Novosadska opozicija podnela krivičnu prijavu protiv direktorke Higijenskog Milene Tabaković

Novosadska opozicija je predala krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu protiv direktorke Instituta za javno zdravlje Vojvodine Milene Tabaković zbog nedobijanja informacija o analizi vode.
Novosadska opozicija podnela krivičnu prijavu protiv direktorke Higijenskog Milene Tabaković
Foto: 021.rs
Iz opozicije kažu da je direktorka brzo po dolasku na čelo Instituta počinila krivično delo, jer je uskratila informacije koje se tiču javnog zdravlja i životne sredine. 
 
Stevan Babić iz pokreta "Kreni-promeni" kaže da novoizabrana direktorka Instituta na način na koji je izabrana planira i da upravlja Institutom, a to je u tajnosti i netransparentno i štiteći političke interese.
"Direktorka je gotovo u svom prvom radnom danu donela rešenje kojim je počinila krivično delo za koje je predviđena kazna zatvora za onog ko uskrati informacije koje se tiču javnog zdravlja i životne sredine", tvrdi Babić.
 
Dodaje da je direktorka povredila i Ustav Srbije, u kom se predviđa posebna obaveza za javne organe da pružaju potpune, istinite i pravovremene informacije koje se tiču javnog zdravlja i životne sredine.
"Direktorka je povredila i zdrav razum u delu gde ona proglašava analize vode tajnim kako ne bi povredila privatnost ili poslovnu tajnu Gradske uprave za komunalne poslove kao naručioca analize", kaže Babić.
 
Babić ističe da Gradska uprava nije privatna firma ili pojedinac koji je uzorkovao vodu.
 
"U pitanju je javna ustanova koja je uzorkovala vodu koju pijemo mi svi građani. Tu ne sme da postoji bilo kakva tajna ili sakrivanje od građana", napominje predsednik odborničke grupe "Kreni-promeni" Stevan Babić. 
 
Dejan Kulja iz stranke Srbija centar kaže da rezultate analize vode u Novom Sadu još nisu dobili i dodaje da ako Institut tvrdi da je voda ispravna, zašto ne pošalju te analize.
 
Stevan Babić ističe da se ne sme preći preko netransparentnosti, naročito oko osnovnih stvari kao što je pitanje vode.
 
"U tom smislu smo mi ovde danas kao celokupna opozicija Novog Sada predali krivičnu prijavu ne samo da bismo kritikovali rad ili nerad institucija, već zaista da se reši ovaj izuzetno važan problem u Novom Sadu", kaže Babić.
Portparol Pokreta obnove Kraljevine Srbije Dragan Milićević kaže da građani samostalno ispituju vodu, privatno nose nalaze u Institut za javno zdravlje Vojvodine i da se u jednom primeru u Sremskoj Kamenici utvrdilo postojanje bakterija u vodi. 
 
Novosadska opozicija kaže da planira da se žali i povereniku zbog nedobijanja informacija o analizi vode.
  • Zbunjen

    14.09.2024 12:48
    Dobro, ima li neko da kaže koliko je bolesnih od tog trovanja po bolnicama? Ili je sve ovo samo frka zbog te nove direktorke?
    Onomad beše frka oko direktorke iz DS koja je neke silne pare dala samoj sebi. Onda nije bilo aktivista, nije bilo mreža.
    Sada će me ovi NovaS jurišnici proglasiti botom
  • Pera

    14.09.2024 12:37
    Srbija samo liči na državu
    Uzalud... Srbija nije pravna država. Tužilaštva, i sudovi su temelji bezvlašća, korupcije, organizovanog državnog kriminala, nepoštovanja, i nesprovođenja Ustava, i zakona. Državna mafija!
  • iguman

    14.09.2024 08:37
    Dok je liga sa Cankom vodila vodovod, toga nije bilo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti