Polen maltretira Novosađane: Vlasnici parcela moraju da uklone ambroziju

Koncentracije polena u Novom Sadu prethodnih dana konstantno su bile visoke. Alergičnima će prijati i kiša koja je pala u ponedeljak i utorak.
Polen maltretira Novosađane: Vlasnici parcela moraju da uklone ambroziju
Foto: Pixabay (ilustracija)
Veliki problem pravi ambrozija, pogotovo ona koja raste na zapuštenim privatnim parcelama.
 
Iz JKP "Gradsko zelenilo" kažu da se ambrozija i druge alergene biljke sistematski suzbijaju u periodu od maja do novembra, u zavisnosti od vremenskih prilika i stanja na terenu. 
Preporuke i monitoring za uklanjanje ovih biljaka dolazi od Prirodno-matematičkog fakulteta i Poljoprivrednog fakulteta.
 
Suzbijanje ambrozije sa privatnih parcela je na vlasniku i korisniku.
"Pošto nema zakonski osnov da uklanja ambroziju sa privatnih parcela, JKP 'Gradsko zelenilo' Novi Sad tokom celog leta apeluje na vlasnike privatnih parcela, građevinskog zemljišta i poljoprivrednike da uklone ambroziju sa svojih parcela kako se ova alergena biljka ne bi širila", navode iz "Zelenila".
 
Dodaju da na osnovu Uredbe o merama za suzbijanje i uništavanje korovske biljke ambrozija koja je propisana skladu sa Zakonom o zaštiti bilja, svaki vlasnik ili korisnik poljoprivrednog ili građevinskog zemljišta dužan je da ukloni ambroziju sa svoje parcele pod pretnjom novčane kazne.
 
"Zelenilo" uklanja ambroziju na dva načina. 
Mehaničko uklanjanje koje se obavlja na 8,8 miliona kvadratnih metara, što podrazumeva košenje i sakupljanje, a hemijskim merama se suzbija ambrozija na površini od 658.000 kvadrata.
 
Među alergene biljke, koje se uklanjaju, ubrajaju se samo korovske jednogodišnje biljke.
  • Nwankwo Kanu

    11.09.2024 13:03
    @nadrilekar
    Tako je care, sve kako su nam preci radili, da nam pola rodjene dece pomre do 5. godine i da nam ocekivani zivotni vek bude 50 godina.
  • Željko

    11.09.2024 08:33
    ČIJA JE PRUGA?
    Dali je i bivša pruga Beočin-Petrovaradin uprivatnom vlasništu?
    JKP Zelenilo nije ni jednom ni prišlo a kamoli kosilo
  • nadrilekar

    11.09.2024 06:58
    alergija???
    Nije problem u biljci, imao sam alergiju na ambroziju i rešio je se, problem je u ljudima koji jedu obradjenu hranu i u nose toksine, ambrozija je u indiji poljoprivredna kultura i koristi se za ishranu kako ljudi tako i životinja. Očistite organizam iznutra kao što se spolja tuširate mackate i prskate koje čime što miriše i suzbija smrad iznutra pa ne znate u kakvom ste stanju vratite se hrani kakvu su vam jeli preci a ne brzo sranje mek pice i ostalo, skuvajte nešto sebi i deci ne budite lenji ostavite telefon...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti