Postupak protiv doktorke u Domu zdravlja: Novosađanka šokirana posle ginekološkog pregleda

Sud časti Regionalne lekarske komore Vojvodine pokreće postupak protiv ginekološkinje iz Doma zdravlja u Novom Sadu.
Postupak protiv doktorke u Domu zdravlja: Novosađanka šokirana posle ginekološkog pregleda
Foto: 021.rs
Postupak je pokrenut na predlog Novosađanke Gorice Nikolin, bivše novinarke 021.rs, koja je prigovor uputila Komori i Savetniku za prava pacijenata, kao i Domu zdravlja, nakon "nepodnošljivog" pregleda koji je kod doktorke imala u avgustu ove godine.
 
Prema svedočenju Nikolin, kod doktorke R. J. je tog dana bila prvi put, a kod nje je zakazala pregled jer je bilo slobodnih termina. Njena namera je bila samo da proveri svoje zdravlje, a dobila je tretman koji nije očekivala.
 
Doktorka je, kako kaže Nikolin, tokom celog pregleda nastupala prema njoj "sa izuzetnom grubošću i neljubaznošću". Neke od prvih reči koje je doktorka uputila pacijentkinji su da "ne leči bolesti" uzrokovane seksualnim putem, već samo priprema "žene za trudnoću".
 
"Ako hoćeš da se pripremiš za trudnoću i rodiš, možemo da nastavimo. Na konstataciju da imam 32 godine, pitala me je vrlo grubim tonom šta čekam da rodim", navodi Nikolin.
Pregled je, kako dodaje ona, nastavljen u istom nepodnošljivom tonu - od neumesnih komentara koji zalaze u intimu do "neverovatnih i nenaučnih zaključaka".
 
"Doktorka je iznela zaključke da u ginekologiji ima mnogo 'zavera Zapada', te da je postupak vantelesne oplodnje jedna od zabluda, čime je izrazila direktno protivljenje zasnovanoj i prisutnoj metodi koja se primenjuje s velikim uspehom... Izuzetno me je pogodila njena tvrdnja o štetnosti mamografije, te je doktorka kritikovala nadležne pokrajinske organe koji 'vucaraju mamografe po selima i tamo izlažu žene zračenju", ističe Nikolin.
 
Jedan od neverovatnijih zaključaka koje je doktorka, prema sadržaju prigovora, navela je da "brijanje može da dovede do raka".
 
Doktorka je pacijentkinju vređala i na ličnom nivou, obraćala joj se grubim tonom tokom pregleda, a konstatovala je i da protiv nje ima mnogo uloženih prigovora pacijenata i kolega, što znači da je "svesna da su pacijentkinje nezadovoljne".
 
Nikolin navodi da je doktorka pregled zavela kao "unapređenje reprodukcije" i insistirala da se "odlučim za put o kom sa svojim partnerom u ovom trenutku ne razmišljam".
"Ističem da me je za decu i reprodukciju pitala pre nego što je pogledala moj zdravstveni karton. Moje mišljenje je da je ovo izuzetno opasna praksa zbog nepoštovanja slobodne volje pacijenata, garantovane zakonom, ali i zbog mogućnosti da doktorka ne zna da ja, u potencijalnom slučaju, ne mogu da imam decu", objašnjava Nikolin u prigovoru upućenom nadležnim organima. 
 
Nikolin: Medijacija doktorku ne dotiče, pitanje je da li se potresa zbog štete koju je nanela
 
Nikolin za 021.rs kaže da kod dotične doktorke nikad više neće ići na pregled, te da je posle ovog iskustva prigovore podnela svim nadležnim institucijama "nakon što se oporavila od inicijalnog šoka".
 
"Iskreno, ostavi vas takvo iskustvo u šoku. Koliko god mi svi želeli da verujemo da smo brzi na jeziku i na delu, verujte da nećete biti toliko sigurni u sebe kad ste u situaciji da iznad vas polugolih stoji neko i govori zabrinjavajuće stvari. Vrlo često se dešava da ozbiljnost svoje situacije shvatite kad se sve slegne, kad strah nestane i postanete vrlo besni zbog onoga što ste morali da preživite. Jedini način da se stvari u našoj kulturi odnosa prema pacijentima, a naročito prema ženama u ambulantama, promene je da koristimo sve dostupne mehanizme i prijavljujemo odgovorne", objašnjava sagovornica 021.rs.
 
Komentarišući reakciju institucija na njene žalbe, Nikolin napominje da je čak i pre obraćanja nadležnima saznala da se za ponašanje doktorke u Domu zdravlja, a i u Sudu časti Lekarske komore zna odavno. Ističe da je od svih institucija odmah dobila odgovor da se pokreću istrage.
 
"Delom mi je lakše jer sam dobila neku vrstu povratne informacije, ali mi nije lako kad znam da su i ranije vodili postupke i da, kakvi god da su zaključci bili, dotična i dalje radi gde radi", kaže Nikolin. 
 
Foto: Pixabay
 
Ipak, ne kaje se što je prijave podnela. Proces je, kako kaže Nikolin, iscrpljujuć, ali najvažnije je da postoji pisani trag da ste nešto prijavili. 
 
"Svaka lokalna samouprava ima svoje savetnike za zaštitu prava pacijenata i u svom gradu je bitno da pronađete adrese i na njih se obratite mejlom, poštom ili lično. Uvek vredi obratiti se i ustanovi u kojoj se incident dogodio, mejlom ili poštom. Lekarskim komorama treba pisati poštom ili, ukoliko imate elektronski potpis, mejlom. Mislim da je jako bitno da budemo informisani o načinima prijave ovakvih slučajeva i da koristimo sve mehanizme, koji ponekad nisu baš najjednostavniji za razumeti i zahtevaju da uložite dosta vremena, možda da pročitate zakon", objašnjava Nikolin.
 
Razume, naglašava, da mnoge obeshrabri da prolaze kroz sve to i da zbog toga slučajevi ostaju neprijavljeni, a počinioci na svojim radnim mestima.
 
"Ukoliko pomislite da ne možete kroz ovo sami, verujte da bi vas vaši bližnji podržali i pomogli vam da se izborite za sebe", dodaje ona.
 
Jedan od rezultata njenih prijava je i odgovor Lekarske komore i pokretanje postupka protiv ginekološkinje. Osim obaveštenja o ispunjavanju formalnih uslova za vođenje postupka pred Sudom časti Lekarske komore, Nikolin je obaveštena i o mogućnosti da spor reši mirnim putem pred Komisijom za posredovanje.
 
Neprihvatanje predloga za mirno rešavanje spornog odnosa podrazumeva određivanje istražnog sudije i sprovođenje istražnog postupka u slučaju doktorke i njenog postupanja.
 
Ovo će se i desiti, jer Nikolin nije odabrala medijaciju koja, po njoj, "suštinski ništa ne rešava".
 
"Niti medijacija može meni da ponudi nešto što anulira posledice ovakvog odnosa lekara prema pacijentu, niti verujem će takve posledice dotaći doktorku o kojoj, u ovom slučaju, govorimo. Pitanje je da li se uopšte potresa zbog štete koju je nanela meni, a verujem i drugim pacijentkinjama koje su s njom imale neprijatna iskustva", zaključuje naša sagovornica. 
 
Dom zdravlja "odgovorio" na pitanja
 
U vezi sa prigovorom na stručni rad doktorke, portal 021.rs uputio je više pitanja Domu zdravlja Novi Sad.
 
Nadležne smo pitali o broju formalnih žalbi na rad doktorke u pitanju i eventualnom sprovođenju provere kvaliteta njenog stručnog rada. Upitani su i za to kako izgleda procedura kada se pacijentkinje požale na tretman od strane ginekologa i frekvenciju ovakvih žalbi u Domu zdravlja.
 
Pitali smo ih i koji je ustanovljen način za postupanje Doma zdravlja na osnovu sličnih žalbi.
 
Odgovor koji je iz Doma zdravlja stigao nije razjasnio ova pitanja.
 
"Na osnovu prijava koje smo imali od strane pacijenata, sprovodili smo pravne procedure i u skladu sa zakonskim mogućnostima, sankcionisali iste", piše u odgovoru DZ. 
 
Na molbu da ponovo razmotre dobijena pitanja i pošalju odgovore, nisu reagovali.
 
 
Poverenica: Važno je da ne ćutimo i da tražimo zaštitu sistema
 
Komentarišući ovaj slučaj za 021.rs, Poverenica za ravnopravnost Brankica Janković kaže da, ukoliko je to zaista izrečeno, "zabrinjava da se takva osoba bavi najhumanijom profesijom gde je, pored stručnosti, empatija ključna za bavljenje tim poslom, kao i za bolje razumevanje i sagledavanje celokupnog zdravstvenog stanja".
 
"Svakako, ne smemo generalizovati i dozvoliti da pojedinačni slučajevi stigmatizuju celu jednu profesiju i sve zaposlene u toj oblasti. Odgovornost mora da bude onoga ko je zakon prekršio jer mnogo lekara i drugih medicinskih radnika vredno i predano radi svoj posao i stide se zbog postupka pojedinih nesavesnih kolega i koleginica", ističe Janković.
 
Poverenica ističe da je "važno da ne ćutimo i da tražimo zaštitu sistema kada smo izloženi uvredljivom i ponižavajućem postupanju, koje narušava dostojanstvo svakog ljudskog bića".
 
"Neprimeren rečnik i agresivni ton nije dostojan nijedne profesije i predstavlja ne samo kršenje zakona i etičkih kodeksa, već odsustvo elementarnog kućnog vaspitanja", kaže ona.
 
Janković smatra da je najbolji, a i jedini, način da se ovakve situacije više ne dešavaju, adekvatna reakcija nadležnih, te da se u konkretnom slučaju ispitaju sve činjenice i utvrde okolnosti, kao i donesu zaključci i preduzmu mere, u skladu sa zakonom. 
 
"Moramo graditi veće poverenje u institucije i dobro je što je pacijentkinja slučaj prijavila nadležnima jer znam da je ponekad izuzetno teško odlučiti se da prijavite nezakonito postupanje, ali jedini način da iskorenimo loše prakse jeste da se na njih blagovremeno ukazuje i reaguje. Podsećam, instituciji Poverenika uvek se mogu obratiti građani i građanke podnošenjem pritužbe ukoliko smatraju da su diskriminisani po bilo kom ličnom svojstvu", naglašava naša sagovornica.
 
Poverenica podseća da je uputila preporuku mera Ministarstvu zdravlja i svim zdravstvenim ustanovama koje pružaju usluge iz oblasti ginekologije i akušerstva, tada sa ciljem da se iskorene loše prakse koje dovode do neadekvatnog i nehumanog tretmana trudnica i porodilja, pa čak i ugrožavanja njihovog zdravlja i života.
 
"Akcenat je stavljen na trudnice i porodilje, ali se svakako odnosi i na sve žene koje koriste usluge ginekološko-akušrskih ustanova", ističe Janković.
 
Foto: BETA/Medijacentar Beograd
 
Kako dodaje ona, već dvadesetak godina unazad, ova tema se više puta pokretala u medijima, a građanke su se obraćale instituciji Poverenika, zbog čega ovo nije prvi put da su uputili preporuke mera za ostvarivanje ravnopravnosti i zaštitu od diskriminacije pojedinim zdravstvenim ustanovama.
 
"Naša preporuka mera je usmerena na pronalaženje adekvatnijeg sistemskog rešenja i odnosi se na jačanje kapaciteta, i prostorne i ljudske u ginekološko-akušerskim klinikama, kao i na potrebu preciznih procedura i protokola", naglašava Poverenica.
 
Janković navodi da su svi zdravstveni radnici i osoblje koje radi na odeljenjima ginekologije i akušerstva u obavezi da sve pacijentkinje tretiraju bez diskriminacije i sa poštovanjem.
 
"Posebno sam ukazala na to da u pogledu pristupa uslugama zdravstvene zaštite dodatno ranjive mogu biti žene koje žive u ekstremnom siromaštvu, adolescentkinje, pripadnice etničkih manjina, migratkinje, izbegle ili raseljene, žene s invaliditetom, kao i one koje se susreću s nasiljem u porodici, partnerskim odnosima ili drugom vrstom nasilja", zaključuje Janković.
Šta je ginekološko nasilje?
 
U poslednje vreme često se pominje akušersko nasilje. Oblik nasilja srodan ovom je ginekološko nasilje.
 
Ono obuhvata višestruke oblike štetnih praksi koje se dešavaju tokom ginekološke nege. Prema tekstu koji objavljuje Evropski parlament, ove prakse se smatraju nasilnim su rezultat sistemskog problema koji olakšava pojavu i održavanje obrazaca nasilničkih i zlostavljačkih ponašanja u zdravstvenim ustanovama. 
 
Iako ne postoji konsenzus o definiciji ginekološkog nasilja, na osnovu prethodnih istraživanja, postoji psihološko, fizičko i seksualno zlostavljanje tokom ginekoloških pregleda. Ono uključuje ponižavajuća ponašanja kao što su uskraćivanje privatnosti, fizičko zlostavljanje, prisilu, nepristanak na medicinske procedure, diskriminaciju, narušavanje dostojanstva tokom ginekoloških pregleda, ismevanje, vređanje... 
 
Kako ovaj oblik nasilja u Srbiji nije prepoznat, on se prijavljuje na standardne adrese na koje se upućuju i prigovori na stručni rad, kao što su Savetnik za pacijente, Lekarska komora, Zdravstvena inspekcija, i rukovodstvo ustanove u kojoj se ginekološko nasilje desilo.
  • Zebra

    19.09.2024 20:26
    U državnoj je Rambo, a u privatnoj klinici mala maca! Treba im oduzimati licence svaki put kad pređu granicu! Neka se bave poljoprivredom posle toga!
  • xqt

    19.09.2024 19:20
    Tužna stvarnost
    Odeš na pregled i posle njega si još bolesniji. Pitanje je koliko ovakvih i sličnih doktora i doktorki radi u tigru?
  • sokica

    19.09.2024 19:18
    uzas
    uzas je svuda ,i kod privatnika sta rade samo te vozaju da bi zaradili,uz to te vredjaju ,Ne goviri samo sto te pitsm cuti sta sad hoces ,zuri mi se moram da idem itdA deru te dodji,uradi ,cuti ,trpi UZAS ,KATASTROFA

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti