Novosadska aktivistkinja osuđena zbog dešavanja na Šodrošu, nije bilo saslušanja svedoka

Novosadska aktivistkinja Isidora Čeleketić osuđena je zbog navodnog vređanja službenog lica tokom protesta na Šodrošu, saopštio je Pravni tim Pokreta slobodnih građana.
Novosadska aktivistkinja osuđena zbog dešavanja na Šodrošu, nije bilo saslušanja svedoka
Foto: 021.rs
Presudu je doneo Prekršajni sud u Novom Sadu, a u pravnom timu PSG-a kažu da je Čeleketić osuđena zbog vređanja službenog lica u obavljanju službene dužnosti.
 
"S obzirom na način vođenja prekršajnog postupka, aktivistkinji je povređeno pravo na odbranu, što je samo još jedan od dokaza da je reč o protivpravnom postupanju takozvanih institucija protiv aktivista za zaštitu prirode i životne sredine", stoji u saopštenju PSG-a.
Dodaju i da javnost mora najoštrije da osudi novu sudsku odluku. Ističu i da u postupku nisu uvažene sve činjenice i okolnosti.
 
"Postupajući, prekršajni sud je u okviru ovog postupka presudu (koja uključuje novčanu kaznu) doneo bez uvažavanja svih relevantnih činjenica i okolnosti. Presuda se zasniva isključivo na navodima policijskih službenika, bez uvažavanja zahteva optužene Čeleketić da u svojstvu svedoka bude saslušano više lica, što je za posledicu imalo nemogućnost korišćenja procesnog pravila o suočenju lica čiji su iskazi u suprotnosti", navode iz Pokreta slobodnih građana.
Takođe, oni tvrde da je teret dokazivanja u ovom slučaju bio na policijskim službenicima, a da je aktivistkinji bila uskraćena mogućnost da koristi sva procesna prava koje joj propisi omogućavaju.
 
Dodaju da je Isidori Čeleketić službenica policije nanela lakše telesne povrede.
 
"Ono što ovom slučaju daje posebnu težinu, svakako je i činjenica da je postupajuća službenica policije (koja tereti aktivistkinju za delo vređanja službenog lica), prilikom pretresanja nepotrebno i sa očiglednom namerom optuženoj Isidori Čeleketić nanela lakše telesne povrede, što je konstatovano u okviru lekarske dokumentacije i uključeno u spise ovog predmeta", ističu iz Pokreta. 
 
Napominju i to da se pomenuta policijska službenica nijednom nije pojavila na saslušanju, iako je u više navrata bila pozivana i premda je njen iskaz temelj optužnice. 
 
Iz PSG-a kažu da se radi o slučaju pritisaka na aktiviste.
"Aktivisti imaju pravo na iskazivanje sopstvenog stava i neslaganja sa koruptivno motivisanim odlukama vlasti, i to ne samo u Novom Sadu, već i u celoj državi. Na ovaj način dolazi i do povrede principa podele vlasti, jer je više nego očigledno da se radi o uticaju izvršne vlasti na sudsku", napominju u saopštenju.
 
Oni apeluju na javnost da se pridruži osudi ovakvih i sličnih odluka i ističu da je to način na koji se može delovati na buduće slične akte državnih institucija i kako kažu, sprečiti ih u daljem pravnom nasilju.
  • Makarije

    16.09.2024 08:35
    Meni ovde nista nije jasno
    Pa valjda je logično da postoji zakon po kojem odgovaraju svi pa i " EKOLOZI " i kada odgovaraju pp istom kriva im država, vlast sud , milicija pa i svi drugi koji se ne slažu sa njima. Pravljenjem mučenici od nje samo izazivati revolt građana koji poštuju zakon
  • SRPKINJA

    14.09.2024 22:58
    Kvazi
    Svi hoćemo,da prosvetari imaju status službenog lica.Slažem se,ali onda ne smeš dotična da vređaš policiju.Opozicija,nikada neće naučiti prave vrednosti,zato su tu gde jesu.
  • Koja

    14.09.2024 11:14
    Mora se
    Odgovorno i zakonski tretirati nasilje , bagru hapsiti...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti