FOTO Novosađani se žale na stanje u Jevrejskoj: Ulica je nebezbedna, osećamo se ugroženo

Novosađani koji žive na početku Jevrejske ulice požalili su se na stanje napuštene kuće, ispred koje već godinama stoje skele.
FOTO Novosađani se žale na stanje u Jevrejskoj: Ulica je nebezbedna, osećamo se ugroženo
Foto: 021.rs
Ova kuća napuštena je i ostavljena ruinirana nakon požara 2022. godine, a Novosađani koji žive u komšiluku poručuju da su od tada u problemu.
Stanari koji žive u Jevrejskoj u brojevima 1, 3, 4, 6 i 8 ističu da, iako žive i rade u strogom centru grada, svakodnevno se osećaju nebezbedno i ugroženo zbog ruiniranog objekta u Jevrejskoj 3.
 
Poručuju da je objekat nekoliko puta goreo. 
"Reč je o objektu koji je nekoliko puta goreo, u kom se svaku noć, a naročito vikendima okupljaju narkomani i pijanci, ostavljajući za sobom špriceve, igle, prazne boce alkoholnih pića i izmet; reč je o objektu koji preti da se uruši zbog nestabilnosti, u kom su vlasnici napuštenih stambenih jedinica van zemlje, a njihova strujna brojila nebezbedna i izložena vlagi i kiši;  reč je o objektu koji sa spoljne strane velike poznate novosadske ulice ima razbijene prozore i vrata, koje je sada stecište beskućnika. U ovom objektu je jedan čovek nedavno preminuo i to niko nije saznao ni primetio, dok telo nije došlo do faze raspadanja, a nesnosan smrad alarmirao komšiluk", navodi se u pismu Novosađana.
 
Ističe da su prozori i vrata ovog objekta polomljeni, a da je grad jedino nakon požara postavila skele ispred objekta.
 
 
"Posebno je bizarno što je objekat koji je goreo u većinskom vlasništvu Grada Novog Sada, čija je nadležna inspekciju nakon požara izašla na teren, postavila skele koje od tad stoje nasred trotoara i izdala fakturu na 360.000 dinara stambenoj zajednici uz nalog da se objekat vrati u pređašnje stanje. Budući da Grad Novi Sad ima deo vlasništva u ovom objektu, neshvatljivo je odakle tolika nezainteresovanost, nemar i ignorisanje ovog devastiranog objekta u samom centru grada", dodaje se u pismu Novosađana.
 
"Nadležna inspekcija je posle požara izašla na teren, postavila skele koje od tada stoje nasred trotoara i izdala fakturu na 360.000 dinara stambenoj zajednici uz nalog da se objekat vrati u pređašnje stanje. Budući da Grad Novi Sad ima deo vlasništva u ovom objektu, neshvatljivo je odakle tolika nezainteresovanost, nemar i ignorisanje ovog devastiranog objekta u samom centru grada", navodi ovaj Novosađanin.
 
Građani u svom apelu gradu i nadležnim institucijama mole da se problem reši.
 
"Molimo da zajedničkim snagama rešimo ovaj problem jer je Novi Sad zaslužio da u svakom svom segmentu bude dostojan grad i smatramo nedopustivim da se ruina stvara ni u širem centru, a kamoli u strogom centru Novog Sada, nadomak Sinagoge, SNP-a, kuda svakodnevno prođe veliki broj turista", zaključuje se u njihovom apelu.
Na pitanja 021.rs u vezi sa ovim slučajem, iz gradske uprave odgovaraju da su se, pošto Grad nije jedini vlasnik tog objekta, obraćali ostalim suvlasnicima, kao i Stambenoj zajednici o potrebi sanacije i rekonstrukcije objekta. 
 
"O tome nismo postigli saglasnost, a Grad Novi Sad ne može sam preduzimati bilo kakve radnje na objektu bez saglasnosti ostalih vlasnika i odluke Stambene zajednice", stoji u saopštenju.
 
Navode da je "građevinska inspekcija, u oktobru prošle godine, naložila Stambenoj zajednici u Jevrejskoj 3 da obezbedi trotoar ispred zgrade i pasaža, postavljanjem ograde i zaštitne nadstrešnice za prolazak pešaka, sa znacima upozorenja na opasnost".
 
"S obzirom da Stambena zajednice nije to uradila, građevinska inspekcija je postavila zaštitnu ogradu sa nadstrešnicom i zabranila korišćenje pasaža stambeno poslovne zgrade dok se ne steknu uslovi za bezbedno korišćenje", dodaju iz gradske uprave.
  • Nisam Jakovljević

    20.09.2024 14:52
    Ne ulazes, ostavis da se urusi samo od sebe... Prodas investitoru, uzmes lovu...
    Ljudi, pa ovo nije tako ni loše

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti