Vanredna konferencija zbog navoda o vodi: Novosađani kontinuirano piju dobru vodu

Novosađani kontinuirano piju dobru vodu koja nije štetna po zdravlje ljudi, poručuje gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić.
Vanredna konferencija zbog navoda o vodi: Novosađani kontinuirano piju dobru vodu
Foto: 021.rs

U Gradskoj kući organizovana je konferencija za medije na kojoj su govorili gradonačelnik Đurić, v. d. direktorke Instituta za javno zdravlje Vojvodine dr Milene Tabaković, te načelnika Centra za higijenu i humanu ekonologiju Instituta prof. dr Sanja Bijelović.

Konferencija je zakazana nakon što se društvenim mrežama u sredu i četvrtak proširila fotografija nalaza kojim se zaključuje da gradska voda nije za piće. Ovo su prethodno demantovali i Institut za javno zdravlje Vojvodine i JKP "Vodovod i kanalizacija".
 
"Mišljenje na osnovu utvrđenih nalaza vode za piće je da je ona zdravstveno ispravna. Novosađani kontinuirano piju dobru vodu koja nije štetna po zdravlje ljudi. Ne želimo da neko uvodi paniku, stvara nemir i konfuziju među ljudima. To nije u redu i razumem da je prešlo na politički teren, ali to nije u redu", poručuje Đurić.
Novosadska opozicija podnela je krivičnu prijavu protiv dr Milene Tabaković zbog nedobijanja informacija o analizi vode. Međutim, ona tvrdi da je rad Instituta za javno zdravlje Vojvodine "potpuno javan i transparentan", te da se javnost redovno obaveštava o situaciji sa vodom.
 
"Institut je odgovorna institucija, koja posluje u skladu sa zakonom, u interesu građana Novog Sada i Vojvodine. Odgovor Instituta koji je toliko pominjan u medijima i označen kao 'tajna' nije protumačen na adekvatan niti korektan način. Institut je tada precizirao da je korisnik ispitivanja jedini vlasnik podataka, i u tom smislu smo tražioca informacije uputili na Gradsku upravu za komunalne poslove. Tvrđenja da smo želeli nešto da sakrijemo predstavljaju čistu politizaciju i zamenu teza", poručuje Tabaković.
Doktorka Bijelović ističe da u vodi nema patogenih mikroorganizama, što je, kako kaže, najbitnije. Dodaje i da je prisustvo nematoda negativno.
 
Ona ukazuje na to da je uzorci koje građani sami donesu u Institut, bez stručnog uzorkovanja, nisu relevantni, odnosno ne priznaju se kao validan dokument. 
 
"U oba izveštaja koji su rađeni prema zakonskoj regulativi i po međunarodno priznatoj metodologiji, kako za avgust, tako i za septembar, dokazano je da je voda zdravstveno ispravna i to analizom više od 50 mikrobioloških, fizičkih i hemijskih parametara", dodaje ona.
  • Dusan

    16.09.2024 12:20
    Dobra voda
    Da li je "Dobra voda" bakteriočoški i hemijski ispravna? Novosadjani već godinama piju vodu sumnjivog kvaliteta Ali ako kaže dr.Zlatibor čiji nadimak sve govori , ko će da poveruje.
    Sada smo dobili i Milenu Tabaković ,pa blago nama. Samo, narod opet ćuti. to me više brine nego Milena. Jako me interesuje koliko je MIlena zuba izvadila i kakce veze imaju zubi i Opšte zdravstveno stanje populacije a postoji fakultet koji ljudi studiraju baš za tako nešto.
    I interesuje me koju vodu pije gradonačelnik kod kuće i da li ima ugradjene jake filtere?
  • Marko

    16.09.2024 11:13
    sramota
    Da li je ona to rekla - Čak i da smo hteli?
  • NS

    16.09.2024 09:26
    "Dobra voda" nije ni naučni ni pravni izraz i stoga ne znači ništa osim glupim ljudima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti