Crnogorčević u petak, 13. septembra, karlovačka opština je platila 830.000 dinara, dok je bend Garavi sokak plaćen 440.000 dinara, a nastupiće dan posle ove izvođačice.
 
Ukupno, nastupi ovih izvođača biće plaćeni 2.830.000 dinara, dok je i dalje nepoznato koliko će biti plaćeni Nikola Rokvić, Legende i domaći bend Hercenšlus. Dodatno, nije poznato ni koliko košta ostatak organizacije, ali se može pretpostaviti da će kao i prošle godine biti oko milion dinara.
 
Kako je 021.rs otkrio putem Zahteva za pristup informacijama od javnog značaja krajem decembra, organizacija prošlogodišnje manifestacije "Karlovačka berba grožđa" koštala je više od osam miliona dinara sa obračunatim porezima.
 
Koliko je koštao prošlogodišnji "Grožđebal"?
 
Prošlogodišnji "Grožđebal" u Sremskim Karlovcima organizovan je u periodu od 22. do 24. septembra, a muzički program uključio je nastupe Ane Bekute, Đorđa Davida i Ivane Peters, dok koncert grupe Van Gog nije održan zbog nevremena. Uz to, bio je organizovan i prateći dnevni program.
 
Iako Opština Sremski Karlovci tradicionalno organizuje ovu manifestaciju već decenijama, od 2020. godine se cena same organizacije nije objavljivala.
 
Iz Opštine Sremski Karlovci su u odgovoru na Zahtev za 021.rs krajem prošle godine rekli da su organizaciju manifestacije sprovodili naspram člana Zakona o javnim nabavkama kojim se izuzima javno nadmetanje jer je vrednost nabavke bila manja od 15 miliona, te "nije bilo zakonskog utemeljenja".
 
I stvarno, opština je tokom pregovaračkog postupka pozvala tri firme da dostave svoje ponude za organizaciju manifestacije, zajedno sa tehničkom specifikacijom koju im je dostavila.
 
Kada se poziva više firmi da dostave svoje ponude, specifikacija onoga što naručilac traži treba da izgleda tako da se nijedna firma ne oseća diskriminisano i, najvažnije, ovaj proces ni u kakvom slučaju ne sme da bude namešten.
 
Ipak, tehnička specifikacija za organizaciju prošlogodišnje manifestacije "Karlovačka berba grožđa" u koju je 021.rs imao uvid ne izgleda baš po pravilima. 
 
Kako piše, muzički izvođači za večernji program tokom tri večeri treba da imaju najmanje po sat i po vremena repertoara. 
 
Prve večeri trebalo je da nastupi "pevač/pevačica, sa više od 35 godina samostalne karijere, s objavljenih najmanje 15 studijskih albuma". 
 
"Dobitnik Estradno-muzičke nagrade Srbije za životno delo Saveza estradno-muzičkih umetnika Srbije (SEMUS), Povelje za izuzetan doprinos razvoju estradno-muzičke delatnosti od strane Samostalnog sindikata estradnih umetnika i izvođača Srbije i SEMUS-a, Povelje Kulturno-prosvetne zajednice Srbije i priznanja Nacionalni estradno-muzički umetnik Srbije na Saboru narodne muzike Srbije", navodi se u tehničkoj specifikaciji za umetnika koji će nastupati prve večeri. 
 
Na manifestaciji je ovog dana nastupala Ana Bekuta.
 
Druge večeri, kako piše, treba da nastupi domaća rok grupa, "s najmanje 35 godina postojanja, koja je snimila više od 10 studijskih albuma i najmanje četiri albuma uživo".
 
"Grupa koja je tokom svoje karijere držala koncerte u Srbiji i inostranstvu, na svim kontinentima. Održala makar jedan samostalni koncert u Beogradskoj areni (zatvoreni prostor s najviše mesta za publiku u Srbiji). Dobitnici najmanje dve MTV nagrade i dva Oskara popularnosti", piše za grupu koja treba da nastupi. 
 
Na "Grožđebalu" je ovog dana trebalo da nastupi grupa Van Gog, ali se to nije desilo zbog nevremena.
Treće i poslednje večeri, kako se navodi, trebalo bi da nastupi ženski i muški vokalni izvođači u pratnji rok sastava.
 
"Pevačica i pevač s više od 25 godina solističke karijere ili karijere kao članovi poznatih autorskih muzičkih grupa, pojedinačno snimili više od pet samostalnih ili grupnih studijskih albuma", piše u tehničkoj specifikaciji. 
 
Ove večeri nastupili su Đorđe David i Ivana Peters.
 
Ostali elementi organizovanja manifestacije, kao što su to fizičko obezbeđenje, posluženje, zakup toaleta i ograde, osvetljenja tezgi i na kraju revizija, organizovani su na sličan način - opština pošalje poziv firmama da dostave ponude, one to urade i bude izabran jedan ponuđač. Sve ovo je ukupno koštalo oko milion dinara.
 
Kako je Opština ranije saopštila, prošlogodišnja manifestacija se održala uz podršku Pokrajinske vlade, Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, kao i uz podršku kompanija Galens i Nexe grupe.
  • riki

    14.09.2024 10:43
    sprdačina
    Hleba, parizera i igara za tupavu bagru...
  • predrag

    13.09.2024 07:56
    Samo manifestacije ..
    Grozdje bal, dani paprikasa ..kao debili.

    Dok drugi Evropljani uce, proizvode ..uredjuju sistem. .
  • Slovenac

    12.09.2024 16:21
    Ovo
    je nekad bila manifestacija. A sad prvosrbovanje ostalo samo?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti