FOTO Vidikovac u Sremskim Karlovcima (delimično) saniran: Radovi koštali više od 7,5 miliona

Duškov vidikovac u Sremskim Karlovcima delimično je saniran za nešto više od sedam i po miliona dinara.
FOTO Vidikovac u Sremskim Karlovcima (delimično) saniran: Radovi koštali više od 7,5 miliona
Foto: 021.rs
Oštećenja na vidikovcu izazvana dejstvom atmosferskih voda u prethodnom periodu i bahatošću neodgovornih pojedinaca sanirana su tokom maja i juna, pisao je ranije Dnevnik.
 
Bivši predsednik opštine Aleksandar Saša Stojkečić rekao je da su tokom ovog perioda majstori intervenisali na gornjem platou gde je bilo dosta oštećenja, čak i ispod podloge.
 
Takođe, kako se uverila reporterka 021.rs, deo gde je nekada bio kafić je sada ograđen, a oštećena vrata na toaletima su zamenjena. Međutim, na platou i zidovima nisu vidljivi značajni radovi. 
S obzirom na to da su ovi radovi izuzeti iz procedure javnih nabavki koje se objavljuju na Portalu javnih nabavki, javnost nije bila upoznata sa kompletnom cenom radova i ko je iste izvodio.
 
Portal 021.rs uputio je Opštini Sremski Karlovci Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja u vezi sa ovim radovima.
 
Prema ovim informacijama, opština je na rekonstrukciju platoa, popravku reflektora i rasvete, saniranje toaleta i zastakljivanje objekta na Vidikovcu, kao i postavljanje video nadzora koštalo je oko 7,6 miliona dinara.
 
Dodatno, opština je sredinom juna ove godine izdala odobrenje za rekonstrukciju i izgradnju dekorativnog osvetljenja na Vidikovcu. Prema predračunu, ovi radovi trebalo bi da koštaju oko 29,7 miliona dinara bez PDV-a. Ipak, tendera za ovakve radove još uvek nije bilo.
Dugoočekivani radovi
 
Duškov vidikovac u Sremskim Karlovcima otvoren je 2012, a već godinama je u lošem stanju. Ovi radovi prvi su u poslednjih nekoliko godina.
 
Kako je 021.rs pisao još u novembru 2022. godine, konstrukcija građevine je na brojnim mestima popucala, popločana površina je promenila boju, a ograda je zarđala i oštećena.
 
Vidno su bili uništeni i svi dodatni elementi poput vrata, prozora, kao i delovi starog kafića koji je nekoliko godina radio na ovom mestu. 
 
Isto stanje je i narednih godina ostalo, pa čak se i pogoršalo, sve dok opštinska vlast sredinom aprila nije odlučila da pokrene radove. 
 
Sve nabavke rađene su putem postupaka na koje se ne primenjuje Zakon o javnim nabavkama, te je 021.rs do dokumentacije došao putem Zahteva za pristup informacijama od javnog značaja.
 
  
 
Prvo što su opštinske vlasti odlučile da rade jeste zastakljivanje izgrađenog objekta na Vidikovcu, koje je koštalo oko 3,2 miliona sa obračunatim porezima.
 
Firma koju su izabrali za ove radove je "NS Plast", uz rok do kraja maja za završetak radova. Oni su ugrađivali vrata, prozore i PVC portale. 
 
Krajem maja usledile su nove pojedinačne nabavke za rekonstrukciju platoa sa postavljanjem rešetke za atmosferske vode, osposobljavanje rasvete na Vidikovcu, saniranje toaleta, kao postavljanje video nadzora.
 
Rekonstrukciju platoa radila je firma "Bexaton Plus" iz Loznice, za cenu nešto manju od dva miliona dinara. Oni su imali zadatak da ugrade kanalne rešetke za odvod atmosferskih voda, rekonstrukciju i fugovanje granitnih ploča, kao i ugradnju novih. 
 
"Napravljen je novi sistem odvoda atmosferskih voda kako se one ne bi zadržavale na njemu što je do sada izazivalo probleme", rekao je ranije bivši predsednik opštine Stojkečić za Dnevnik.
Firma "Elins Plus" iz Novog Sada je za oko 770.000 dinara sa PDV-om radila na osposobljavanju reflektora i stubova rasvete na objektu, platou i stepeništu Vidikovca.
 
Sanaciju devastiranih toaleta radila je "Mais Term" iz Temerina, a usluga je koštala 520.000 dinara bez PDV.
 
Opština je u istom periodu preko firme "Alarm Systems" iz Subotice nabavila i kamere za video nadzor za tri lokacije u Sremskim Karlovcima.
 
Tri kamere postavljene su na Vidikovcu, dok su po tri takođe stavljene u Dvorsku baštu i u zgradu Magistrata, u kojoj se nalaze opštinske kancelarije.
 
"Da bi se sprečili dalji vandalski nasrtaji postavljen je video-nadzor, koji je direktno povezan sa Policijskom stanicom. Popravljeni su i reflektori i sada je vidikovac ponovo noću osvetljen", zaključio je ranije Stojkečić. 
  • @petroljub

    23.07.2024 14:51
    E sad će on da radi samo komunalne stvari…teško karlobcanima. Ono malo puta radili su pola godine fuserski. Sad kad nije precednik opstine da li će vratiti kola firmi ili će i dalje Novosadjani plaćati njegovo vozikanje službenom skodicom
  • /

    23.07.2024 13:29
    /
    ko god se tamo popeo mogao se uveriti da su radovi bili fuserski i bez zastite od tih 'atmosferskih voda' koje su ga ostetile
  • Petroljub

    23.07.2024 12:58
    Sramota, Karlovci su uništeni ! O liku koji je bio "predsednik opštine" ne bih trošio reči, katastrofa! Plato treba da se uredi,samo to ! Jednostavno je bagro radikalska!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".