Novosađanka protiv Betanije: Pokrenut unutrašnji nadzor nakon pisanja 021.rs

Nakon pisanja 021.rs o porodilji koja je u Betaniji preživela rupturu materice, a čija beba je na svet došla sa brojnim dijagnozama, u ovoj klinici je pokrenut untrašnji nadzor.
Novosađanka protiv Betanije: Pokrenut unutrašnji nadzor nakon pisanja 021.rs
Foto: 021.rs
"Nakon prijema vašeg zahteva i saznanja da će protiv Klinike za ginekologiju i akušerstvo, odnosno protiv doktorke te klinike, biti podneta krivična prijava zbog nesavesne radnje lekara, menadžment Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine i Klinike za ginekologiju i akušerstvo je odmah pokrenuo unutrašnji nadzor na klinici povodom navedenog slučaja", navodi se u pisanom odgovoru na pitanja 021.rs iz Kliničkog centra.
Kako se dodaje, nakon sprovedenog unutrašnjeg nadzora i sagledavanja svih činjenica, javnost će biti obaveštena.
 
Na pitanje da li je u poslednjih godinu dana na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine bilo prijava akušerskog nasilja i krivičnih prijava zbog nesavesnog lečenja, iz KCV odgovaraju odrično. 
Podsetimo, kako je 021.rs pisao, Novosađanka Aleksandra Vudrag, podnela je krivičnu prijavu protiv doktorke u Betaniji, a nadzor nad nadležnim institucijama zbog ovog slučaja pokrenuo je i Zaštitnik građana.
 
Kako je Vudrag ispričala za 021.rs, uprkos bolovima i zakazanom carskom rezu koji je u njenom slučaju bio obavezan, dežurna doktorka je odlučila da ne uradi carski rez na vreme i da to "ostavi za jutro".
 
Sagovornica 021.rs je navela da je to najverovatnije dovelo do pucanja materice. Zbog toga je urađen hitan carski rez, a novorođenče je dete rođeno bez srčane akcije i da je rađena kardiopulmonalna reanimacija. Bilo je na intenzivnoj nezi i u Dečijoj bolnici 10 dana. Otpušteno je sa više dijagnoza.
Prijavite akušersko nasilje
 
Svaka žena ima pravo da dobije odgovarajuću negu tokom porođaja i da bude tretirana sa poštovanjem u okruženju koje poštuje pravo na privatnost. Pacijentkinje imaju pravo da donose odluke o svom telu i da budu informisane o procedurama.
 
Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, akušersko nasilje uključuje bilo koju vrstu fizičkog i verbalnog zlostavljanja, ponižavanja, prinudnog načina sprovođenja medicinskih procedura, što žene stavlja u poziciju ranjivosti. 
 
Ukoliko smatrate da ste bili žrtva akušerskog nasilja, postoje institucije i timovi kojima možete da se obratite:
 
- Zaštitnik prava pacijenata na teritoriji bolnice u kojoj ste bili izloženi nasilju (Novi Sad: 021/420-066, lokal 130; mihajlo.knezi@novisad.rs i sandra.gavric@novisad.rs)
 
- Zdravstvena inspekcija: zdravstvena.inspekcija@zdravlje.gov.rs, zdravstvena.novisad@zdravlje.gov.rs
 
- Zaštitnik građana: 011 2068-100, 064 876 8505, zastitnik@ombudsman.rs, kabinet@ombudsman.rs
 
- Pravni tim za pomoć žrtvama ginekološko-akušerskog nasilja: koracizena@gmail.com
  • Voja

    18.09.2024 18:37
    Jednom kada se povede ozbiljna istraga o ponašanju osoblja pa onda i o kradji beba znaćemo da postajemo prava država! Pa sad su i centri za socijalni rad počeli da trguju decom oduzetom od roditelja! Svi iz struke to znaju ali velika je lova u igri!
  • Marko

    18.09.2024 17:43
    Najbolji komentar koji je na google-u ostavila pacijentkinja za Betaniju, je ruskinja koja je napisala da je sve bolje od porodilista u Voronjezu 90, da je Betanija bolnica za sirotinju i da nikome ne traba porodiliste po principu serijske trake u 21. veku. Neka nasi posete bilo koje porodiliste u Slovačkoj i primene 50% viđenog, pacijentkinje će biti mnogo zadovoljnije a verujem da će se i lekari i sestre bolje osećati. Naravno eliminisati nesposobnu lekarsku decu, neradnike i nestručne i svima će biti bolje. Toliko se sve iskvarilo, sada više nije problem novac i uslovi rada, sada je sve do ljudi.
  • Doca

    18.09.2024 17:27
    Sve ih snimati
    Treba sve da se snima, sve sta pricaju sestre i doktori/ke, konstantan nadzor, snimanje i prisustvo partnera tokom trudnoce i drakonske zatvorske kazne!!!

    Oni jedne druge pokrivaju i lazu, sto bi se reklo sns moralne vrednosti, a i strucnost i inteligencija

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti