Novosađanin prošlog meseca reciklirao skoro 3.000 ambalaža: Kakvu nagradu je dobio?

Gradska uprava za zaštitu životne sredine objavila je ovomesečne dobitnike nagrada za recikliranje na reciklomatima u Novom Sadu.
Novosađanin prošlog meseca reciklirao skoro 3.000 ambalaža: Kakvu nagradu je dobio?
Foto: Pixabay
Reciklomati se nalaze na više lokacija u gradu - na Beogradskom keju, Trgu slobode kod Apolo centra, ispred Skupštine Novog Sada, u Kineskoj četvrti kod Fabrike i kod glavnog ulaza Štranda.
 
Nagrade je dobilo 20 Novosađana, a onaj koji je najviše reciklirao u prethodnom mesecu osvojio je bicikl koji je donirala firma Coca-Cola.
Ova firma donirala je poklone i za naredna četiri dobitnika, koji su dobili po dva Bluetooth zvučnika i slušalice.
 
Ostali pokloni uključuju tri puta po dve karte za bazen na Spensu, karte za neki kulturni događaj u gradu, poklon paketi koje obezbeđuju kompanija "Sekopak" i Gradska uprava za zaštitu životne sredine.
Iz gradske uprave istakli su da je tokom pet meseci rada aplikacije Reciklomat sakupljano oko 122.000 bodova, tj. PET ambalaže i aluminijumske konzerve.
 
"Ono što ovaj mehanizam razlikuje od klasičnog vida primarne selekcije gde građani ambalažni otpad odlažu u namenske kontejnere je čistoća prikupljenog materijala jer Reciklomat neće prihvatiti materijal koji nije odgovarajući", navode u upravi.
 
Ideja ovog projekta, dodaju, bila je da privuku mlađe generacije i motivišu ih da steknu ekološke navike i učestvuju u primarnoj selekciji.
 
"Kako bi dodatno motivisali građane da odlažu otpad napravljena je i aplikacija Reciklomat, na kojoj se nakon registracije sakupljaju bodovi za svaku ubačenu ambalažu, a na svakih mesec dana se pravi presek i nagrađuju se ni sa najvećim brojem bodova", ističu u ovoj upravi.
Ovomesečni dobitnik je tokom prethodnog meseca reciklirao ukupno 2.862 ambalaže. 
 
Ko su sve dobitnici pogledajte na OVOM LINKU.
 
Reciklomati su u rad pušteni početkom novembra ove godine, a projekat "Novi Sad pametno reciklira" je nastao u cilju selekcije ambalažnog otpada na kojima rade gradska uprava, u saradanji sa kompanijom "Sekopak" iz Beograda koja je donirala uređaje i JKP "Čistoća".
  • StevaDžo

    19.09.2024 12:11
    Reciklaža
    Aldi DE prošle godine reciklirao 75.000 tona....koliko su reciklirali "velikani" u Srb zna li se?
    Poz. iz Bayern
  • Ana

    19.09.2024 11:54
    Mi u Beogradu, u naselju Rušanj nismo bili srećni da imamo obične kontejnere a zamislite tek neki reciklomat ili kavez za sortiranje smeća.
  • Ivana

    19.09.2024 07:23
    Futog na kraju sveta
    Mi u Futogu bi bili srecni i sa nekoliko onih kaveza za PET posto nemamo ni to.. A kontejneri za staklo puni ili ruinirani..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti