Traži se sazivanje Sednice za bezbednost zbog nasilja kod Rektorata

Pokret Kreni-promeni podneo je u Skupštini grada Novog Sada Inicijativu za hitno sazivanje sednice Saveta za javni red i mir i bezbednost.
Traži se sazivanje Sednice za bezbednost zbog nasilja kod Rektorata
Foto: 021.rs
Odbornik iz redova Kreni-promeni Slobodan Vukas, kaže da osuđuju dešavanja ispred Rektorata, kada su studenti bili fizički napadnuti i kada su na njih bačene eksplozivne naprave.
 
Po Vukasovim rečima, mešanje stranaka u rad Univerziteta i politizacija tokom jučerašnjeg dana bila je očigledna.
 
"Najbolji vid toga vidimo u tome što je juče vladajuća stranka angažovala 30 maskiranih muškaraca koji su predvođeni direktorom javne institucije učestvovali su u koškanju i u napadu na studente, bačene su šok bombe. Postavlja se pitanje da li naša deca sutra treba da strahuju kada idu na univerzitet i kakva je bezbednost u ustanovama u Republici Srbiji", rekao je on.
Upravo iz tog razloga, navodi, Kreni-promeni je Skupštini grada podneo inicijativu za hitno sazivanje sednice Saveta za javni red i mir, kao nadležnog skupštinskog tela.
 
"Na sednici očekujemo da će biti govora o ovoj temi, a sve u cilju razrešenja brojnih pitanja koja se postavljaju i kako bi sva lica odgovarajuće bila sankcionisana jer je zakon isti za sve. Nas samo zanima odgovor na pitanja zašto u jednoj rečenici pominjemo Univerzitet, šok bombe, napade na studente, zašto su javni funkcioneri bili tamo u jutarnjim časovima i ko su neidentifikovani maskirani momci, zašto je policija zabranila ulazak studentima u zgradu Rektorata", rekao je Vukas.
Ističe i da se nada da će Savet za bezbednost izaći u susret "jer je svim građanima u cilju da dobiju odgovore na pitanja".
 
Podsetimo, dvoje studenata iz neformalne grupe STAV lakše povređeno je u ponedeljak, 23. septembra, kada je grupa od u crno obučenih mladića, sa maskama na licu, nasrnula na njih. Prethodno je ka njima bačena i eksplozivna naprava.
 
Studenti iz grupe STAV su do sada u više navrata sprečili održavanje izbora za Studentski parlament Filozofskog fakulteta, jer zahtevaju da na tim izborima ne može da bude samo jedna izborna lista, ona koju kandiduje Savez studenata tog fakulteta.

U ponedeljak je objavljeno da su izbori završeni, da je bilo 10 važećih glasova, koji su glasali za jedinu listu na izboru - onu Saveza studenata.

  • Goga

    24.09.2024 13:14
    Hahahahahaha, ovi baš nemaju pametnija posla!
  • Mina

    24.09.2024 13:03
    Sve sami pravnici,ko vas je nagovorio na ovu konferenciju dobro vas je zeznuo. Univerzitet se samo nalazi u NS i nista vise, ajde u Temerinu ako vas ima zakazite konferenciju i trazite vanrednu sednicu
  • @Ana i Vaske botovi

    24.09.2024 12:50
    Nasilje se desilo na teritoriji grada Novog Sada, pa su tu nadležne gradske institucije. Kampus Univertziteta nije ex-teritorijalan.
    Univerzitet jeste pokrajinska institucija, ali javni red i mir su gradska i republička nadležnost.
    Pozdravite šefove botovskog tima i za sledeći put se bolje pripremite.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti