Opozicija o dešavanjima kod Rektorata: Samo nečovek šalje batinaše na goloruke studente

Opozicione stranke u Novom Sadu osudile su najnovija dešavanja i sukobe kod zgrade Rektorata Univerziteta u Novom Sadu.
Opozicija o dešavanjima kod Rektorata: Samo nečovek šalje batinaše na goloruke studente
Foto: 021.rs
Prema saopštenju Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), ljudi u crnom po diktatu vlasti napadju studente u Novom Sadu. 
 
LSV navodi da je tom prilikom bačena eksplozivna naprava, te da su studenti morali da potraže lekarsku pomoć. 
"Vlast na sve načine pokušava da spreči legitimnu studentsku borbiu i očito je da za to ne biraju sredstva. Ne bude li policija radila svoj posao, smatraćemo ih saučesnicima u protivzakonitim aktivnostima", poručuju iz LSV-a.
 
Pokret slobodnih građana (PSG) u svom saopštenju oštro osuđuje incident i označava ga kao direktan napad na studente. 
Oni tvrde da su studenti, koji mesecima brane Filozofski fakultet od nepoštenih izbora, napadnuti od strane muškaraca s maskama, za koje PSG tvrdi da su lažno obezbeđenje Rektorata. 
 
"Mi, kao studenti Filozofskog fakulteta i Univerziteta u Novom Sadu, došli smo da sprečimo kršenje zakona. Tada smo dobili šok bombe i fizičke nasrtaje na nas. Ovo više nije pitanje autonomije Univerziteta i kršenja zakona, već zdravog razuma. Kakav nečovek možeš da budeš da na goloruke studente pošalješ batinaše", predsednik Mladih PSG Novi Sad, koji je povređen u incidentu.
 
PSG takođe kritikuje Srpsku naprednu stranku, tvrdeći da je organizovala lažnu konferenciju o bezbednosti unutar zgrade Rektorata kako bi prikrila nameru sprovođenja nelegitimnih studentskih izbora. U saopštenju PSG-a se navodi da je obezbeđenje na konferenciji zapravo služilo za fizičko zastrašivanje studenata. PSG dodatno ističe da je na čelu tog obezbeđenja Ognjen Dopuđ, direktor Fonda "Evropski poslovi" AP Vojvodine.
Pokret za preokret (PZP) je u svom saopštenju povukao paralelu između današnjeg incidenta i Nemačke 30-ih godina prošlog veka, navodeći da nasilje nad studentima podseća na taj period. 
 
PZP naglašava da je posebno zabrinjavajuće što policija nije reagovala na transparent koji je razvijen tokom protesta, a na kojem je pisalo "STAV – USTAŠE". Ovaj pokret upozorava da je celokupni događaj deo šireg pokušaja vlasti da se izbori za studentski parlament održe na neregularan način, bez ravnopravne šanse za opozicione studentske grupe.
 
Pokret za preokret poziva opoziciju i građane da stanu uz studente i pruže im podršku u borbi za poštene izbore.
 
Građanski pokret Bravo podseća da su studenti Filozofskog fakulteta i aktivisti STAV-a zahtevali legalne i slobodne izbore.
 
"Međutim, umesto toga, suočili su se s napadima, opstrukcijom a danas i sa fizički nasiljem, samo zbog toga što su želeli da provere šta se dešava ispred zgrade Rektorata. Srpska napredna stranka i njeni eksponenti više ne dozvoljavaju ni jedan izborni proces na Univerzitetu pod fer i poštenim uslovima, što je dovelo do današnjih događaja i eskalacije nasilja", navode u saopštenju.
 
Dodaju da posebno zabrinjava što su aktuelni predvodnici studentskog parlamenta, koji bi trebalo da brane interese studenata, povezani sa pokrajinskom vlašću i istovremeno se kandiduju na listama vladajuće stranke na izborima.
  • Sava

    23.09.2024 11:25
    Ističi, traže, zahtevaju - a u stvarnosti, jedan se samo pojavio ispred Rektorata. U novosadskoj opoziciji samo pisci rade nešto, ostali bleja. Od promene vlasti spali su na promemu gaća, a i to je upitno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti